Avene XeraCalm A.D. in atopijski dermatitis!

Avene XeraCalm A.D. in atopijski dermatitis!
Atopijski dermatitis ali atopijski ekcem je pogosta kožna bolezen otrok.
 
Gre za kronično, ponavljajočo se vnetno bolezen kože. Spremembe na koži se pokažejo v obliki rdečine z mehurčki ali kot pordeli, suhi, luščeči se predeli, ki jih spremlja močno srbenje.
 
Ni nalezljiva, niti ni nevarna in jo lahko zelo uspešno zdravimo. Zdravljenje je največkrat dolgotrajno in zato neprijetno ne samo za otroka, ampak tudi za starše obolelih. 
 
Gre za kronično, ponavljajočo se vnetno bolezen kože. Spremembe na koži se pokažejo v obliki rdečine z mehurčki ali kot pordeli suhi, luščeči se predeli, ki jih spremlja močno srbenje. Ekcem se najpogosteje poiavlia na licih pri dojenčkih, pri   majhnih otrocih na rokah in nogah, pri mladostnikih in odraslih pa v pregibih velikih sklepov. Atopijski dermatitis ni nevarna bolezen, a je pogosto dolgotrajna in zapletena. Večinoma se začne že v prvih mesecih življenja in lahko izzveni do desetega leta starosti. V redkih primerih ekcem traja do odrasle dobe. V vseh starostnih obdobjih imajo bolniki suho in občutljive kožo. Bolezen nastane zaradi prepletanja številnih dejavnikov, najpomembnejša sta dednost in vpliv okolja. Otroci, ki obolevajo za atopijskim dermatitisom, imajo posebno občutljivo kožo in so   pogosto iz družin, v katerih so osebe z različnimi oblikami alergij. Pri nekaterih posameznikih se pojavlja brez jasnega vzroka, pogosto ob različnih vrstah stresa ali duševnih stiskah. Bolezen je dolgotrajna ter ima obdobja izbol]šanja in poslabšanja.  
 

Zakaj se pojavi atopijski dermatitis?   

 
Bolezen ima od 15 do 20 odstotkov predšolskih in šolskih otrok v razvitih deželah sveta. Atopijski dermatitis se najpogosteje začne med drugim in šestim mesecem starosti, vendar se lahko pojavi tudi pozneje, tako pri otrocih kot pri odraslih. Pri večini obolelih je prve znake bolezni na koži mogoče opaziti med drugim in petim letom starosti. Intenzivnost bolezni se z leti najpogosteje zmanjšuje, tako več kot go odstotkov obolelih otrok po desetem letu nima več kožnih sprememb.   
 

Kako prepoznati atopijski dermatitis?   

 
Za atopijski dermatitis so značilni predeli ekcema, pojavlja se v obliki zadebeljenih pordelih žarišč z mehurčki, bunčicami in luščečimi se ploščami, prizadeti so različno veliki predeli kože. Mesta, kjer so opazne bolezenske spremembe, se spreminjajo s starostjo. 
 
Če se ekcem pojavi v prvih mesecih življenja, je opazen simetrično po čelu in licih, predel kože okrog ust je zdrav. Prizadeti so tudi lasišče in zgornji del telesa, zunanja stran rok in nog ter zapestja. Koža pod plenico je večinoma zdrava.   
 
V starosti od dveh do treh let se ekcem pojavlja na predelu zapestij in gležnjev, spremembe na licih izzvenijo. Pri starejših otrocih, mladostnikih in odraslih ekcem opazimo v pregibih velikih sklepov, na vratu, vekah, po obrazu, rokah in nogah. 
 
Suha koža je naj pogostejši bolezenski znak bolnikov z atopijskim dermatitisom. Razlog je okvarjena pregradna funkcija kože. Dodatni razlogi za to, da je koža obolelih pozimi še bolj suha, so nizke temperature, veter, mraz in suh zrak v stanovanjih zaradi centralnega ogrevanja. Vse to pripomore k izgubi vlage skozi kožo. 
 
Srbečica je najbolj neprijeten znak atopijskega dermatitisa. Lahko je tako huda, da moti otrokovo spanje in ga ovira pri vsakodnevnih dejavnostih. Pri osebah z atopijskim dermatitisom se zaradi suhe kože in močnega srbenja hitreje pojavYajo tudi dodatni zapleti, kot so bakterijske, glivične in virusne okužbe. Občutljiva in suha koža bolnikov z atopijskim dermatitisom nujno potrebuje vsakodnevno ustrezno higieno in predvsem redno nego s primernim negovalnim mazilom.
 

Dnevna higiena kože - Kako naj to pomembno vsakodnevno opravilo postane prijetno? 

 
Trenutki kopanja in prhanja so zelo pomembni. Temperatura vode naj bo med 32 in 33 °C, pri višjih temperaturah je srbenje boli izrazito. Kopanje naj traja največ 10 minut, sicer se koža preveč izsuši. Za kopanje priporočamo uporabo sindetov ali gelov brez mila, ki ne dražijo kože. Po kopeli kožo dobro izperite injo nežno posušite s pivnanjem brez drgnjenja. Za osebe z atopijskim dermatitisom je po umivanju in kopanju nujna nega kože s primernim vlažilnim mazilom. Za vsakodnevno nego kože so najboljše kreme, ki jo ohranjajo primerno vlažno, mastno in mehko ter so prilagojene potrebam tovrstnih bolnikov. 
 
- Zmanjšujejo suhost kože.
- Zmanjšujejo razpokanost. 
- Obnavljajo kožo, preprečujejo njeno izsušenost in tako preprečijo vdor alergenov iz okolja. 
- Zmanjšujejo pogostnost pojava ekcema.
 
Z redno uporabo negovalnih krem se Lahko zmanjša poraba kortikosteroidni h krem. Med zdravlienjern ekcema vlažilne kreme in negovalna mastna mazila izmenično uporabljajte v kombinaciji z zdravilnimi mazili. Zelo pomembno je, dajih uporabljajte redno, tudi ko je ekcem v obdobju mirovanja.
 

ABCD - Pravila atopijskega dermatitisa 

 
A kot alimenacija ali prehrana
Nekateri, zlasti majhni otroci, imajo ob atopijskem dermatitisu še alergijo na določeno vrsto hrane. Ko je potrjena s testi, je to hrano treba odstraniti z jedilnika. V naslednjih letih alergija izzveni in zato osebe, ki obolevajo za atopijskim dermatitisom, lahko normalno uživajo vsa živila. Pozorni morajo biti pri uživanju živil, ki vsebujejo nekatera umetna barvila in konzervanse, ti lahko povzročajo poslabšanje bolezni. 
 
Alergijski potencial od redko do pogosto povzročene reakcije: riž, krompir, korenje, repa, grah, pastinak, ohrovt, zelje, brstični ohrovt, cvetača, jabolko, hruška, banana, oves, pšenica, soja, perutnina, puranje meso, teletina, junetina, ribe, paradižnik, agrumi, jagode, maline, robide, med, kravje mleko, kozje mleko, mlečni izdelki, jajca, školjke, kivi, arašidi.
 

B kot bath ali kopanje 

 
Za osebe z atopijskim dermatitisom je zelo pomembno vsakodnevno redno vzdrževanje osebne higiene. Kopel naj traja od 5 do 10 minut temperatura vode naj ne presega 32-33 °C. Za kopanje priporočamo uporabo sindetov ali gelov brez mila, ki ne dražijo kože. Pomembno je, da kožo dobro sperete in jo nežno popivnate brez drgnjenja.
 

C kot cotton ali bombaž 

 
Izogibajte se oblačilom iz sintetičnih tkanin in volne, ta pogosto povzročajo srbenje. Uporabljajte bombažna oblačila, otrok naj ne bo oblečen preveč toplo. Za pranje perila uporabljajte blaga pralna sredstva brez belila in mehčalca, perilo naj bo dobro izprano. 
 
Izogibajte se zaprašenih prostorov, iz bivalnih prostorov odstranite talne obloge in zavese, iz spalnih prostorov pa odeje iz perja, saj se v njih zadržujejo pršice, ki za osebe z alergijami stanje še poslabšajo.
 

D kot distraction ali rekreacija 

 
Osebam z atopijskim dermatitisom so dovoljene vse vrste rekreacije. Pri športnih aktivnostih, kjer se oseba močno prepoti, je treba skrbeti za primerno lahka oblačila in ustrezno higieno. Stanje se v poletnih mesecih izboljša zaradi ugodnega vpliva sončnih žarkov in višjih temperatur zraka, saj ni neugodnega vpliva mraza in nizke vlage. Enako kot pri drugih otrocih odsvetujemo neposredno izpostavljanie soncu med 11. in 16. uro, otroke zavarujte z oblačili, očali in pokrivali. Izdelek za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem nanašajte v primerni količini, nanose pa redno obnavljajte. 
 

XeraCalm A.D.

 
- I-MODULIA 
Po 12-tih letih biotehnoloških raziskav, so v Laboratoires Pierre Fabre ustvarili večkratno učinkovito sestavino, ki deluje neposredno na občutek srbenja, ki je posledica suhosti kože, zmanjšuje rdečico in/ ali razdraženost kože zaradi preobčutljivosti. 
 
- CER-OMEGA 
obnavlja zaščitno plast kože in krepi njeno odpornost. 
 
- AVENE TERMALNA VODA
pomirja, zmanjšuje občutek neugodja in kožo mehča. 
 
Klinična učinkovitost XeraCalm A.D balzama in kreme za relipidacijo je bila testirana na koži več kot 800-tih oseb s suho in zelo suho kožo, nagnjeno k atopiji. 
 
Po treh tednih uporabe.je kontrolni dermatološki pregled pokazal: 
- zmanjšan občutek srbenja - 97 %, 
- zmanjšanje suhosti kože - 69 %, 
- da koža izdelek zelo dobro prenaša. 
 
Sodelujoči so še posebej pohvalili nemastno teksturo balzama, občutek, da je koža prejela hranljivo nego in občutka zaščitenosti po nanosu balzama. 
 
Priporočeni izdelki:
Avene XERACALM A.D. krema za relipidacijo
Avene Xeracalm A.D. krema za relipidacijo je hranjiv ter antiiritacijski tretma za kožo...
Avene Xeracalm A.D. relipidirajoče olje
Avene Xeracalm A.D. relipidirajoče olje je hranjivo ter antiiritacijsko olje...
Povezani članki:

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo