Rdeče oko

Rdeče oko

Obravnava bolnika z rdečim očesom predstavlja velik izziv, kajti precej očesnih bolezni se kaže prav z rdečino očesa. Poznamo različne tipe rdečine očesa, ki se kažejo pri določenih boleznih (bakterijskih okužbah očesa, virusnih ali alergijskih vnetjih). V praksi rdečine očesa niso jasnih meja, zato je zdravljenje rdečega očesa toliko težje.

KONJUNKTIVITIS

je vnetje očesne veznice in najpogostejši vzrok rdečega očesa. Pri otrocih do 1 meseca starosti se lahko pojavi rdečina očesa kot posledica toksične reakcije na Kredejeve kapljice, ki jih dobijo vsi novorojenčki. Tudi klamidijski in gonokokni konjunktivitis se lahko pojavita v 1. mesecu otrokovega življenja. Ponavljajoči konjunktivitisi v prvem letu starosti se pojavijo zaradi zapore solznih poti pri otrocih. Potrebna je le masaža solznih mešičkov pogosto čez dan, dobra higiena vek in spiranje oči s fiziološko raztopino. Veke morajo biti vedno čiste! Antibiotik je redko potreben. V kolikor težave do prvega leta starosti ne minejo, se dojenčkom prebrizgajo ali sondirajo solzne poti. Sicer pa več kot 90% pride do odprtja nasolakrimalnega voda spontano.

Bakterijski konjunktivitis

je najpogostejši med konjunktivitisi. Zanj so značilne pordele in otekle veke, veke se lepijo, gnojni izcedek ter rdečina celotnega očesa. Zelo pomembna je pravilna higiena vek! Priporočamo umetne solze na 1 do 2 uri v oko in antibiotik 4 do 5x dnevno (pripravke za higieno vek in umetne solze lahko kupimo v lekarnah brez recepta). Okrevanje je hitro, v 3 do 4 dnevih ali celo prej. Če antibiotik ne pomaga v nekaj dneh, je potreben pregled pri oftalmologu. Priporočamo uporabo umetnih solz vsaj še en mesec, da se obnovi očesna površina in s tem zmanjša možnost ponovne okužbe. Ponavljajoči bakterijski konjunktivitisi so posledica suhega očesa. Prepogosta uporaba antibiotika lahko privede do rezistence na bakterije. Potrebna je pogosta aplikacija umetnih solz ali gelov.

Klamidijski konjunktivitis

je dokaj redek. Prizadeto je eno oko, antibiotik prve izbire ne pomaga. Rdečina očesa vztraja, oteklina in pordelost vek tudi vztrajata, prisoten je vodeno - mukopurolentni izcedek. Zdravljenje je sistemsko. Zdraviti je potrebno tudi spolne partnerje. Lokalno dajemo antibiotik drugega izbora 2x1 kapljico 3 dni in umetne solze na 1 do 2 uri na dan.

Virusni konjunktivitisi

so problematični, ker se prenašajo s tesnimi stiki in se okužba hitro širi. Značilne so zelo otekle veke, serozni izcedek, prizadeti sta obe očesi. Mestoma so vidni otočki manjši krvavitev, lahko nastanejo tudi prevdomembrane. Običajno ima tudi kateri od družinskih članov rdeče oko ali respiratorni infekt. Priporočamo umetne solze na 1 uro v obe oči, v primeru da težave trajajo več kot 2 tedna ali da se pojavi slabši vid, je potrebna napotitev do oftalmologa. Kasneje lahko nastanejo infiltrati na roženici, ki jih je potrebno zdraviti, da ohranimo roženico prosojno.

Alergijski konjunktivitis

lahko hitro zamenjamo za virusni keratitis, saj sta prizadeta oba očesa, prisotna je pordelost vek in voden izcedek. Tudi veznica pogosto zelo oteče - hemoza. Prisotne so papile na veznicah. Oči zelo srbijo. To je glavna diagnostična razlika, s katero ga lahko razlikujemo od virusnega vnetja. Priporočamo umetne solze – Vividrin (lahko kupite v lekarni brez recepta), antihistaminik lokalno ali v težjih primerih tudi sistemsko. Zaradi hiperosmolarnosti solznega filma moramo dajati umetne solze pogosto, kar na 2 uri 1 kapljica v vsako oko. V redkih primerih je lahko prizadeta roženica. Taki bolniki morajo obiskati oftalmologa.

KERATITIS

je vnetje roženice. Roženica je tkivo brez žilja, zato je zdravljenje tako težavno. Pogosto se pojavlja pri starejših ljudeh zaradi suhih oči. Zato vsem starostnikom priporočamo redno vlaženje oči z umetnimi solzami ali geli vsaj 5x na dan. Solzni film je prva obramba pred mikrobi, saj vsebuje tudi protitelesa. V primeru, da je vaše oko suho, se vam oči solzijo, bolijo, imate občutek zbadanja ali peska v očeh. Priporočamo uporabo umetnih solz ali gelov vsaj 5x dnevno. Pogosto spremlja suho oko tudi vnetje robov vek – blefaritis. Takrat priporočamo toplo, suho gretje vek nekaj minut, nato čiščenje robov vek z raztopinami, ki so za to posebej narejena in se dobijo v lekarnah.

Herpetični keratitis

je zelo nevarno vnetje očesa. Herpes lahko prizadane tudi globlje strukture očesa, zato je potrebno zdravljenje pri oftalmologu. Na roženici lahko vidimo vejičast infiltrat, lahko pa se kaže zelo nespecifično, samo kot pikičasti manjši epitelijski defekti. Nanj pomislimo, ko rdečina očesa vztraja in oko boli, antibiotik in pogosto dajanje umetnih solz pa ne pomagata.

UVEITIS

za sprednji uveitis je značilno svetla rdečina očesa, izcedka ni, oko zelo boli in bolnik slabše vidi. Lahko vidimo precipitate (bele pikice na roženici), redkeje hipopion (gnoj v sprednjem prekatu) ali razokroženo zenico. Potrebno je zdravljenje pri oftalmologu.

DRUGE POGOSTE TEŽAVE:

>> POŠKODBE OČI pri njih je potrebna oftalmološka obravnava. Bolnikom vedno predlagamo, da imajo gele v domači lekarni ali v delavnicah. Pri tujkih, ki samo ležijo na očesni površini je včasih dovolj dajanje gela na 1 uro v oko in se tujek samodejno izplavi. Če to ne pomaga, je potreben obisk oftalmologa. Tope poškodbe očesa se vedno napotijo do oftalmologa, kajti natančno je potrebno pogledati očesno ozadje.

>> HIPOSFAGMA je krvavitev pod veznico. Največkrat je manjša krvavitev, jasnih robov, redkeje zajame celotno beločnico očesa. Se pojavi dokaj pogosto, posebej pri starejših ljudeh. Krvavitev pod veznico, ki je nastala spontano, ni nevarna. Priporočamo pogosto dajanje umetnih solz. Če je vzrok za hisposfagmo poškodba očesa, je nujna napotitev do oftalmologa.

>> HALACIJ (ječmen) je vnetje Meibomove ali Zeissove žleze. Pogosto se halaciji ponavljajo. Vzrok za njihov nastanek je trd sekret iz žlez in vnetje robov veke. Cilj je, da se halacij spontano predre, zato priporočamo toplo suho gretje vek in zdravljenje blefaritisa.

>> CELULITIS ORBITE

je vnetje očesne jamice in je zelo nevarno stanje. Največkrat nastane zaradi širjenja okužbe iz nosu – etmoiditis. Oko in veke so pordele, bolnik ima vročino, je prizadet, ima moteno gibljivost očesa, zdravljenje je hospitalno.

>> SLABOVIDNOST je stanje, ko pri popolni korekciji vida ne dosežemo 100% vidne ostrine. Razvoj vida traja do 12. leta. V primeru, da otroci na sistematskem pregledu ne sodelujejo, jih je potrebno napotiti h oftalmologu. Slabovidnost se zdravi s predpisom očal in pokrivanjem oči. Slabovidnost se ne kaže z rdečino očesa.

>> BLISKANJE pred očmi ali nastanek novih motnjav pred očmi zahteva pregled pri oftalmologu. Bliskanje opazimo, kadar steklovina vleče mrežnico. Potreben je natančni pregled očesnega ozadja. V primeru raztrganine mrežnice se bolniku opravil laserska fotokoagulacija mrežnice. Če se to ne opravi, lahko tekoči del steklovine zleze pod raztrganino in tako mrežnica odstopi. Bolnik izgubi vid. Potrebno je operativno zdravljenje. Alenka Gril, dr.med., spec.oftalmolog Očesna ambulanata Slovenj Gradec

V zaključku bi poudarila, da je pogosto dajanje umetnih solz vedno dobro za oči, saj sluznice morajo biti vlažne, da so zdrave. Suho oko je dokaj nova diagnoza, je odraz stresnega življenja, onesnaženosti, suhega zraka, uporabe klimatskih naprav in računalniških ekranov ter telefonov.

Prav tako priporočam uporabo umetnih solz in gelov po operacijah sive mrene, laserskih korekcijah vida in uporabnikom kontaktnih leč pogosto čez dan, da se preprečijo komplikacije suhega očesa.

Smetliko ali kamilico kot dobro domače zdravilo oftalmologi ne priporočamo za vlaženje ali čiščenje vek, saj pogosto povzročata kontaktne alergije.

Ljudem bi svetovala, da pri sočasni uporabi več različnih kapljic upoštevajo svetovan razmik pri apliciranju v oko (10 minut).

Priporočeni izdelki:
Vividrin Ectoin kapljice za oko, 10 mL
Vividrin ectoin kapljice za oko so medicinski pripomoček, ki vsebuje ectoin, naravno molekulo, ki z zmanjševanjem vnetja in stabilizacijo membrane ščiti celice.
Biotrue MDO kapljice za oči, 10 mL
Biotrue MDO kapljice so primerne za dolgotrajno vsakodnevno uporabo pri vseh uporabnikih, ki imajo suhe, razdražene ter pogosto utrujene oči.
Ocuvite Complete, 30 kapsul
Ocuvite Complete je novo prehransko dopolnilo, ki je sedaj še bogatejše z najrazličnejšimi mikro nutrienti ter snovmi pomembnimi za optimalno delovanje oči.
Povezani članki:

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo