Potenje in kako ga obvladamo...

Potenje in kako ga obvladamo...

Potenje


Potenje (perspiracija) je normalna funkcija telesa, katere namen je regulacija oz. vzdrževanje telesne temperature. Na telesni površini je razporejenih 1.6 do 4 milijone žlez znojnic, ki so gostejše v predelu dlani in stopal, pazduh, po čelu in nad zgornjo ustnico. Znojnice izločajo tekočino brez vonja, sestavljeno iz vode, elektrolitov in nekaterih odpadnih snovi.

 

 

Kdaj se potimo?


Potenje sproži povišana temperatura okolja, fizična aktivnost, hormonske spremembe (puberteta, menopavza), nekatera, predvsem infekcijska obolenja, zelo pogost razlog pa je emocionalno vzburjenje, stres in živčnost.
Kdaj potenje postane problem?
Potenje, katerega posledice so neprijeten vonj in potni madeži na obleki, povzroča nelagodje in s tem povezano  inhibicijo v vseh primerih, kjer prihaja do bližnjih stikov, tako v osebnih odnosih kot v poslovnih stikih.

 

 

 

 

Kako lahko potenje reguliramo?


Poznamo drastične ukrepe za zmanjšanje potenja, kot je vbrizganje botulinum toksina A npr. v predel pazduh, kirurška prekinitev živčnih povezav in iontoforeza; vsi našteti postopki so povezani z visokimi stroški in drugimi neprijetnostmi, med drugim z izgubo občutka.
Na drugi strani je razširjena uporaba dezodoransov in antiperspirantov, ki je enostavna, udobna in cenovno dostopna.

 

 

 

 

Dezodorans vs. antiperspirant


Neprijeten vonj potu se razvije zaradi bakterij, katerim vlažno okolje pazduh ali stopal, skupaj z odmrlimi kožnimi celicami in dlakami,  predstavlja idealno okolje za razrast.
Tako delujejo dezodoransi predvsem z namenom zmanjšanja nastanka neprijetnega vonja. V ta namen vsebujejo dišave, ki neprijeten vonj prekrijejo, ter antimikrobna sredstva, ki začasno preprečijo razrast bakterij.
Antitranspiranti na drugi strani preprečijo izločanje potu tako, da prehodno blokirajo žleze znojnice in s tem tudi onemogočijo nastanek vlažnih pogojev za razrast bakterij. Adstringentne učinkovine, ki so pri tem najučinkovitejše, so običajno aluminijeve soli. Le-te reagirajo s keratinom v znojnici, pri čemer nastali keratinski čep zapre izvodilo žleze. Pri najučinkovitejših traja učinek do nekaj dni.

 

 

 

 

Oblike sredstev proti potenju


Že stoletja ljudje v ritual nege telesa vključujejo tudi dišave in dezodoranse najrazličnejših oblik in sestave, od trdnih kristalov do poltrdnih stikov, tekočin v pršilu ali roll-onu in posipov. Prvi sodobni dezodoransi so se pojavili že v 19.stoletju in prvi antiperspirant je bil patentiran leta 1941. Danes jih je  na tržišču množica: vsebujejo lahko naravna ali sintezna aromatična olja in dišave, rastlinske izvlečke, alkohol in druga razkužila, aluminijeve in cinkove soli,srebro, smukec.

 

 

 


Kateri je pravi?


Pri izbiri primerne oblike boja proti potenju in neprijetnemu telesnemu vonju moramo vsekakor upoštevati občutljivost predela telesa, na katerega sredstvo nanašamo, jakost potenja in dejavnosti, ki prevladujejo v našem vsakdanjiku. Doječe mamice, najstniki, “poklici belih ovratnikov” in fizično aktivni potrebujejo zagotovo različno stopnjo zaščite.

 

 

 

Varnost in udobje


Pred leti so se v laični javnosti pojavile govorice o nevarnosti uporabe antiperspirantov in z njim povezanim karcinomom dojke in celo Alzheimerjevo boleznijo, pa o toksičnosti parabenov zaradi proestrogenskih učinkov, o nevarnosti zatiranja potenja kot poti za izločanje odpadnih snovi in toksinov. Govorice so bile ovržene z epidemiološkimi študijami, ki so dokazale nasprotno. Pri uporabi dezodoransov moramo paziti, da z njimi naenkrat ne prekrijemo več kot 10% telesne površine, da jih nanašamo vedno na zdravo in čisto kožo in da v primeru draženja z uporabo takoj prenehamo.  
Navade v različnih kulturah so različne, v našem okolju vsekakor neurejenost, kamor spada tudi neprijeten telesni vonj, ni sprejemljiva pri nikomer, še zlasti ne pri vseh, ki na delovnem mestu ali drugače prihaja v bližnje stike s soljudmi.
 

 

 

Priporočeni izdelki:
Perspirex roll on, 25 mL
PerspireX lotion nanesemo zvečer pred spanjem, ker so ponoči znojnice manj aktivne...
Perspirex losjon za dlani in stopala, 100 mL
Patentirana formula antiperspiranta za prekomerno potenje in neprijeten vonj dlani in stopal...
Povezani članki:

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo

  • Kineziološki trakovi so postali vse bolj priljubljeni in skoraj ne vidimo športnega dogodka brez njih. Vse bolj pogosto pa najdejo mesto v domači lekarni. Zato smo jih vzeli pod drobnogledom: ali gre za koristen protibolečinski pripomoček, ali le še enega v vrsti modnih trendov. 

  • Zadovoljni uporabniki blagovni znamki PHARMAhealth zaupajo ker združuje naravne sestavine z namenom doseganja vsakokratnega maksimalnega učinka.

  • O vsestranski vlogi in številnih koristih koencima Q10 se v zadnjih desetletjih veliko govori. Kljub temu na dan prihajajo nova dognanja, ki ta telesu lasten
    antioksidant povezujejo z ugodnim vplivom na zdravje.

  • Naši organi tiho skrbijo za tisoče dejavnosti in opravil, ki nas ohranjajo pri življenju in dobrem počutju. Seveda si želimo, da bi nam še dolgo služili a za to jim je potrebno znati tudi prisluhniti.