Holesterol - potrebno ga je uravnavati, ne se ga bati

Holesterol - potrebno ga je uravnavati, ne se ga bati

Holesterol imamo vsi, ker ga potrebujemo za normalno delovanje našega telesa. Je voskasta snov, ki gradi ovojnice naših celic. Brez njega ne moremo izdelovati vitamina D, spolnih hormonov in hormonov stresa. Brez holesterola tudi ne moremo proizvajati žolča, ki je nujen za prebavo maščob v hrani in absorpcijo vitaminov D, E, A in K iz hrane.

Ker holesterol ni topen v telesnih tekočinah, se prenaša z več vrstami prenašalcev, imenovanimi lipoproteini. Holesterol ni toliko problematičen, kadar ga je preveč. Za razvoj srčno-žilnih bolezni je pomembnejša njegova razporeditev med prenašalci, predvsem med HDL in LDL.

Koristni HDL lipoproteini prinašajo odvečen in poškodovan (oksidiran) holesterol v jetra za njegovo odstranitev. LDL lipoproteini pa prenašajo holesterol iz jeter do telesnih tkiv in so lahko problematični. Če jih je več kot jih naše telo potrebuje, lahko hitro oksidirajo; s tem postanejo 'lepljivi' , zaradi česar se nalagajo na stene žil. Tako prispevajo k mašenju žil in nastajanju srčno žilnih komplikacij.
 

Na (ne)pravilno porazdelitev holesterola v telesu vplivajo starost, spol in dednost, na kar mi nimamo vpliva. Zelo veliko pa lahko naredimo z izboljšanjem prehranjevanja, uravnavo telesne teže, povečano fizično aktivnostjo in izogibanjem kajenju.

 


Slika: prikaz holesterolnega "zamaška".


Za izboljšanje prehrane je enako pomembno razumeti česa se moramo izogibati, kot vnos česa moramo povečati. Povečati delež svežega sadja in zelenjave je zelo pomembno za ugodno porazdelitev maščob in holesterola v krvi. Ti dve skupini prispevata pomembne vlaknine, vitamine, minerale in celo vrsto fitohranil (npr. različni antioksidanti). Prav tako pomembno je povečati delež nepredelanih žit, stročnic in semen. Te so odličen vir vitaminov in mineralov, esencialnih maščob, beljakovin, vlaknin ter kompleksnih ogljikovih hidratov. Med problematičnimi hranili, torej tistimi, ki se jih je potrebno izogibati, so trans maščobe, ki so prisotne v hidrogeniranih (trdih) rastlinskih maščobah in izdelkih (margarine, pekovski izdelki, žitne rezine, krekerji. torte), ki le-te vsebujejo. Sledijo nasičene maščobe, ki so prisotne predvsem v živilih živalskega izvora. Presežki ogljikovih hidratov (izdelki iz moke, sladkorja) in še posebej prečiščena fruktoza (del namiznega sladkorja - saharoze, v obliki fruktoznega sirupa v predelani hrani ali rafinirana fruktoza, kot sladilo) prav tako prispevajo k neugodni porazdelitvi holesterola v krvi. Prehranski holesterol je problematičen le, če ga zaužijemo skupaj z nasičenimi maščobami. Poleg posamičnih skupin živil so nevarni vsi presežki hrane, ker predstavljajo metabolno obremenitev. Del le-te je povečano oksidativno stanje, ki prispeva k večji oksidaciji LDL holesterola.

Ker živimo v času osiromašene hrane in enolične prehrane, prehranska dopolnila pomembno predstavljajo koncentrirane vire koristnih hranil. S pravilno izbiro prehranskih dopolnil lahko sami poskrbimo za ohranjanje svojega zdravja. Za uravnavanje holesterola so posebej koristni listi artičoke, ki holesterol uravnavajo in ščitijo na več nivojih:

-povečajo izločanje holesterola z žolčem,
-zmanjšajo nastajanje holesterola v jetrih in ščitijo LDL-holesterol pred oksidativnimi poškodbami.

Citrusi vsebujejo posebne flavonoide, med drugim hesperidin in naringin, ki zmanjšajo nastajanje holesterola v jetrih, zmanjšajo škodljivi LDL, in prav tako delujejo antioksidativno. V prehranskih dopolnilih lahko najdemo tudi rdeč fermentiran riž. Ta je iz navadnega riža, fermentiranega s kvasovko Monascus purpureus. Ta kvasovka proizvaja sekundarne metabolite monakoline, ki v jetrih znižujejo sintezo holesterola.

Novo prehransko dopolnilo Biostatine Forte je namenjeno vsem, ki želijo svojo prehrano dopolnjevati z namenom vzdrževanja normalne količine maščob in holesterola v krvi.

Biostatine forte je izdelan le iz sestavin rastlinskega izvora. Vsebuje edinstveno kombinacijo arti čo ke, rdečega riža in bioflavonoidov citrusov, ki skupaj pomagajo vzdrževati normalen nivo maščob in holesterola v krvi.

Odlikuje ga visoka kakovost s kontrolirano in standardizirano sestavo: vsaka tableta vsebuje 300 mg izvlečka artičoke, 100 mg rdečega fermentiranega riža v prahu (1,5 mg monakolina K) in 48 mg flavonoidov citrusov.

Je brez glutena in zato primeren za ljudi s celiakijo. Biostatine Forte ne vsebuje sestavin živalskega izvora in ne jedilnega sladkorja. Ne vsebuje sestavin iz gensko spremenjenih organizmov.

Priporočen dnevni odmerek Biostatina Forte je dve tableti dnevno - eno pred kosilom in eno pred večerjo z večjo količino vode.

Vsebina pakiranja (60 tablet) zadostuje za 30 dni. Biostatine Forte je prehransko dopolnilo in ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. 

 

Priporočeni izdelki:
Biostatine Forte, 60 tablet
Brez nezaželenih učinkov znižamo vrednosti holesterola v krvi na želene vrednosti...
Ekolostrum kapsule, 120 kapsul
Vsebujejo visokokakovostni 100 % naravni biološko pridelani kolostrum domačih krav...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo