Olje pšeničnih kalčkov - Moleum

Olje pšeničnih kalčkov - Moleum

Olje pšeničnih kalčkov je rastlinsko olje: - z bogato hranilno vrednostjo
- z idealnim razmerjem med linolno in α-linolensko maščobno kislino
- z visoko vsebnostjo rastlinskih (fito) sterolov, še posebej frakcije β-sitosterola.

Olje pšeničnih kalčkov je naravni koncentrat vitamina E in β-sitosterola.

Olje pšeničnih kalčkov Moleum je edino slovensko olje, ki je deklarirano kot prehransko dopolnilo. Prehranska dopolnila so živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. To so koncentrirani naravni ali sintetični viri posameznih ali kombiniranih hranil. Deklaracija prehranskega dopolnila mora med ostalim vsebovati tudi podatke o priporočeni dnevni količini oziroma odmerku in odstotku priporočenega dnevnega vnosa (PDV), ki ga zagotovi dnevni odmerek. Zato deklaracije prehranskih dopolnil nudijo potrošniku več informacij in mu zagotavljajo večjo varnost tudi z vidika nevarnosti za predoziranje s posameznimi hranili.

S čajno žličko olja pšeničnih kalčkov dnevno skoraj v celoti zadostimo potrebam našega telesa po vitaminu E. S to količino olja zaužijemo tudi 2,4 g linolne ω- 6 maščobne kisline, 400 mg α-linolenske ω-3 maščobne kisline in 150 mg rastlinskih sterolov, od katerih je 90 mg β-sitosterola.

EFSA je potrdila, da ima vitamin E vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Vitamin E je vključen v sistem zaščite telesa pred kopičenjem reaktivnega kisika, preprečuje oksidacijo visoko nenasičenim maščobnih kislin v celičnih membranah, istočasno preprečuje nastajanje oksidiranega LDL v plazmi in s tem zmanjšuje tveganje za nastanek arterioskleroze.

Pomanjkanje vitamina E je pogosto zlasti pri otrocih, starejših odraslih in ljudeh z motnjami v presnovi. Pri pomanjkanju vitamina E pride do kopičenja radikalov, peroksidacije lipidov in različnih stanj, ki prizadenejo funkcije celičnih membran, mišično presnovo in živčni sistem. Kronično pomanjkanje vitamina E povezujejo tudi s prehitrim napredovanjem sive mrene, arterioskleroze, Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni. Zaradi pomanjkanja vitamina E trpi srčno žilni sistem, znaki pomanjkanja pa se odražajo tudi na koži.

Zgornja tolerančna meja za vnos vitamina E; 300 mg ali 1,3 dcl olja pšeničnih kalčkov, je tako visoka, da je z uživanjem pestre in uravnotežene prehrane ne moremo doseči.
 

Vloga linolne ω-6 in α-linolenske ω-3


Alfa-linolenska kislina (ALA) sodi med esencialne maščobne kisline. Priporočen vnos za odraslega je 0,5 % dnevnega energijskega vnosa, kar je približno 1,4 g/dan in naj ne bi presegal 2 g/dan. ALA po eni strani prispeva k vzdrževanju normalnih vrednosti holesterola v krvi, po drugi pa telo iz nje v določeni meri tvori dolgoverižne omega-3 maščobe EPK in DHK, ki so potrebne za rast in razvoj telesa ter številne telesne funkcije. S čajno žličko olja pšeničnih kalčkov dobimo 0,4 g ALA, zato je olje idealno za kombinacijo z drugimi rastlinskimi olji, ki vsebujejo manjše količine vitamina E (orehovo, konopljino, mandljevo, olje grozdnih pečk in črne kumine). Čajno žličko olja pšeničnih kalčkov pa lahko kombiniramo tudi s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo do 1000 mg EPK in DHK / dnevni odmerek.

Tudi linolna omega-6 maščobna kislina je esencialna in ima pomembno vlogo pri tvorbi eikozanoidov, to so hormonom podobne snovi, ki sodelujejo v številnih celičnih procesih. Priporočen dnevni vnos je 2,5 % dnevnega energijskega vnosa, kar pomeni približno 6 – 7 g linolne kisline. S čajno žličko olja pšeničnih kalčkov dobimo približno 2,4 g te esencialne maščobne kisline, zato je tudi pri pokrivanju celodnevnih potreb po linolni kislini priporočljiva kombinacija olja pšeničnih kalčkov z drugimi rastlinskimi olji, ki vsebujejo manjše količine vitamina E in sem jih naštela v prejšnjem odstavku.

Vloga rastlinskih (fito)sterolov (β-sitosterola)

 

Rastlinski steroli imajo pomembno vlogo pri vzdrževanju normalne ravni LDL holesterola v krvi. Priporočen dnevni vnos trenutno še ni določen, s pestro in uravnoteženo prehrano jih zaužijemo približno 400 mg/dan. Olje pšeničnih kalčkov je naravni koncentrat rastlinskih sterolov, v priporočenem dnevnem odmerku jih je kar 150 mg, od tega je 90 mg β-sitosterola. 




V zadnjih 20 letih je veliko znanstvenih študij potrdilo pozitivne učinke rastlinskih sterolov, predvsem β-sitosterola za ohranjanje zdravja dojk, želodca, debelega črevesa in prostate. Nekatere študije so bile namenjene tudi ugotavljanju sinergije β-sitosterola pri uživanju tamoxifena.

Zdravje celic, tkiv in telesa ni nikoli rezultat samo ene sestavine. Blagodejni učinki olja pšeničnih kalčkov, tako pri uporabi za nego kože, kot uživanju, se pokažejo v različnih časovnih obdobjih kot posledica sinergije vitamina E, visoko nenasičenih maščobnih kislin in rastlinskih sterolov.

 
Priporočeni izdelki:
Moleum olje pšeničnih kalčkov, 250 mL
V primerjavi z ostalimi olji ima olje pšeničnih kalčkov številne prednosti.
Enduranza tablete za izboljšano odpornost, 30 tablet
Najpomembnejša sestavina Enduranze so naravni polifenoli.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo