Zdravi in sijoči lasje – kot iz reklame!

Zdravi in sijoči lasje – kot iz reklame!
Težave z lasmi, kot so izpadanje las, mastno lasišče  in prhljaj, so pogoste tegobe, ki prizadenejo tako  moške kot ženske. Vzrokov za to je več in so različni,  od hormonskih do dedno pogojenih. 


Z zdravjem las in lasišča se ukvarja dermatolog, ki je pravi naslov, ko težave postanejo tako velike, da se posameznik odloči poiskati strokovno pomoč. Zato smo vprašanja s področja zdravja las in lasišča naslovili na nekatere dermatologe, ki se s tovrstnimi težavami srečujejo vsak dan. Kot so povedali, so najbolj pogoste težave z lasmi, ki se pojavljajo pri obeh spolih, prhljaj, luščenje po lasišču in izpadanje las. 

 

 

Izpadanje las do neke mere je normalno

Prhljaj, izpadanje las in luščenje po lasišču so najbolj pogoste težave z lasmi, ki se pojavljajo pri obeh spolih. Kot pravi dermatolog prim. Boris Kralj, dr. med. iz dermatološke ambulante AKD, je izpadanje las lahko povezano z različnimi vzroki. Na eni strani gre lahko za hormonske probleme ali spremembe (kot so na primer porod, spolni hormoni, ščitnica), na drugi pa za probleme zaradi pomanjkanja vitaminov, mineralov, slabokrvnosti. Ne smemo izvzeti niti določenih dermatoloških bolezni, pri izpadanju v obliki krožnega izpada las pa so problemi v ozadju lahko tako vnetni drugod po telesu kot tudi avtoimuni. A vsako izpadanje las ni odraz obolenja, saj je izpadanje las do neke mere popolnoma normalen proces. ''Dnevno pri zdravi odrasli osebi izpade 100 do 200 las, v kolikor jih izpade več in izpadanje traja več kot 4 tedne, govorimo o bolezenskem izpadanju in tedaj je treba obiskati specialista dermatologa,'' pove dr. Katarina Trčko,  spec. dermatovenerologije na UKC Maribor, ki pri razlogih za prekomerno izpadanje las poleg že omenjenih izpostavlja še prehranske motnje in hujši psihični stres.

 

 

 

 

 

 

Slika: lepotica s prelepimi lasmi; želite takšne lase tudi vi?


V kolikor izpadanje las tiči v enem izmed naštetih vzrokov, lasje pričnejo ponovno normalno rasti, ko vzrok odstranimo. Kot poudarja sogovornica, ni vsako izpadanje pataloško in sčasoma se stanje lahko popravi brez zdravljenja. Drugače pa je s plešavostjo, ki je dedno pogojena in je ne moremo popolnoma preprečiti, deloma pa lahko z ustreznim zdravljenjem. Kot pove dr. Trčkova, se moška plešavost (izpadanje las zaradi moških hormonov) pojavlja tako pri moških kot pri ženskah, do 50. leta pa prizadene vsakega drugega moškega.

 

 

Vsako izpadanje las ni odraz obolenja, saj je izpadanje las do neke mere popolnoma normalen proces.

 

 

 

Luščenje lasišča lahko nakazuje na kužno glivično okužbo

Sogovorniki opozarjajo na še en precej pogost problem – luščenje lasišča. ''Kadar posameznik opazi na lasišču okrogla pordela, luščeča in plešasta področja, gre lahko za glivično okužbo  ki jo je treba zdraviti, saj je bolezen zelo kužna in lahko povzroča trajno izgubo las,'' pravi dr. Katarina Trčko. Sicer pa je pogosta bolezen tudi luskavica, ki prizadene lasišče in se kaže z rdečino in luščenjem, a brez izpadanja las. ''Luskavica je kronična, imunsko pogojena vnetna bolezen. Poleg podedovane nagnjenosti so za nastanek pomembni še številni dejavniki iz okolja, kot so kajenje, prekomerno uživanje alkoholnih pijač, debelost, različne okužbe, stres ter uživanje določenih zdravil. Težave blažimo z lokalnimi zdravili, ki odstranjujejo odvečne luske ter blažijo vnetje,'' pravi sogovornica.

 

 

 

Prhljaj in mastni lasje

Zelo pogost problem so tudi mastni lasje in prhljaj. ''Kako mastno je lasišče, je odvisno od delovanja žlez lojnic in tudi hormonskega stanja, tako da so lahko v določenih obdobjih lasje bolj, spet v drugih pa manj mastni,'' pravi dr. Branko Pirš iz Dermacentra in doda, da je predvsem takrat, ko se lasje preveč mastijo, smiselno obiskati specialista, ki predpiše ustrezne šampone, saj lahko v nasprotnem pride do vnetja lasišča. Lasišče pogosto prizadene tudi seboroični dermatitis, ki je posledica   

 

 

 

 

“Kadar posameznik opazi na lasišču okrogla pordela, luščeča in plešasta področja, gre lahko za glivično okužbo, ki jo je treba zdraviti, saj je bolezen zelo kužna in lahko povzroča trajno izgubo las.”


dedne nagnjenosti k povečanemu izločanju loja, hormonskih vplivov ter kvasovke Pityrosporum ovale, ki normalno živi na koži. Najblažjo obliko seboroičnega dermatitisa predstavlja prhljaj. ''Seboroični dermatitis se kaže z rdečino lasišča, luščenjem ter srbežem. Vnetje z belo rumenkastimi luskami se lahko razširi tudi na čelo, za uhlje ter na tilnik. Omenjene težave lahko omilimo z uporabo šamponov, ki vsebujejo cinkov pirition, žveplo, selen ali ketokonazol oziroma s šamponi za mastni tip lasišča,'' pravi dr. Trčkova in poudarja, da je pri tovrstnih, močno izraženih težavah potreben pregled pri dermatologu, ki bo predpisal ustrezno zdravljenje.

 

 

 

 

Kako skrbeti za svoje lase

Za lepe in zdrave lase je treba skrbeti prav tako redno in temeljito kot  je možno, se omenjenim dejavnikom izogibamo, za nego takšnega lasišča pa uporabljamo šampone ter balzame za suhe lase,'' zaključi sogovornica dr. Katarina Trčko.  Če imamo težave z lasmi, nam lahko primanjkuje vitamina A, vitamina B, železa, bakra, cinka. Na elastičnost las vpliva vitamin E, kompleks vitaminov B preprečuje prekomerno izpadanje las, folna kislina pa skrbi za debelejše in bolj svetleče lase.  

Vir: Ekodežela, januar 2014, Špela Dobnikar

 

 

Priporočeni izdelki:
DermaLuxeHair lasni serum, 40 mL
DermaluxeHair serum je serum namenjen učinkoviti negi lasišča...
DermaluxeHair šampon proti prhljaju, 200 mL
Šampon DermaluxeHair zavira širjenje ter razrast mikroorganizmov, ki srbečico tudi povzročajo, odpravlja razdraženost lasišča...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo