Amigdalin ali vitamin B17- moč iz jedrc mareličnih koščic!

Amigdalin ali vitamin B17- moč iz jedrc mareličnih koščic!

V zadnjem času številne zdravstvene inštitucije po vsem svetu (še posebej na Japonskem) standardnim metodam postopoma dodajajo še komponento v obliki prehranskega dodatka, ki je po sestavi amigdalin-B17. Tudi zdravim ljudem se priporoča  uporaba vitamina B17 kot dodatne podpore imunskemu sistemu pri preventivi ...

Kaj je vitamin B17?

Resnično ime te snovi je amigdalin (prvič je bil  izoliran iz mandljev-Amigdalae amarae). V naravi je prisoten v več kot 1.200 užitnih rastlinah, ki se rasejo po vsem svetu. Čeprav je največkrat izoliran iz grenkih mandljev, se največja količina tega vitamina nahaja v mareličnih jedrcih. Prav tako je prisoten v jedrcih mandljev, orehov, breskev, nektarin, češenj, sliv, peškah jabolk, hrušk, kutin in divjih robid, brusnic, lanu, prosa, ajde in stročnic.

Dr. Ernst Krebs je bil prvi, ki je leta 1952. amigdalin imenoval vitamin B17. Po dr. Krebsovo  so težja obolenja le ena od avitaminoz, ki nastane kot posledica pomanjkanja vitamina B17, kot tudi podobne hude bolezni, ki se razvijejo zaradi pomanjkanja vitaminov (skorbut - pomanjkanje vitamina C, pelagra pomanjkanje vitamina B3, beri-beri - pomanjkanje vitamina B1 itd).  Amigdalin oz. vitamin B17 so pričeli uporabljati že leta 1843, v Rusiji so ga začel uporabljati v drugi polovici 19. stoletja, in v Ameriki v začetku 20. stoletja.

Kako deluje amigdalin ali vitamin B17?

Teorija zagovornikov B17 pravi, da je Amigdalin sestavljen iz 1. molekule benzaldehida, 1. molekule cianovodika in 2. molekul glukoze. Benzaldehid in cianid sta strupena elementa, vendar so v spojini vitamina B17 z molekulami glukoze inertni in nimajo strupenega učinka.

Da bi se cianid in benzaldehid lahko osvobodila iz vitamina B17, je potrebno, da prideta v stik s specifičnim encimom beta-glukozidazo (betaglucosidase). Ta encim je prisoten povsod v človeškem telesu, vendar ga je največ v rakavih celicah (do 3000 krat več).

Načelo delovanja naj bi bilo preprosto: rakave celice za svojo rast potrebujejo ogromne količine energije oz. glukoze. Ko vnašate vitamin B17, rakave celice absorbirajo molekule glukoze iz vitamina B17, encim beta-glukozidaza  pa "odklene" benzaldehid in cianid iz vitamina B17, kar povzroči celično smrt.

Zaradi visokih koncentracij beta-glukozidaze naj bi bil vitamin B17 izredno smrtonosen za rakave celice, medtem ko za druge - zdrave celice ni toksičen.

Načelo vitamina B17, naj bi spominjalo na trojanskega konja je: rakave celice se poženejo za glukozo in ko jo absorbirajo, so uničene.

Encim β-glukozidaza se nahaja tudi  v zdravih celicah, vendar v zelo majhnih količinah, tako da praktično ni nobene zastrupitve zdravih celic organizma. Poleg tega encim rodenaza, ki je prisoten v zdravih celicah, ne dopušča sproščanja strupenih sestavin, temveč jih nevtralizira.

Opozorilo: B17 Apricarc je prehransko dopolnilo. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Ni primerno za otroke, nosečnice in dojenčke. Hranite izven dosega otrok. Ne prekoračite priporočenega dnevnega odmerka. Shranjujte na suhem mestu pri temperaturi do 25 °C. Kapsulo uporabite takoj po odstranitvi iz ovojnice. Primerno za dieto brez glutena. Ne uporabljajte, če ste preobčutljivi za katere koli sestavine.

Priporočeni izdelki:
B17 Apricarc prehransko dopolnilo, 60 ali 180 kapsul
B17 Apricarc je prehransko dopolnilo, ki poleg vitamina B17 vsebuje tudi ekstrakt bukovega ostrigarja v prahu, ekstrakt gobe reishi in ekstrakt navadnega rakitovca v prahu.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo