Kako do stanja globoke budne sproščenosti?

Kako do stanja globoke budne sproščenosti?

V času, ko na vrsto pridejo težko pričakovani dopusti, nekaj prostih dni, ko se stres vsaj za kakšen dan umiri in ko zopet zadihamo s polnimi pljuči, ko ležimo nekje pod palmo napol v snu, si velikokrat rečemo: pa zakaj se ne znam takole sprostiti tudi med letom? Temu počutju se sicer reče tudi budna sproščenost. Takrat, ko je posameznik popolnoma sproščen, njegovi možganski polovici delujeta sinhrono in optimalno, izboljša se zaznavanje, aktivira in krepi se dolgoročni spomin.

Čeprav posameznik do tega počutja lahko pride sam, pa to le redkim uspe, sploh v sodobnem življenjskem tempu. Zato pa znanstveniki na vseh koncih sveta razvijajo metode, ki bi nam pomagale k popolni sprostitvi. Ena izmed njih je metoda SITA.

 

 

Program obvladovanja stresa po metodi SITA


Konec šestdesetih let prejšnjega stoletja je nevro-psihobiolog dr. Robert Walcott Sperry razvil koncept razmišljanja z ''levimi oziroma desnimi možgani''. Odkril je, da v človeških možganih obstajata dva zelo različna načina razmišljanja. Način razmišljanja z desnimi možgani je vizualni in procesira informacije intuitivno in simultano. Najprej objame celo sliko in se nato osredotoči na detajle. Način razmišljanja z levimi možgani pa je bolj verbalen in procesira informacije analitično in po sekvencah – najprej opazi detajle, iz katerih nato sestavi celotno sliko. Za svoje pomembne ugotovitve je bil dr. Robert Walcott Sperry leta 1981 nagrajen z Nobelovo nagrado.

Metoda SITA, katere ključni element je harmonizator dihanja pripravi ''glavo'' do tega, da obe  možganski polovici delujeta z optimalno močjo. Metoda in harmonizator dihanja, ki ga je razvil in patentiral Karl-Heinz Gelsen, temelji na najnovejši tehnologiji, medicinsko-kognitivnih znanostih in andragogiki. Metoda je najbolj znana na področju učenja tujih jezikov, vsekakor pa je to le eden izmed namenov SITA metode. Aktivno se namreč ukvarja tudi s problemom izgorelosti in izčrpanosti (regeneracija).


Slika: sproščanje v naravi ob morju

 

 

 

 

SITA metoda obvladovanja stresa v praksi


Ker je tehnologijo najbolje razumeti, če jo doživimo, smo želeli SITA metodo sproščanja preizkusiti v živo. SITA metoda obvladovanja stresa v praksi je namenjena konkretnim rešitvam za zdravje in preprečevanju psihosocialnih tveganj v osebnem in poslovnem življenju. Osnovni element je SITA Harmonizator dihanja, ki zaznava naše dihanje in ga preoblikuje v svetlobni signal. Omogoča nam prehod iz aktivnega stanja možganskega valovanja v nižje možgansko valovanje oziroma stanje globoke budne sproščenosti in merljivo tehniko sproščanja. Harmonizator si predstavljajte kot očala, pri katerih se ob vdihu nežno prižge svetlobni signal, ob izdihu pa se ugasne.

Kot nam pove ga. Gašperlin, se dihanje z razpoloženjem spreminja. Ko smo napeti ali jezni, je dihanje kratko in plitvo, kadar smo razburjeni, je dihanje hitro, ko smo srečni, je dihanje počasno in polno, kadar pa je posameznika strah, se dihanje zaustavlja. Harmonizator dihanja posamezniku pomaga zavestno znižati stopnjo možganskega valovanja, kar posledično umiri srčni utrip, med srcem in možgani nastopi harmonična koherenca, poveča pa se tudi nivo beta-endorfinov, ki sprožajo občutek miru, zadovoljstva, radosti in dobrega počutja.

Res že po nekaj minutah metode SITA na udobnem počivalniku, s slušalkami na ušesih in harmonizatorjem dihanja na očeh človek začuti neverjetno sproščenost in umirjenost, ki je sicer sredi tedna, sredi dneva in sredi mnogih opravkov, v sodobnem načinu življenja nismo več vajeni.

 

 

 

 

Kako pa si lahko pomagamo in se pomirimo doma sami?

 

 


Preverite izdelka na spodnji povezavi. Več o izdelkih si je moč prebrat na spodnjih dveh povezavah.


SITA metoda za uspešno sporazumevanje s seboj in okolico Ko torej s pomočjo metode SITA zavestno znižamo stopnjo možganskega valovanja, s tem, kot poudari Blanka Gašperlin, ohranjamo vitalnost in mladost uma, zboljšujemo spominske sposobnosti, spodbudimo imunski sistem, izločajo se stresni hormoni, novo stanje pomaga odstraniti spalne motnje in nespečnost, pomaga pri rehabilitaciji bolezni srca in ožilja, pri psihosomatskih težavah, in še bi lahko naštevali. Poleg tega se poveča življenjska energija in odlična koherenca med srcem in možgani, ki sta odgovorna za stanje odziva posameznika na situacijo. ''Ko se naučimo uravnavati ritem svojega srca, se naučimo nadzirati stres in tesnobo in s tem povečati življenjsko energijo.

Z zavestnim vplivom na miselne procese posameznik vpliva na reakcije in uspešno sporazumevanje s seboj in z okolico v družini in na delavnem mestu. Neučinkoviti vzorci vedenja se spremenijo v učinkovito obvladovanje situacij,'' pravi Blanka Gašperlin.

 

 

Krepitev spomina in možganska rekreacija po metodi SITA


Metoda SITA tudi, kot še pove ga. Gašperlin, omogoča odlično možgansko rekreacijo za krepitev spomina ter pomaga ohranjati zdravje in vitalnost možganov. Spodbuja receptorje nevronov, da pomagajo ohranjati delovanje možganskih celic na optimalni ravni.

Pri tem sogovornica poudari, da vse to pozitivno vpliva na nastajanje in življenjski cikel živčnih celic ter tako hitrejšo regeneracijo, hkrati pa tudi izboljšuje učinkovitost delovanja nevronske mreže, s tem pa sposobnost mišljenja in pomnjenja.

Vir: Revija Eko dežela, julij 2014, Š.D.

 

 

Priporočeni izdelki:
Dominor, 30 kapsul
Dominor je naravno prehransko dopolnilo, ki uravnava neželene posledice stresa...
Stres kontrol, 30 kapsul
Pomaga pri prilagajanju na neugodne zunanje in notranje vplive...
Povezani članki:

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo