Prostasan, prostata in samozdravljenje!

Prostasan, prostata in samozdravljenje!

Ko omenimo samozdravljenje, je pri težavah s prostato fitoterapija, t. j. uporaba zdravil rastlinskega izvora, v razvitem svetu v ospredju. Kaj kažejo aktualne raziskave, kakšni so primerjalni podatki s sinteznimi zdravili, katere so dileme in razmišljanja iz prakse - o vsem tem in več odgovarjata prof. dr. Samo Kreft iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani in Robert Terčelj Schweizer iz družbe Farmedica.

Kaj kažejo aktualne raziskave pri fitoterapiji težav povečane prostate?

Povečana prostata je težava, ki prizadene kar 30 % moških po 60. letu in več kot 50 % po 80. letu. Za vse te težave je bil do nedavnega v uporabi kar histološki izraz benigna hiperplazija prostate ali s kratico BHP. Histološke preiskave pa se dejansko opravijo zelo redko, na vzroke težav se sklepa na podlagi simptomov. Zato, pa tudi ker se samega povečanja prostate niti ne zdravi, ampak se zdravi le s povečanjem povezane simptome. se danes za to isto težavo uporablja bolj korekten izraz LUTS (angl. Lower urinary tract symptoms) oziroma prevedeno simptomi spodnjih sečil (SSS).

Bolniki se pri teh težavah zelo pogosto odločajo za fitoterapijo. Celo slovenski zdravniki, ki imajo zelo konzervativen odnos do fitoterapije, so fitoterapijo, sicer zaenkrat precej plaho. vključili v Smernice za diagnostiko, spremljanje in zdravljenje moških s simptomi spodnjih sečil (SSS) zaradi benignega povečanja prostate (BPP).

Raziskave v zadnjih letih še vedno največ pozornosti namenjajo palmetu oz. žagastolistni palmi (Serenoa repens). Narejenih je bilo še nekaj dodatnih kliničnih raziskav, ki še dodatno potrjujejo učinkovitost zdravil iz te rastline. še naprej proučujejo tudi mehanizme delovanja, kar je za bolnike sicer manj pomembno, pomembno pa je za stroko. Ugotavljajo, da zdravilo s palmetom deluje po več mehanizmih, v zadnjih letih veliko proučujejo njegovo protivnetno delovanje specifično na prostato.

Pri katerih zdravilih iz rastlin so dokazani učinki?

Evropska agencija za zdravila navaja indikacijo »simptomi spodnjih sečil, povezani z benigno hiperplazijo prostate« pri petih rastlinah: plod palmeta (Serenoa repens, fructus), skorja afriške slive (Prunus africana, cortex), zel vrbovca (Epilobium angustifo/ium in f. parvif/orum, herba), korenina koprive (Urtica dioica, Urtica urens , radix), bučno seme (Cucurbita pepo, semen). Vendar pa je samo pri palmetu ugotovila dobro uveljavljeno medicinsko uporabo, kar pomeni. da obstajajo ustrezne klinične raziskave.

Dve klinični raziskavi o učinkovitosti zdravila z izvlečkom plodu palmeta smo naredili tudi v Sloveniji. Ena je že objavljena, druga pa poslana v objavo. Namen teh študij ni bil potrjevati učinkovitosti teh zdravil. ker je ta že dobro znana od prej. Naš glavni namen je bil ugotoviti potek zdravljenja simptomov na slovenski populaciji pri realni uporabi pri specialistih urologih oz. na primarni ravni pri zdravnikih družinske medicine. Poleg tega smo ugotavljali tudi ugodne učinke na libido in erektilno disfunkcijo.

Kaj kažejo podatki v primerjavi s sintezo? Največ kliničnih raziskav je primerjalo palmeto s placebom, primerjave palmeta s kemijsko definirami zdravili pa je precej manj. V eni so ugotovili ekvivalentni učinek palmeta in tamsulosina, v drugi pa je bil palmeto celo nekoliko bolj učinkovit. Ena študija je pokazala ekvivalentni učinek palmeta in finasterida. V dveh raziskavah so ugotavljali tudi. ali je kombinacija palmeta s sinteznim zdravilom bolj učinkovita od samega sinteznega zdravila, pa se je v obeh izkazalo da se učinek ne poveča.

Lahko govorimo o preventivnih učinkih?

V določenem smislu lahko govorimo o preventivnih učinkih, saj palmeto najprej ustavi napredovanje bolezni. ustavi slabšanje simptomov in nato nekatere simptome do določene mere izboljša. Nimamo pa raziskav, ki bi ugotavljali preventivni učinek v smislu uporabe pri zdravih ljudeh.

Kdaj prehransko dopolnilo za prostato in kdaj zdravilo?

Podobno kot pri drugih indikacijskih skupinah. tudi pri fitoterapiji težav povečane prostate velja, da so edino zdravila ustrezno nadzorovana s strani neodvisnih državnih organov, kar zagotavlja kakovost, varnost in učinkovitost.

Kaj kažejo praktične izkušnje pri fitoterapiji težav s prostato?

Na splošno velja, da so moški odprti za zdravljenje teh težav na naraven način. Pri tem včasih ne ločijo ali uporabljajo prehransko dopolnilo ali zdravilo. Oboje je pri nas v prometu, lahko celo na osnovi enake rastline. npr. plodu žagastolistne palme - palmeta. Celo navedbe na ovojnini so lahko takšne, da potrebuješ že kar nekaj strokovnega znanja, da ločiš med enim in drugim. To predstavlja poseben izziv za zaposlene v lekarnah. ki želijo svetovati dobro, a se zaradi zelo ohlapne zakonodaje pri nezdravilih izgubijo v poplavi vseh informacij. Da ne govorim, da nekje stojijo na policah celo skupaj zdravila in prehranska dopolnila. Zato je osveščanje vseh tako pomembno.

Nedavno srečanje SFD je to temo načelo. Potrebni bodo še koraki, da praktično ločimo kdaj kaj svetovati in kje so dileme. Farmacevt in farmacevtski tehnik v lekarni imata lepo, odgovorno poslanstvo. Izobrazba je predpogoj, ravno tako dobra osveščenost in strokovna razgledanost.

Ali je uporaba fitoterapije intervalna ali zvezna, skozi daljši čas in brez prekinitev?

Pri začetnih simptomih prostate je prav gotovo intervalna. Logično je, da moški želi najprej preizkusiti, ali zdravilo deluje oz. ali so učinki zadovoljivi. Nekateri ga nato uporabljajo kot neke vrste »kuro«. nekaj mesecev v letu. Tisti, ki imajo težave že dlje časa in jim npr. terapija z zdravilom iz žagastolistne palme lepo izboljša urološko kvaliteto življenja, vztrajajo s fitoterapijo dlje, brez ali pa le s kratkimi prekinitvami. Podatki kažejo, naj tudi začetna terapija ne bi bila krajša od 6 mesecev.

Če povzamemo - kaj kažejo podatki raziskav v Sloveniji?

Obe študiji, tako pri urologih kot pri splošnih zdravnikih, sta pokazali primerljiva izboljšanja. Študiji nista bili placebo kontrolirani, sta pa bili neodvisni, multicentrični in opravljani skozi daljše obdobje jemanja. Na nek način sta bili ena drugi kontrola. Pri obeh so se ključni simptomi, ugotavljani po mednarodnem urološkem IPSS vrednotenju, primerljivo izboljševali. Študija pri urologih je trajala dlje in pri tej se je pokazala še ena posebnost: učinkovitost zdravila Prostasan je bila s časom vse večja. Moški so imeli po 12 mesecih manj težav kot po 6 mesecih. To je pomembna ugotovitev.

Priporočeni izdelki:
Prostasan 320 mg, 30 kapsul
Za lajšanje težav zaradi blago do zmerno povečane prostate.
Prostasan mehke kapsule, 90 kapsul
Za lajšanje težav zaradi blago do zmerno povečane prostate.
Povezani članki:

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo