Bolezni prostate!

Bolezni prostate!

Kje se nahaja žleza prostata?


Prostata je moška spolna žleza, ki se nahaja na izhodu iz sečnega mehurja med danko in sramno kostjo. Obdaja začetni del sečnice, kamor se stekajo tudi njeni izločki. V ta del sečnice
se stekata tudi semenovoda. Izločki žleze so del semenske tekočine, ki omogoča ohranitev, prehrano, gibljivost in oploditveno sposobnost.

 

 

BENIGNO POVEČANJE PROSTATE (BHP)


Po 50. letu se lahko nenadzorovano poveča žlezno tkivo prostate, ki obdaja začetni del sečnice in
jo stiska, kar povzroča oviro pri odtekanju seča iz sečnega mehurja. Težave zaradi povečanja prostate se pojavijo skoraj pri tretjini moških po 60. letu. Benigno povečanje prostate je kronična, počasi napredujoča bolezen, ki povzroča z leti vse večje težave, če je ne zdravimo. Težave zaradi nezdravljenja se kažejo s slabim odtekanjem seča, ki zastaja v mehurju, pride do kroničnega zastoja seča, neredko tudi do nenadne, akutne zapore seča.

 

 

 

 


Slika: prikaz pozicije prostate (temno rdeča barva)


V zastalem seču se naselijo bakterije, ki lahko povzročijo nastanek kamnov v mehurju. Zastajanje seča se lahko prenaša vse do sečevodov in ledvic, katerih delovanje lahko z leti peša.

Preiskave pri težavah z uriniranjem vam lahko naredi vaš zdravnik. To je ultrazvočni pregled z oceno velikosti prostate, otipanje prostate skozi črevo in določitev vrednosti PSA (prostatični specifični antigen) v krvi, po potrebi pa tudi druge preiskave krvi in seča. Če je potrebno, vas bo poslal k urologu.

 

 

 

 

Zdravljenje BHP


Cilj zdravljenja je izboljšati pretok seča, ublažiti težave z uriniranjem in zmanjšati velikost prostate. Zdravljenje večinoma poteka z zdravili, ki izboljšajo simptome spodnjih sečil in pretok seča, imenovanimi zaviraici alfa adrenergičnih receptorjev, in zdravili, ki zmanjšujejo rast in velikost prostate, imenovanimi zaviraici 5-alfa reduktaze. Glede na težave posameznega bolnika se zdravnik odloči, katero zdravilo mu bo predpisal. Pogosto imajo bolniki tako težave z uriniranjem kot s povečano prostato in potrebujejo kombinacijo obeh zdravil. Obe vrsti zdravil imamo danes na voljo venem samem zdravilu, ki združuje in pospešuje učinke obeh vrst zdravil. Le se težave ne izboljšajo ali se celo poslabšajo, je potrebno kirurško zdravljenje.

 

 

 

 

RAK PROSTATE


Rak prostate postaja vse pogosteje ugotovljena bolezen in zavzema prva mesta med rakastimi boleznimi pri moških. Dokler je rak omejen na samo žlezo, ne povzroča težav pri uriniranju, šele ko se razraste in razširi, v kasnejši fazi, povzroča težave pri odtekanju seča in tudi bolečine, ker rad pošilja zasevke v kosti. Zato je bistveno zgodnje odkrivanje raka. Prvi opozorilni znak je povišana vrednost PSA nad 3 ng/mL v krvi oziroma postopno zviševanje te vrednosti v nekem časovnem obdobju. PSA je predvsem pokazatelj bolezni prostate in ne samo raka. Nekoliko zvišan je lahko tudi v pozni starosti.
Rak prostate ugotovimo z osnovnimi preiskavami, kot je otipanje prostate skozi črevo, kjer lahko zatipljemo trši vložek v tkivu. Sum postavimo še na osnovi povišane vrednosti PSA, predvsem pa z ultrazvočnim pregledom prostate skozi črevo, pri katerem s posebno iglo odvzamemo tudi del čke tkiva žleze, ki jih nato pregleda patolog.
Rak prostate zdravimo, ko je omejen na samo žlezo, najpogosteje kirurško, tako da se odstrani celotna žleza s semenskimi mešički. Možno je tudi zdravljenje z obsevanjem in z zdravili, ki znižajo moški spolni hormon v krvi.

 

 

 

 

 

 

Priporočeni izdelki:
Prostasan 320 mg, 30 kapsul
Za lajšanje težav zaradi blago do zmerno povečane prostate...
Buča tablete Dr. Böhm za prostato in mehur, 30 tablet
Tablete za prostato in mehur izdelane iz zrelih štajerskih bučnih semen...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo