Dolirief - alternativna oblika ibuprofena!

Dolirief - alternativna oblika ibuprofena!

IBUPROFEN LIZINAT: alternativna oblika ibuprofena z izboljšanim farmakokinetičnim delovanjem. 

Bolečina in kronična vnetna stanja so pogosta stalnica sodobnega življenja in sta lahko posledica različnih patofizioloških stanj organizma.

Za lajšanje težav pri bolečini, za zmanjšanje previsoke telesne temperature in pri vnetnih procesih imamo na razpolago nekaj protibolečinskih zdravil, ki jih lahko nabavimo v lekarnah brez recepta. Zaradi ugodnega profila varnosti in velike učinkovitosti, predvsem pa ugodnega farmakokinetičnega profila je pomembno vlogo v zadnjih nekaj letih prevzel ibuprofen v obliki kompleksa z aminokislino lizin (ibuprofen Lizinat). Kombinacija ibuporfena z lizinom, ki tvori stabilen kompleks, je pokazala kar nekaj pomembnih prednosti pred samim ibuprofenom. FerreroCafiero J M s sodelavci je leta 2015 izvedel primerjalno interventno študijo med ibuprofen lizinatom in ibuporfenom (ekvivalent 400 mg ibuporfena) znotraj pediatrične populacije in dokazal hitrejšo absorpcijo in doseganje večje plazemske koncentracije ibuporfen lizinata, primerjalno s samim ibuprofenom, zato svetuje uporabo ibuporen lizinata, ko želimo pri otrocih doseči hitro analgetično in antipiretično delovanje.

Bolečina in kronična vnetna stanja so pogosta stalnica sodobnega življenja.

V najnovejši študiji (Weiser T, s sodelavci, 2019) so primerjali plazemske koncentracije (Cmax) med ibuprofenom in ibuprofen lizinatom (enakovredni odmerki 400 mg ibuporfena) in ugotovili večjo plazemsko koncentracijo ibuporfen lizinata, ki je bila dosežena v krajšem času (tmax), že 18 minut po peroralnem jemanju, ob upoštevanju, da so bili preiskušanci tešči. V primeru jemanja enakih odmerkov ibuprofena ali ibuporfen lizinata po jedi pa signifikantnih razlik niso zasledili. Ker uvrščamo ibuprofen iz varnostnega profila glede srčnožilnih in gastrointestinalnih neželjenih učinkov med varnejše nesteroidne protibolečinske, antipiretične in protivnetne zdravilne učinkovine, lahko v primeru potrebe po doseganju čim hitrejšega in močnega delovanja pacientu svetujemo jemanje ibuprofen lizinata tudi na prazen želodec, v kolikor ni izkazane individualne preobčutljivosti.

Prof.dr. Borut Štrukelj, mag.farm Univerza v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo

Viri:

FerreroCafiero JM. Gich I, Puntes M. Martinez J. Ballester MR, Coimbra J. Mathison Y. Tarre M. Font X. Antonijoan RM int J Clin Pharmacol Ther 2015 ;53) 9729,2015

Weiser T. Schepers C, Muck T. Lange R Clinical Pharfmacology in drug development 8 697704. 2019 Podrobnejše informacije o zdravilu BRp naj dete na strani 23

Priporočeni izdelki:
Dolirief 400 mg, 20 filmsko obloženih tablet
Dolirief 400 mg so filmsko obložene tablete, primerne za simtomatsko zdravljenje bolečin, ki so blagega do zmernega tipa.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo