Zaprtje in Lecicarbon!

Zaprtje in Lecicarbon!

Zaprtje je pogosta motnja delovanja gastrointestinalnega trakta. Po podatkih iz literature je povprečna prevalenca zaprtja v splošni populaciji 16%. 

Zaprtje 1,5-krat pogosteje prizadene ženske. Pogostost strmo narašča v populaciji starejših od 60 Let, pri kateri je povprečna prevalenca 33,5%.12> Prevalenca zaprtja pri otrocih je po navedbah različnih študij od 0,7 do 29,6%. 

Vzroki 

Glede na vzrok delimo zaprtje v dve skupini: (1) primarno idiopatsko ali funkcionalno zaprtje, pri katerem vzroka ne poznamo, in (2) sekundarno zaprtje, ki je lahko posledica jemanja nekaterih zdravil ali posledica bolezni. Pri primarnem zaprtju nadaUe razlikujemo zaprtje z normalnim tranzitnim časom, zaprtje z upočasnjenim tranzitnim časom in zaprtje z motnjami iztrebljanja. 

Zaprtje z normalnim tranzitnim časom zajema več kot polovico primerov primarnega zaprtja. Ti pacienti nimajo upočasnjenega gibanja črevesja, a kliub temu navajajo simptome, povezane z zaprtjem.

Zaprtje z upočasnjenim tranzitnim časom zajema manjši delež primarnega zaprtja, po raziskavi Nyama s sodelavci, 13 %. Pacienti imajo normalno gibanje črevesa v mirovanju, izostane pa močnejša peristaltika po vnosu hrane ali odvajal. Ena od študij je pokazala, da je počasni tranzitni čas pogost vzrok zaprtja pri mlajših ženskah.

Zaprtje z motnjami iztrebljanja se najpogosteje pojavi zaradi tako imenovane defekacijske disinergije oziroma neusklajenega delovanja mišic, ki sodelujejo pri iztrebljaniu, kar ima za posledico nezmožnost izpraznjenja danke. Ta vrsta zaprtja je lahko tudi posledica zmanjšane občuttiivosti stene danke, manj pogosto pa je posledica strukturnih nepravilnosti. Pacienti z defekacijsko disinergijo se slabo odzivajo na medikamentozno zdravljenje, pogosto pa je uspešna terapija z biološko povratno zvezo.

Primarnega zaprtja je po študijah sodeč več kot sekundarnega, vendar je odkrivanje sekundarnih vzrokov zelo pomembno, saj lahko pokažejo na potencialno nevarna obolenja in bolezni, ki jih je mogoče uspešno pozdraviti.

Tabela 1: Različni vzroki sekundarnega zaprtja

Vzroki Primeri
zdravila opiati, antihipertenzivi, triciklični antidepresivi, železovi preparati, antiepileptiki, zdravila za zdravljenje Parkinsonove bolezni (antiholinergiki ali dopaminergiki)
organski rak debelega črevesja in danke
endokrini ali metabolni sladkorna bolezen, hipotiroidizem, hiperkalcemija, porfirija, kronična ledvična bolezen, hipopituitarizem, nosečnost
nevrološki poškodbe hrbtenjače, Parkinsonova bolezen, paraplegija, multipla skleroza, avtonomna nevropatija, Hirschprungova bolezen, kronična črevesna psevdoobstrukcija
miogeni miotonična distrofija, dermatopolimiozitis, skleroderma, amiloidoza, kronična črevesna psevdoobstrukcija
anorektalni analna fisura, analne zožitve, vnetna črevesna bolezen, proktitis
psihološki stres (sedanji ali pretekli), psihiatrične bolezni
prehrana, življenski slog prehrana z nizko vsebnostjo vlaknin, dehidracija

 

Tabela 2: odvajala, njihovo delovanje in neželjeni učinki

Razred Primeri Način delovanja Začetek delovanja Neželeni učinki
ODVAJALA, KI POVEČAJO VOLUMEN BLATA otrobi, indijski trpotec, inulin, metilceluloza Vlaknine oz. slabo prebavljvi ogljikovi hidrati povečajo vsebnost tekočine v blatu in zmanjšajo čas prehoda blata skozi črevo. 12-24 ur občutek napetosti v trebuhu, plini, krči v trebuhu
MEHČALCI BLATA dokuzat Povečajo interakcijo med blatom in vodo ter s tem blato zmehčajo, večja masa blata pa povzroči krčenje črevesja in odvajanje. 24-72 ur grenek okus, občutek napetosti v trebuhu, trebušni krči, diareja, plini
OSMOZNA ODVAJALA polietilen glikol, laktuloza, sorbitol, manitol, magnezijeve soli Se ne absorbirajo in povzročijo osmotski gradient, zaradi česar privlačijo vodo v lumen črevesja, kar se kaže v mehkejšem blatu in hitrejšem prehodu skozi črevo. 24-48 ur (magnezijeve soli 6-8 ur) občutek napetosti v trebuhu, diareja, dehidracija
STIMULATIVNA ODVAJALA sena, bisakodil, ricinusovo olje, aloja, rabarbara Neposredno stimulirajo sluznico mienteričnega pleteža in sprožijo peristaltične kontrakcije ter inhibirajo absorpcijo vode iz črevesja. 6-12 ur krči v trebuhu, diareja, navzeja, omedlevica, hipokaliemija, hepatotoksičnost.
KLISTIRJI mini klizma Lubricirajo debelo črevo, povzročijo vlek vode iz telesa v črevo, kar omogoči zmehčanje blata, in sprožijo gibanje črevesja. 5-15 min občutek napetosti v trebuhu, diareja, plini, navzeja, trebušni krči
KLISTIRJI mineralno olje Lubricirajo debelo črevo, povzročijo vlek vode iz telesa v črevo, kar omogoči zmehčanje blata, in sprožijo gibanje črevesja. 6-8 ur občutek napetosti v trebuhu, diareja, plini, navzeja, trebušni krči
SVEČKE glicerin Povečajo vsebnost vode v blatu, ga tako mehčajo in povečajo njegovo drsljivost. Prek rahlega draženja sluznice danke sprožijo tudi refleks odvajanja. 15-45 min draženje sluznice danke
SVEČKE bisakodil Spodbudijo peristaltiko kolona ter pospešijo zbiranje vode in posledično elektrolitov v svetlini kolona. Ti učinki spodbudijo iztrebljanje, skrajšajo čas prehoda vsebine in blato zmehčajo. 10 - 30 min trebušni krči, trebušna bolečina, driska, navzeja
SVEČKE Na-hidrogenkarbonat/ Na-dihidrigenfosfat Učinkujejo s fizično indukcijo refleksa za izpraznitev črevesja, ki jo povzroči sproščanje ogijikovega dioksida. 15 - 30 min občasno nekoliko pekoč občutek ob vstavitvi svečke

Obravnava zaprtja 

Možne vzroke zaprtja je treba skrbno preučiti, pri tem upoštevati pacientovo zgodovino in po potrebi izvesti dodatne preiskave. 

Kadar so organski vzroki malo verjetni, se v prvi vrsti svetuje sprememba življenjskega sloga, ki vključuje zadosten vnos vlaknin in tekočine ter pregled smiselnosti uporabe vseh zdravil, ki jih pacient jemlje. Svetuje se dosledno upoštevanje spontanega refleksa za odvajanje blata in optimalnega položaja telesa med odvajanjem. 

Če zaprtje kljub uvedbi sprememb vztraja, je naslednji korak običajno uporaba odvajala. Kljub pogosti uporabi odvajal je kvalitetnih študij glede njihove učinkovitosti in primerjave med njimi razmeroma malo. Zato ni presenetljivo pomanjkanje konsenza glede smernic obravnave kroničnega zaprtja na nacionalni in mednarodni ravni.

Odvajala 

Odvajala lahko razdelimo v štiri skupine glede na način delovanja. 

To so: 

- odvajala, ki povečajo volumen blata, 

- mehčalci blata, 

- osmozna odvajala in 

- stimulativna odvajala. 

Najprimernejše peroralno odvajalo se izbere individualno za pacienta, glede na diagnozo in simptome. Znano je, da se pacienti z normalnim tranzitnim časom in disinergijo dobro odzivajo na odvajala, ki povečajo volumen blata. Mehčalce običajno uporabljamo v kombinaciji s stimulativnim odvajalom, kadar imamo opravka s trdim blatom.

Za bolnike, ki imajo fekalno impaktacijo in upočasnjen tranzitni čas, so najučinkovitejša osmozna odvajala. Stimulativna odvajala pa so najboljša izbira pri občasnem zaprtju in pri starejših v kombinaciji z odvajali, ki povečajo volumen blata.

Ne smemo pozabiti na odvajala za rektalno uporabo, svečke in klistirje, ki se kot lubrikanti ali stimulansi že dolgo uporabljalo pri obravnavi kroničnega zaprtja. 

Kot je razvidno iz Tabele 2, je pri peroralnih odvajalih čas do začetka delovanja bistveno daljši kot pri rektalnih. Svečke z natrijevim hidrogenkarbonatom in natrijevim dihidrogenfosfatom sprožijo odvajanje blata že po 15-30 minuteh. Čeprav klistirji učinkujejo še hitreje kot svečke, imajo v splošnem več potencialno neželenih učinkov in so namenjeni le za kratkotrajno uporabo. Večina svečk, z izjemo svečk z bisakodilom, ima v primerjavi s peroralnimi odvajali tudi bistveno manj neželenih učinkov. 

Za paciente, ki potrebujejo hitro olajšanje, so svečke in klistirji prava izbira. Klistir je pogost način izpraznjenja impaktiranega blata iz danke. Uporaba svečk je dobro uveljavljena pri pacientih s težavnim izpraznjenjem danke in pri pacientih s poškodbami hrbtenjače.

LECICARBON 

Svečke z natrijevim hidrogerikarbonatom in natrijevim dihidrogenfosfatom Lecicarbon so zdravilo brez recepta z dolgo tradicijo uporabe. V Evropi se uporabljajo že več kot 80 let. 

Lecicarbon je indiciran za zdravljenje zaprtja zaradi različnih vzrokov: pri boleznih, ki zahtevajo enostavno odvajanje blata in pri zaprtju zaradi drugih vzrokov, kot je prehrana z nezadostno količino vlaknin ali pomanjkanje telesne aktivnosti. lndiciranje tudi za praznjenje črevesja pred diagnostičnimi ali terapevtskimi postopki v danki. V Sloveniji sta na voljo zdravili Lecicarbon za odrasle (500 mg/680 mg) in Lecicarbon za otroke (250 mg/340 mg). 

Kako delujejo svečke Lecicarbon? 

Ogljikov dioksid (CO2) je eden glavnih plinov, ki nastajajo v črevesju ob prebavi. Od vseh črevesnih plinov najmočneje vzpodbudi naravno gibanje v danki. 

Svečke Lecicarbon odpravljajo zaprtje na podoben način - izključno z dovajanjem CO2

Po vstavitvi svečke Lecicarbon v danko se začnejo iz svečke počasi sproščati mehurčki CO2

Ti nežno razširijo črevesno steno in vzdražijo živčne končiče v končnem delu črevesja, kar pospeši naravno gibanje črevesja. 

CO2 s tem sproži refleks izločanja, ki se pojavi že po 15 do 30 minutah. 

Lecicarbon povsem naravno, s CO2, spodbudi peristaltiko in ponovno vzpostavi naravno delovanje črevesja. 

Lecicarbon ne povzroča odvisnosti in neželenih učinkov in je primeren za odrasle, otroke, dojenčke in po posvetu z zdravnikom tudi za nosečnice.

Priporočeni izdelki:
Lecicarbon 250 mg/ 340 mg svečke za otroke, 10 svečk
Svečke Lecicarbon ob vstopu na slovensko tržišče predstavljajo inovativno zdravilo pri spopadanju z zaprtostjo.
Lecicarbon 500 mg/ 680 mg svečke za odrasle, 10 svečk
Svečke Lecicarbon ob vstopu na slovensko tržišče predstavljajo inovativno zdravilo pri spopadanju z zaprtostjo.
Povezani članki:

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo