Kinesio - to je prava revolucija!

Kinesio - to je prava revolucija!

Kineziološki trakovi so postali vse bolj priljubljeni in skoraj ne vidimo športnega dogodka brez njih. Vse bolj pogosto pa najdejo mesto v domači lekarni. Zato smo jih vzeli pod drobnogledom: ali gre za koristen protibolečinski pripomoček, ali le še enega v vrsti modnih trendov.   

Zgodba sega v 70a leta, ko se je japonski terapevt Dr. Kenzo Kase ubadal z misijo, kako bi telesu omogočil pogoje, da bi se hitreje zdravilo samo po sebi, svojim pacientom pa učinek zdravljena podaljšal.

Rezultat -> kinesio taping

Teorija vnetja
Če gledamo teoretično -> na mestu, kjer nastane poškodba zaradi udarca, ureznine ali prekomerne obremenitve, se telo odzove tako, da bi težavo čim prej odpravilo.

Slika kaže primer, ko pride do uboda, prisotni so mikroorganizmi in oteklina


Telo na prizadeto mesto pošlje protivnetne molekule, nakopiči limfno tekočino, pojavi se oteklina, pojav pa imenujemo vnetje. Zaradi zastajanje limfe se običajno poveča pritisk na mišico in tkivo, ki ga zaznamo kot neprijeten občutek ali bolečino.

Ker se na vnetem mestu poveča pritisk, imajo limfne in krvne žile manj prostora kot običajno, zato svojo nalogo opravljajo manj učinkovito -> počasneje dostavljajo protivnetne molekule in kisik ter odnašajo odpadne produkte.

Tu stopi v akcijo ideja Dr. Kinesia...

Kako deluje kinesiološki trak?

Naloga kinesio traku je, da rahlo dvigne kožo. Limfni tekočini tako omogoči več prostora in poveča se pretočnost, bele krvničke se hitreje dostavljajo po telesu in odstranjuje odpadne produkte, celične ostanke in bakterije. Slika kaže kožo brez traku in lahko vidimo, da je bolj stisnjena: