Odstranjevanje dlak - pogled v zgodovino in sedanjost!

Odstranjevanje dlak - pogled v zgodovino in sedanjost!

Človeško telo je, razen na ustnicah, dlaneh in podplatih ter na določenih sramnih predelih, prekrito z dlakami. Poraščenost z močnimi dlakami (terminalnimi) je na nekaterih predelih telesa (obrvi, trepalnice, lasišče, pazduhe, genitalije) po puberteti enaka obema spoloma in vsem prebivalcem naše Zemlje. Na nekaterih predelih telesa so moški zaradi delovanja hormonov drugače poraščeni od žensk. Stopnja poraščenosti je pri zdravem, odraslem človeku odvisna od številnih dejavnikov, med katerimi je najbolj pomembna rasna oziroma etična pripadnost s številnimi variacijami, ki so del mozaične individualne raznolikosti.

Potreba oziroma želja po odstranjevanju dlak se je pojavila že v davni preteklosti. Način odstranjevanja telesnih dlak se je skozi človeško zgodovino razlikoval zaradi kulturnih, spolnih, zdravstvenih   in religioznih vzrokov. Razni načini odstranjevanja dlak so opisani vsaj od neolitskega obdobja dalje. Metode so se razlikovale v različnih obdobjih in med različnimi pokrajinami. Že v starem Egiptu je gladko telo brez dlak predstavljalo pripadnost višjemu socialnemu sloju. Obenem je predstavljalo učinkovit boj proti nadležnim parazitom (npr. ušem), ki so našli idealne pogoje za bivanje in razmnoževanje ravno na poraščenih delih telesa. Odstranjevali so tudi lase, ki so jih nadomeščale modne lasulje; tudi njihovo vzdrževanje je bilo preprostejše. Dlake so odstranjevali na dva načina: s karameliziranim sladkorjem in preprostim "britjem" z različnimi ostrimi pripomočki.  

Razvoj skozi leta  

V sodobnem obdobju so razlogi za odstranjevanje dlak estetski ali pa imajo globlje, zdravstveno pogojene korenine. Pri odstranjevanju dlak uporabljamo različne pristope, v grobem razločujemo depilacijske in epilacijske metode. Med slednje sodijo tudi postopki z visokoenergetsko svetlobo (bodisi lasersko bodisi intenzivno svetlobo širšega svetlobnega spektra - IPL, AFT, SWT ipd.). Do pred dvema desetletjema je bila edina metoda, ki je omogočala trajno odstranitev dlak, elektroliza - zamudna, boleča, neredko je za seboj puščala brazgotine, ki so bile posledice vnetij po prebadanju kože. Primerna je bila za manjše poraščene površine.  

Odstranjevanje dlak danes  

Dolgoročno odstranjevanje neželenih dlak je v zadnjih dveh desetletjih postalo eden najhitreje rastočih   ne kirurških lepotnih posegov v Evropi in drugod po svetu. Postopki odstranjevanja dlak z laserji in drugimi svetlobnimi viri predstavljajo po oceni ameriških plastičnih kirurgov sedmi najbolj priljubljen poseg pri plastičnih kirurgih in dermatologih. Ne glede na to, kakšni so razlogi za odstranjevanje dlak, ponuja sodobna tehnologija   številne vse bolj prijazne in učinkovite postopke, ki še vedno temeljijo na osnovnih teoretičnih predpostavkah. Tudi v prihodnosti ni na vidiku ni nič posebno novega; morda se obetajo spremembe na področju fotodinamičnih postopkov, mikrovalov ... Žal so obeti takšnih tehnologij še daleč od zanesljivega in dolgoročno varnega, dolgotrajnega odstranjevanja dlak, kot ga nudijo zdaj že dve in pol desetletji preverjeni postopki s sodobnimi laserji in IPL-ji.

Začetki fotoepilacije in prvi laser  

Prvi mejnik, kije postavil temelje laserskemu postopku odstranjevanja dlačic, je bila predstavitev koncepta selektivne fototermolize leta 1984 v reviji Science. Predstavljal je teoretično osnovo pomembnemu napredku tehnologije fotoepilacije v zadnjih petindvajsetih letih. Primerno kratki pulzi selektivno absorbiranega sevanja vodijo v selektivno poškodbo pigmentiranih struktur, celic in organel in vivo. Drugi pomembni mejnik je bilo leto 1996, ko je ameriška Uprava za živila in zdravila (Food and Drug Administration, FDA) odobrila prvi laser za odstranjevanje dlak. Tako so bila odpravljena največja tveganja za brazgotinjenje ali hiperpigmentacijo, značilna za elektrolizo, ki se je izvajala od leta 1975 in je bila dolga leta edina dostopna tehnologija za dolgoročno uničevanje dlačnih foliklov.  

Kaj je pomembno za dober učinek?  

Danes temeljijo tehnologije odstranjevanja dlak s pomočjo svetlobe na ozkovalovnih laserjih in na visoko energijski multikromatski pulzirajoči svetlobi (intenzivna pulzirajoča svetloba - IPL, tehnologija selektivnih valovnih dolžin - SWT). Za učinkovito odstranitev dlak so najbolj pomembni trije parametri: pravilna izbira valovne dolžine znotraj vidne svetlobe do skoraj infrardečega spektra do približno 1100-1200 nanometrov (nm), trajanje pulza in energetska gostota svetlobnega žarka. Ravnovesje med temi tremi parametri je ključnega pomena za zagotavljanje absorpcije globoko v koži in maksimalne toplotne poškodbe melaninskega pigmenta ob minimalni absorpciji v oksihemoglobinu in vodi.  

Kako deluje IPL?  

IPL oz. SWT epilacija širokega spektra temelji na virih svetlobe valovnih dolžin 590-1200 nm; to so običajno ksenonove bliskovke, ki oddajajo energijo v kratkih impulzih. Vgrajene imajo različne filtre, ki spekter tako nastale svetlobe omejijo glede na tarčni pigment v koži, ki ga želimo uničiti. Pri dlakah je to melanin, kije sestavni del dlake. Med kratkim pulzom se svetloba absorbira v pigmentu v dlaki, ob tem se njena energija spremeni v toplotno in uniči samo dlako, obenem pa se s kondukcijo prenese tudi na strukture v neposredni okolici dlake. Dlačni mešiček in germinativni matriks ter predel ob narastišču mišice, ki dlako naježi, imenovani bulge, so bogati z matičnimi celicami brez melanina. Prav te predstavljajo končno tarčo, kijo želimo na ta način uničiti in tako preprečiti nadaljnjo rast dlake. Na te celice najbolj učinkovito lahko vplivamo v anageni fazi razvoja, ko je nepigmentiran germinativni matriks najbližje pigmentnim strukturam.

Učinkovitost in omejitve posameznih tehnologij  

IPL oziroma SWT in laserske naprave, ki delujejo znotraj rdeče ali blizu infrardeče valovne dolžine, kot so 755-nm aleksandritni laser in dolgo pulzni 800, 810-nm diodni laser, so v številnih študijah dokazano najbolj učinkoviti za odstranjevanje dlak. Njihovi učinki so primerljivi, med seboj pa se razlikujejo glede na neugodne stranske učinke, ki so možni ob neprimerni uporabi. Aleksandritni laser zaradi svoje visoke selektivnosti oziroma dobre absorpcije v pigmentu melaninu ni primeren za osebe temnejše polti.  

Laser Nd:YAG je pri svetlopoltih zaradi manjše selektivnosti v pigmentu melaninu sicer manj učinkovit od ostalih naštetih, zato paje primernejši za temnopolte osebe, ki jih uvrščamo v Fitzpatrickovi lestvici fototipov v tip IV-VI. Učinkovit je tudi pri nekaterih drugih težavah, kot je na primer psevdofolikulitis brade, oziroma vraščanje dlačic, ki povzroča neprijetno vnetje.

Sodobni sistemi IPL oziroma SWT nudijo odlične rezultate, primerljive z laserskimi, in so zaradi sodobnih tehnoloških nadgradenj celo varnejši od ozkovalovnih laserskih sistemov. Odstranjevanje dlak z visokoenergetskimi svetlobnimi viri je najuspešnejše pri osebah s temnimi lasmi in svetlo poltjo. Dlake, ki zrastejo po takšni fotoepilaciji, so tanjše in svetlejše.  

Vsi izmed omenjenih sistemov omogočajo dolgotrajne (trajne) učinke, tj. 80-90 % odstranitev dlak po nekajkratnih ponovitvah (običajno število ponovitev za dosego takšnega učinka je pri večini posameznikov 5-7).  

Primerjava pristopov odstranjevanja  

V preteklosti smo v strokovnih krogih sisteme IPL velikokrat kritizirali, saj so zgodnje naprave IPL potrebovale za uničenje dlak velike količine energije,   bili so manj učinkoviti od laserjev in zelo pogosto so ob neukem ravnanju puščali za seboj opekline in celo brazgotine. Nedavno objavljeni rezultati primerjave učinkov laserskega aparata na eni strani obraza in IPL oziroma sodobnega SWT aparata na drugi polovici obraza so prikazali celo nekatere prednosti odstranjevanja dlak s slednjimi; zlasti glede zadovoljstva pacientov, bolečine in hitrosti postopka. V drugi dvojno slepi randomizirani raziskavi odstranjevanja dlak na predelu pazduh pri 21 ženskah, je bila odstranitev dlak po 6 posegih z diodnim laserjem na eni pazduhi in sistemom IPL na drugi trajna in podobna pri obeh sistemih, bolečina pa je bila pri diodnem laserju značilno bolj moteča.

Odgovori na najpogostejša vprašanja  

Se moram pred in po posegu držati posebnih previdnostnih ukrepov?

Pomembno je, da vsaj 4 tedne pred posegom dlak ne pulitee, voskate in na njih ne uporabljate depilacijskih krem. Tako omogočimo, da je v kar največjem možnem številu mešičkov prisotna pigmentirana dlaka, ki jo lahko uničimo. Prepovedano je sončenje (na soncu, v solariju) in uporaba samoporjavitvenih izdelkov pred postopki odstranjevanja dlak in med njimi. Če tega ne upoštevate, namesto dlake svetlobo absorbira porjavela koža in lahko pride do neželenih opeklin. Priporoča se uporaba zaščite pred soncem (SPF 50+) še štiri tedne po posegu.  

Ali poseg boli?  

Čeprav je bolečinski prag zelo individualen, ni potrebna uporaba anestetikov in večina ljudi občutek opiše kot skoraj neboleč, nekateri ga opisujejo kot občutek, ko te ošvrkne elastika.

So vse dlake primerne za poseg?  

Ker postopek deluje na principu selektivne absorpcije svetlobe v rjavo obarvanem pigmentu v melaninu, mora biti v dlaki prisoten melanin. To pomeni, da se svetle dlake slabo odzivajo, sive oziroma bele pa sploh ne.  

Koliko časa traja postopek odstranjevanja dlak?  

S sodobnimi visokoenergetskimi svetlobnimi viri lahko z enim svetlobnim pulzom zajamemo veliko število dlak. Z najsodobnejšimi aparaturami lahko poseg na hrbtu ali nogah opravimo v eni uri.  

Koliko posegov potrebujem?  

Vsaka dlaka ima svoj lastni življenjski cikel; nekaj časa raste, potem počiva in izpade ter nato spet začne rasti. Odstranjevanje je učinkovito samo na dlakah v fazi rasti (anagena faza), zato je treba posege v intervalih ponavljati, dokler niso vsi dlačni mešički obdelani v fazi rasti. Na čas in dolžino ciklov rasti vpliva več dejavnikov, npr.: predel telesa, raven hormonov in starost. Klinične študije so pokazale, da je za odstranitev večine dlak pri večini ljudi potrebnih 5-7 posegov. Časovni razmik med njimi je običajno en do tri mesece.  

Je poseg možen kjer koli na telesu?

Načeloma da, razen na predelu okoli oči.  

Kako je z odstranjevanjem dlak med nosečnostjo?  

Laserski posegi niso dovoljeni med nosečnostjo. O tem, ali ga lahko opravite v času dojenja, se pogovorite z zdravnikom, ki bo vodil postopek odstranjevanja dlak.  

Kaj je še pomembno, preden se odločim za poseg?  

Zelo pomembno je, da se pred posegom pogovorite z zdravnikom, ki bo poseg nadziral, ga seznanite s svojim zdravstvenim stanjem, morebitnimi boleznimi, zdravili in morebitnimi drugimi zdravilnimi pripravki, ki jih jemljete. Podrobno se seznanite z morebitnimi kontraindikacijami, tj. stanji, ko poseg ne sme biti opravljen. Le v takšnem primeru bo poseg lahko varno opravljen.

So aparati za domačo uporabo učinkoviti?  

V zadnjih letih so na tržišču na voljo številne aparature za odstranjevanje dlačic za domačo uporabo. Med njimi so diodni laserji, IPL-naprave (intenzivna pulzna svetloba), naprave s kombinirano radiofrekvenčno energijo in IPL. Energija žarka, ki ga takšni aparati proizvajajo, niti približno ni primerljiva s profesionalnimi. Zato seveda ne moremo pričakovati enakih končnih učinkov. Ob tem je seveda ob neprevidni uporabi možnost stranskih učinkov, med katerimi se najbolj bojimo poškodbe oči in opeklin, velika. Energija svetlobe, kijo aparati oddajajo, zadošča za prehodno odstranitev dlačic, nikakor pa učinki glede trajne odstranitve niso primerljivi s profesionalnimi aparati.  

Kakšna Je razlika med depilacijo in epilacijo?  

Depilacija je začasna odstranitev lasnega stebla na ravni kožne površine oz. nad njo, ki traja nekaj ur do nekaj dni in jo dosežemo s striženjem, z britjem oziroma uporabo depilacijskih krem, ki raztopijo dlačno steblo, ali drgnjenjem površine kože.  

Epilacija je postopek, pri katerem se odstrani celotna dlaka, skupaj z dlačnim mešičkom (korenino) in učinek traja nekaj dni do nekaj tednov. Slednje izvedemo s puljenjem dlak s pinceto, z voskom ali s sladkorno pasto, ki se zalepi na lasno steblo. Nato dlake odstranimo s potegom v smeri rasti dlak ali z nitmi in epilatorji, ki mehanično izpulijo celoten las. Mogoča je tudi z uporabo zdravil, ki neposredno delujejo na lasni ciklus in zavrejo rast, dokler se uporabljajo, dlake pa se med nastopom učinka izpulijo.  

Trajna odstranitev dlak se izvaja že 130 let s postopkom elektrolize dlačne korenine, ki trajno odstrani matične celice, ki so odgovorne za obnavljanje lasnega mešička.  

Trajno zmanjšanje števila dlak in njihove velikosti se izvaja z laserji za odstranjevaje dlak in drugimi visokoenergetskimi svetlobnimi viri, kot je IPL in SWT, ki delujejo po principu selektivne fototermolize na rjavo obarvan pigment melanin v dlačnem mešičku, kar povzroči toplotno okvaro dlačnega mešička in v določenih obdobjih tudi matičnih celic. Za trajno zmanjšanje števila dlak in njihove velikosti je potrebnih več ponovitev takšnega postopka.

Priporočeni izdelki:
Visett koži prijazna depilacija, 300 ali 400 g
Odstranjevanje dlačic z visettom je užitek.
Max Dep depilacijski trakovi za telo, 12 trakov
Max Dep depilacijski trakovi za telo so preprosti in že pripravljeni za uporabo. Zagotavljajo nežno, a hkrati učinkovito in dolgotrajno odstranjevanje dlak, lahko pa se jih tudi večkrat uporabi.
Rio Scanning Laser 60x laserski epilator, 1 set
Rio Scanning Laser 60x laserski epilator je izredno napredna aparatura, ki je namenjena odstranjevanju neprietnih dlačic s površine telesa.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo