Kronične vnetne črevesne bolezni - 1. del

Kronične vnetne črevesne bolezni - 1. del

Kronične vnetne črevesne bolezni so bolezni, ki nas spremljajo vse življenje in so nenalezljive. Imajo različne simptome in na podlagi teh ločimo več vrst bolezni. Najpogostejši pa sta Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis. Med seboj sta si precej podobni, pri obeh bolnik trpi zaradi kroničnega vnetja črevesja, vendar se razlikujeta po delu okužbe.

 

 

 

 

 

Slika: Primerjava bolezni Chronova bolezen (levo) ter
ulcerozni kolitis (desno) (vir: zbornik predavanj)


Pri Crohnovi bolezni je lahko prizadet katerikoli del prebavne poti, najizraziteje pa končni del tankega in debelo črevo. Vnetja lahko povzročijo zožanje črevesja, predrtje, nepravilne povezave med vijugami … vnetje se pojavlja v presledkih, v prečnem prerezu pa lahko vidimo, da sega preko celotne stene.
Pri ulceroznem kolitisu pa gre pretežno za vnetje širokega dela črevesa, danke. Vnetje sega vse do cekuma, v prerezu pa lahko opazimo razjede. Njegovo ime je sestavljeno iz ulkus, kar pomeni rana, čir in kolitisa (= vnetje debelega črevesa).
Obstajajo tudi bolniki, ki imajo različne simptome obeh bolezni, oziroma imajo podobno kronično črevesno bolezen, ki jo imenujemo kar neopredeljeni kolitis, kar pomeni vnetje širokega dela črevesja.
Vsak bolnik ima svoje težave. Lahko dva trpita zaradi iste bolezni, vendar so znaki in bolečine pri njiju popolnoma različni. Zato je pomembno poznavanje bolezni, bolnik si nato sam oblikuje mnenje, preizkuša hrano, ki mu ustreza, in primerno sodeluje z zdravnikom.

 

 

 


Slika: prikaz vnetega in normalnega predela črevesja.


Ker na začetku ob prvem izbruhu večino bolnikov zajame panika, saj te bolezni ne poznajo, so naša društva ustanovila tako imenovane Šole za bolnike s kronično vnetno črevesno boleznijo. V teh šolah, ki trajajo čez vikend, se bolniki soočijo in informirajo o svojih težavah. Pomembna prednost je tudi to, da se zavejo, da niso edini, ki trpijo zaradi te bolezni, da jih je vedno več in da se je treba s tem sprijazniti. Te šole vodijo predvsem društva z Norveške, v decembru 2009 je izšel tudi Zbornik predavanj, Šola za osebe s kronično vnetno črevesno boleznijo. V njem je podrobno predstavljen idealen odnos med zdravnikom in pacientom, podatki o bolezni, načini zdravljenja, prehrana, kako živeti s takšno kronično boleznijo, tehnike sproščanja in pravice bolnika, predvsem kar zadeva socialno varnost.

Kot sem že omenila, je bolezen razširjena predvsem v razvitejših državah. Vendar pa imamo tam tudi bolje razvito medicino, zato lahko postavimo diagnozo že pri mladoletnikih. V Sloveniji je pojavnost 3,6 na 100.000 prebivalcev. V zadnjih 20-tih letih se je povečala za 20-krat, 30-krat. Bolj pogosto ima to bolezen belo prebivalstvo. Bolezen pretežno izbruhne od 15. leta do okoli 25. leta. Število žensk, okuženih s KVČB, za malenkost vodi število moških bolnikov.

 

 

 

STRANSKE POSLEDICE KVČB TUDI V ČASU REMISIJE

 

 

Rak na črevesju


Problem vseh KVČB je tudi v tem, da povečajo možnosti za nastanek raka na črevesju. Tovrstni tip raka je drugi najpogostejši v Evropi. Pogostejši je pri ženskah.
Rak na črevesju se najpogosteje nahaja na zadnjem delu črevesa in v danki. Raka odkrijejo s preiskavami, ki so v uporabi tudi pri postavitvi diagnoze KVČB. To so: digitalni rektalni pregled, pri katerem zdravniki lahko otipajo tumorje, hematest, kjer se kemijsko ugotavlja prisotnost krvi v blatu,  rektoskopija, s katero se pregleda zadnji del širokega črevesja (rectum in danka), kolonoskopija, pregled celotnega debelega  črevesja in konca tankega črevesa s cevastim optičnim instrumentom in kamero. Zadnji dve preiskavi omogočata tudi biopsijo, to je odvzem tkiva in nato pregled celic ali tkiva, saj je za raka na črevesju prav tako kot za vse ostale rake značilno, da se celice nepravilno in nenadzorovano delijo.
Tudi pri tem raku ločimo stadije bolezni, v katerih se lahko nahaja bolnik:
•    stadij I - tumor je omejen na črevesno sluznico,
•    stadij II - tumor prerašča v mišični sloj črevesa in v bližnje maščevje,
•    stadij III – tumor ima že zasevke v področnih bezgavkah,
•    stadij IV - prisotni so tudi že oddaljeni zasevki, bolezen se je razširila v druge organe.

Kot pri ostalih rakih tudi pri tem obstajajo trije načini zdravljenja, ki se med seboj kombinirajo ali pa je zadostna le ena oblika zdravljenja: lahko odstranimo tumorje in zasevke s pomočjo operacije in jih odrežemo, lahko uporabimo obsevanje ali/in kemoterapijo, ki deluje s pomočjo tablet. Pri izbiri zdravljenja je pomemben tudi stadij, v katerem je bolezen.
Bolniki, ki so uspešno prestali raka, kasneje večinoma nimajo težav. Rak je lahko ozdravljiv tudi v primeru ponovitve.

 

 

Slabokrvnost


Posledica KVČB je med drugim tudi slabokrvnost, saj lahko bolezen poškoduje dele črevesja do te mere, da tudi v času remisije črevo ne absorbira vseh hranilnih, za telo potrebnih snovi. V tem primeru je treba paziti na počutje, morda dodajati potrebne snovi, da lahko normalno živimo naprej.
 Slabokrvnost se pojavi, ko telo izčrpa vse zaloge železa, ki so najpomembnejše za delovanje hemoglobina. Nanj se veže kisik in na ta način potuje do celic. Prav tako je lahko vzrok slabokrvnosti pomanjkanje vitamina B12, ki ga črpa želodec. Do njegovega pomanjkanja prihaja pri Crohnovi bolezni, kjer je želodčna sluznica kronično vneta. Vitamin B12 sodeluje pri nastajanju rdečih krvnih celic. Najpogostejši vzrok za slabokrvnost pa je neopazna krvavitev iz prebavil.
Poleg teh dveh dejavnikov lahko slabokrvnost povzroči tudi okvara kostnega mozga, kar pa ni posledica KVČB.
Znaki slabokrvnosti so:
•    oslabelost,
•     bleda koža,
•    kratka sapa,
•    bolečina v prsih,
•    vrtoglavica,
•    težave pri koncentraciji,
•    mravljinci,
•    hlad v okončinah,
•    glavobol.
Zdravniki slabokrvnost poleg hemograma lahko preverjajo tudi z opazovanjem naših beločnic, prekrvavitve rok in bledice na obrazu, laboratorijsko pa z določitvijo vrednosti hemoglobina v krvi.

 

 

VZROKI


Danes uradna medicina še ne pozna vzroka za nastanek kroničnih vnetnih črevesnih bolezni. Zdravniki želijo pri bolniku doseči stanje remisije, kar pomeni, da ni nobenih bolezenskih simptomov. Večinoma bolniki v tem stanju nimajo bolečin, ne odvajajo krvi in podobno.

Ugotovili so, da se bolezen pojavlja med sorodniki, zato je prišlo do hipoteze, da je vzrok za bolezen skrit v dednem materialu. Vendar pa ne smemo zanemariti dejstva, da je ta bolezen dandanes v porastu, predvsem v bolje razvitih državah, zato si upam trditi, da je to bolezen današnjega časa. Nekateri znanstveniki menijo, da je to tudi posledica slabega imunskega odziva na današnjo prehrano, zdravila, čistila in kemikalije. Precej verjetno je, da bolezni ne povzroča virus ali bakterija. Mikroorganizmi ali virusi lahko podaljšajo obdobje vnetja, vendar predvidevamo, da je vzrok za pojav bolezni drugje. Virus ali bakterija lahko napadeta črevesno sluznico, vendar najhuje poškoduje organ telo samo, ki se pretirano odzove. Lahko tudi rečemo, da je bolezen avtoimuna, kar pomeni, da telo poškoduje samega sebe iz neznanih razlogov.
 
Zanimivo je tudi, da nekateri dejavniki, ki sicer ne vplivajo na izbruh bolezni, močno vplivajo na njen potek. Predvsem kadilci, imajo pogostejše in bolj boleče izbruhe. Zdravniki priporočajo bolnikom čim manj stresno življenje, več telesne aktivnosti in dieto, ki jo bolnik lahko sam prilagaja glede na počutje.  

Drugi dejavniki, ki vplivajo na potek bolezni:

 

 

 

STRES


V današnjem času je človek pod vplivom stresa. Vedno več bolezni se pojavlja zaradi njega in vedno težje ozdravljive so. Po vsej verjetnosti lahko vplivamo na poslabšanje izbruha bolezni oziroma izbruh, če smo živčni in nas je strah prihajajočih dogodkov. Bolniki v takšnih situacijah to stisko potlačimo in vpliva na naše telo. Precej močno se nato odzove črevo – telo začne samo sebi škodovati od skrbi. Ko pa zbolimo, nismo več izpostavljeni problemu v šoli, službi … zato se manj 'živciramo' in to je neke vrste naša obramba. Vsekakor pa je zdravju škodljiva. Vendar si sama predstavljam, da to poteka približno na ta način. Vsaj pri meni in nekaterih mojih znancih. Velikokrat zdravniki zato poleg običajnih zdravil, ki jih predpišejo bolniku, uporabljajo tudi pomoč svojih kolegov psihologov. To ni nič strašnega, le splošna ugotovitev je, da smo bolniki s KVČB perfekcionisti. Iz zagretih in natančnih študentov se nato oblikujemo v 'flegme'. Vendar je nekje v nas še vedno želja po najboljšem, po vsem, kar lahko damo od sebe, da bo neka stvar stekla. A takrat spet pride do izbruha bolezni. Telo, čigar sporočil in opozoril nismo razumeli, nam daje znak, da smo zopet šli predaleč. Da ne zmoremo. To je morda najtežje pri bolnikih KVČB. Treba se je sprijazniti s svojo zmogljivostjo, ki je omejena.

 

 

 

SPANJE


Spanje je dejavnik, ki lahko vpliva na stres in obratno. Zelo pomembno je, da telesu priskrbimo zadostno količino spanja, med katerim se regenerira in si odpočije. Pri tem je pomembna higiena spanja, ki nam naroča, da je treba, še posebej v mladostnem obdobju, spati vsaj 7 ur in pol. Poleg tega je nezdravo poležavanje na postelji, ko to ni potrebno. Strokovnjaki prav tako odsvetujejo popoldansko spanje, saj je nočno veliko bolj kakovostno in mirno. Poleg tega je pomembno, da sanjamo. Med tem se naše misli sprostijo. Sanje so  nekakšen pokazatelj, kaj nas skrbi in o čem je treba nehati razmišljati. Vsekakor pa ni dobro eno uro pred spanjem gledati televizije, jesti mastne hrane in podobno.

 

 

 

PSIHOLOGIJA


Nekaj bolnikov s KVČB ima tudi simptome anoreksije. Neurejena prehrana, prekomerno stradanje in potem »nažiranje« je nekaj najslabšega, kar lahko storimo telesu. Sploh pri ulceroznem kolitisu je značilno, da bolnik odvaja večkrat na dan. Nekateri to delajo tudi iz želje, da bi čim več hrane izločili in na ta način shujšali. Vendar pa po ozdravitvi telo kmalu pridobi nazaj vso telesno maso in si kasneje celo dela zaloge, kar je proti lepotnim zahtevam.

Redko, a vendar obstaja, da bolniki želijo pridobiti pozornost. Sicer pa je lahko bolezen nekakšen tip samouničevanja, vendar v prikriti obliki. Bolnik se mora odločiti, da si želi ozdraveti, šele tedaj začne telo sodelovati z zdravili in drugimi zdravljenji.

 

 

 

 

 

 

 

ŠPORT


Znano je, da šport blagodejno vpliva na nas. Pri dejavni telesni aktivnosti pozabimo na svoje težave, telo pa sprosti t. i. toksine, ki nastajajo pri psihičnem naporu. Za ublažitev stresa je šport najbolj priporočljiv s strani zdravnikov in izkušenih bolnikov.
V primeru slabokrvnosti je več kot priporočljivo, da je telo v dobri kondiciji. Vsak bolnik pa mora biti pazljiv in v športu ne sme pretiravati, ker lahko preveč obremeni telo in si škoduje.

 

 

 

 

 

Priporočeni izdelki:
Multi + kolostrum Nelly in prijatelji, 60 tablet
Multi + kolostrum Nelly in prijatelji je prehransko dopolnilo, ki je primerno tako za otroke od 3 leta dalje kot odrasle.
Butifar inovativno dietetično živilo, 30 kapsul
Butifar je inovativno dietetično živilo, ki lajša težave pri bolnikih s sindromom razdražljivega črevesja.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo