Ko začne boleti zob...

Ko začne boleti zob...

Zobobol je lahko le oster občutek ob stiku zob s hladnim ali vročim, kislim ali sladkim, lahko pa se stopnjuje do hude neprestane bolečine. Marsikdo pravi, da je to celo najhujša bolečina, ki lahko doleti človeka.
 


Običajno je začetni stadij, ki napoveduje zobobol, povečana občutljivost za sladko, vroče ali hladno. Če na te signale nismo pozorni, se lahko konča z bolečinami, ki se stopnjujejo. Kot nalašč se to pogosto zgodi na začetku praznikov ali pa za konec tedna, ko nimamo možnosti obiska pri osebnem zobozdravniku.

Da bi lažje zdržali do obiska zobozdravstvene ordinacije, si lahko pomagamo z naslednjimi recepti.
•    Suho smokvo ali slivo prerežemo, skuhamo v mleku in damo na boleči zob.
•    Žvečimo nageljnove žbice (klinčke).
•    Usta splakujemo z žajbljem, rmanom in morsko soljo ali s toplim jabolčnim kisom.
•    Bezgove ali kamilične cvetove poparimo z mlekom, pustimo, da se poparek malo ohladi, in ga še toplega damo na boleči zob.
•    V pol decilitra olivnega olja približno en mesec namakamo 5 do 10 nageljnovih žbic (klinčkov). Ob zobobolu kanemo par kapljic na vato in položimo na zob.
•    V votlino bolečega zoba damo košček svežega krompirja.
•    Na vato kanemo 1 do 2 kapljici cimetovega, metinega, kamiličnega ali sivkinega eteričnega olja in damo na boleče mesto.

Seveda ti recepti ne zagotavljajo, da bomo popolnoma odpravili zobobol, tudi učinek ni takojšen. Hitrost in učinkovitost pa sta pri odpravljanju zobobola ključni. V lekarni so na voljo številni analgetiki, ki se dobijo brez recepta. Naproksen natrij je edini, ki začne delovati že 15 minut po zaužitju tablete, njegov učinek pa traja več ur. Več o lajšanju zobobola z naproksenom natrijem lahko preberete na spletni strani www.nalgesin.si.
 

Priporočeni izdelki:
Nalgesin S, 20 filmsko obloženih tablet
Za lajšanje različnih bolečin in vnetij ter zniževanja povišane telesne temperature...
Bonifen, 12 tablet
Lajša bolečine, blaži vnetje in znižuje povišano telesno temperaturo...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo