Kako? Kašljate? Preizkusite Prospan!

Kako? Kašljate? Preizkusite Prospan!

Kašelj v tem letnem času v resnici ni nič posebnega. Je pa dobro vedeti, da imamo lahko opravka z različnimi vrstami kašlja. Da ne boste v zadregi, ko vas prihodnjič v lekarni vprašajo, kako kašljate, preberite, kaj je značilno za suh in kaj za moker kašelj. Morda pa je kašelj izzval akutni bronhitis, ki teži zlasti otroke? Ponujamo vam nekaj naravnih rešitev, ki bodo kašelj odpihnile daleč stran.

Moker kašelj …

Ali z drugo besedo produktiven, je kašelj, ki ga spremlja izmeček oz. izkašljana sluz. V pomoč nam bodo vse rastline, ki redčijo sluz iz na ta način olajšajo izkašljevanje, denimo materina dušica, jeglič in bršljan. 

Suh kašelj …

Pri tej vrsti kašlja nimamo opravka z izkašljevanjem sluzi. Občutimo predvsem draženje in siljenje h kašlju, ki je najbolj moteče ponoči, med spanjem. V prvi vrsti je dobro poskrbeti za dovolj velik vnos tekočine, ki bo navlažila sluznico in tako ublažila draženje in pomirila kašelj. Zlasti v zimskem času je treba zagotoviti tudi dovolj visoko vlago v ogrevanih prostorih (npr. z vlažilniki zraka, posodico z vodo na grelnih telesih ipd). V rastlinskem svetu poiščimo rastline, ki vsebujejo sluzi, kot so denimo ozkolistni trpotec, gozdni slezenovec, islandski lišaj in navadni slez.

Suh kašelj je lahko predhodnik mokrega …

Kadar čutimo, da bi se radi izkašljali (imamo občutek polnih pljuč), uporabimo zdravilne učinkovine, ki lajšajo izkašljevanje. Te namreč redčijo gosto sluz, zato jo lažje izkašljamo. Pri tej vrsti kašlji največ prednosti prinašajo pripravki s kombiniranim učinkom. Prospan, registrirano zdravilo rastlinskega izvora iz bršljanovih listov, mehča sluz v pljučih, obenem pa sprošča dihalne poti in olajša dihanje. Kombinacija dveh vrst mehanizmov delovanja pripomore k lažjemu in učinkovitejšemu izkašljevanju, kar posledično umirja kašelj. 

Akutni bronhitis …

Kašelj lahko izzove tudi akutni bronhitis, ki se pogosto pojavlja pri otrocih. Gre za zelo nadležno obolenje, ki povzroča veliko izostankov tako otrok iz šole kot staršev z dela. V luči iskanja naravnih rešitev so raziskovalci pod drobnogled vzeli tudi zdravilo Prospan, ki se je izkazalo za zelo učinkovito pri zdravljenju simptomov akutnega bronhitisa. Prospan sprošča krče dihalnih poti ter tako ob izkašljevanju olajša dihanje in povečuje dihalni volumen. V raziskavi na preko tisoč otrocih so preučevali tako samostojno zdravljenje s Prospanom kot jemanje Prospana v kombinaciji z antibiotiki in drugimi zdravili. Posebej razveseljivo je, da je bilo zdravljenje zgolj s Prospanom podobno učinkovito kot kombinirano zdravljenje s Prospanom in kemično-sinteznimi zdravili.  

Prospan je dobro uveljavljeno zdravilo

Prospan je preverjeno, učinkovito in popolnoma naravno zdravilo, ki je na trgu že skoraj 70 let. Primerno je tako za otroke kot odrasle. Na voljo je v več različicah. Prospan sirup (https://www.farmedica.si/si/zdravilabrezrecepta/prospansirup.html) lahko uživajo že otroci od 2. leta starosti. Prospan je na voljo tudi v obliki šumečih tablet, pastil in peroralne tekočine. Prospan peroralna tekočina je pakiran v priročne vrečice, ki so posebej priročne na poti. Izberite obliko, ki vam najbolj ustreza, Prospan je v vseh različicah enako učinkovit.

Ali ni bršljan strupen?

Imate prav, listi so strupeni, zato se sami težko lotimo izdelave domačega sirupa, kot to denimo počnemo s smrekovimi vršički. Po zdravilo iz bršljana bo zato varneje oditi v lekarno kot v bližnji gozd. Zdravilo Prospan vsebuje suh izvleček listov navadnega bršljana, ki je zdravilen in ni strupen. 
Prospan je enako kot številna kemično-sintezna zdravila, ki vam jih zdravnik predpiše na recept, registrirano zdravilo, ki je redno pod strokovnim nadzorom. Njegova pomembna prednost pa je tudi v tem, da po dobro opravljenem zdravljenju v telesu ne pušča neželenih učinkov. 

Besedilo: Sabina Topolovec

Priporočeni izdelki:
Prospan peroralna tekočina v vrečkah, 21x5 mL
Prospan je zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja kot ekspektorans pri produktivnem kašlju. Zdravilo ni primerno za otroke, mlajše od 6 let.
Prospan pastile, 20 pastil
Prospan je zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja kot ekspektorans pri produktivnem kašlju. Zdravilo ni primerno za otroke, mlajše od 6 let.
Prospan sirup, 100 mL
Mehča gost izloček v pljučih in zmanjšuje krč sapnic.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo