Okužbe s HPV - genitalne bradavice!

Okužbe s HPV - genitalne bradavice!

Kakšni so znaki in posledice okužbe s HPV?

Okužbe s HPV ne spremljajo značilni simptomi, zato je ni mogoče prepoznati. Na okužbo sklepamo šele na podlagi njenih posledic: posledice okužbe z neonkogenima tipoma HPV 6 in 11 so genitalne bradavice. Težave nastopijo v 1-20 mesecih po okužbi, najpogosteje v 2-3 mesecih.

Kje se genitalne bradavice najpogosteje pojavijo in kako jih prepoznamo?

Nastajajo predvsem v vreči kožice penisa pri neobrezanih moških, v sečnici in okoli zadnjika, pri ženskah pa na zunanjem spolovilu, nožničnem preddvoru, v nožnici, na materničnem vratu in okoli zadnjika. Na začetku se pojavijo rožnati izrastki, veliki kot bucikina glava, ti se sčasoma povečajo in namnožijo. Lahko se zrastejo skupaj in prekrijejo celotno zunanje spolovilo, in to tudi do velikosti in videza cvetače.

Ali so genitalne bradavice nevarne?

Genitalne bradavice načeloma niso nevarne, vendar je to odvisno tudi od njihove lokacije in velikosti. če nastanejo na primer v sečnici, lahko povzročajo krvavitve in izcedke, zaradi njih je tudi zmanjšan curek urina. Občutno poslabšajo kakovost žMjenja pacientov. Močno je okrnjena in prizadeta njihova samopodoba, trpi tudi njihovo socialno življenje.

Kako si pacienti lahko pomagajo sami?

Za zdravljenje genitalnega herpesa in genitalnih bradavic so se že uveljavili pripravki iz nekaterih rastlin, preizkušeni so bili tudi v predkliničnih in kliničnih raziskavah. Izstopata zeleni čaj in sladki koren. V oralni obliki sta se v pripravku iz več rastlin oba izkazala kot uspešna pri preprečevanju ponovitev genitalnega herpesa, le izvleček zelenega čaja pa se je izkazal tudi pri genitalnih bradavicah.

Čedalje večje zanimanje je opaziti za izvleček korenike sladkega korena (G/ycyrrhiza glabra), ki je že stoletja preizkušena in uporabljana v tradicionalni kitajski in indijski medicini. Zdravilne učinke pripisujejo več sestavinam te zdravilne rastline. Med pomembnejšimi je glicirizinska kislina, ki je temeljni triterpenoidni glikozid izvlečka te korenike. Pripisujejo ji protivnetno, protivirusno, imunomodulatorno in antioksidativno delovanje ter stimulacijo endogene tvorbe interferona. Opisana je tudi učinkovitost proti nastajanju razjed.

Z molekularno aktivacijo se njene biološke aktivnosti in dobrodejni učinki še izboljšajo. Aktivirana glicirizinska kislina deluje protivirusno na številne viruse ONK in RNK tako, da preprečuje njihovo podvajanje. Vpliva na posamezne sestavine virusa (npr. beljakovine), kar povzroča različne učinke: onesposobljenje zunajceličnih virusnih delcev, preprečitev znotrajcelične dekapsulacije okuženih delcev in poslabšanje sposobnosti sestavljanja strukturnih sestavin virusa.

Učinkovitost in varnost glicirizinske kisline sta bili preizkušeni v številnih predkliničnih in kliničnih raziskavah. V prvih so dokazali, da glicirizinska kislina deluje protivirusno in imunomodulatorno, kar lahko uspešno izkoristimo pri preprečevanju rasti virusa herpesa, virusa varicella zoster in neonkogenih HPV, ki povzročajo genitalne bradavice. V kliničnih raziskavah pa so dokazali njeno učinkovitost pri zdravljenju genitalnih bradavic pri obeh spolih. Učinkovitost in varnost so potrdili tudi pri nosečnicah z genitalnimi bradavicami.

Dodatne prednosti glicirizinske kisline pa so, da ni škodljiva, pacienti jo dobro prenašajo in ne draži kože.

Priporočeni izdelki:
Glizigen intimni gel, 250 mL
Nova formulacija izdelka zagotavlja učinkovito čiščenje in regeneracijo intimnih predelov.
Glizigen pršilo, 60 mL
Glizigen pršilo je pakirano v precej priročno 60 mililitrsko embalažo ter je primerno za negovanje intimnih predelov.
Glizigen Labial mazilo za ustnice, 5 g
Glizigen Labial mazilo za ustnice je inovativen kozmetični izdelek, primeren za razpokano in posledično bolečo kožo.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo