Postbiotiki v mlečnih formulah Aptamil!

Postbiotiki v mlečnih formulah Aptamil!

Zelo pogosto poslušamo, da je materino mleko najboljša hrana za dojenčke.

Materino mleko je popolnoma prilagojeno potrebam dojenčka in vsebuje vse za otroka pomembne snovi in sestavine od mlečnih sladkorjev, maščob (nasičene, 1x nenasičene, večkrat nenasičene maščobne kisline kot so LCPUFA), prebiotičnih vlaknin, lahko prebavljivih in kakovostnih beljakovin, vitaminov, mineralov, postbiotikov do »živih« celic kot so encimi, hormoni, rastni faktorji, probiotiki, imunoglobulini, imunsko sposobne celice. Te sestavine krepijo odpornost dojenčka proti različnih okužbam ter zmanjšajo možnost nastanka prehranskih alergij. Zaradi tega je materino mleko najbolj naravna hrana za zdrav razvoj dojenčka. Kadar mati ne more dojiti, so na voljo industrijsko pripravljena začetna in nadaljevalna mleka za dojenčke, ki so po hranilni sestavi prilagojene materinemu mleku. Mlečne mešanice vseh proizvajalcev, ki so trenutno na slovenskem tržišču, morajo biti in so v skladu s strogo direktivo o začetnih formulah za dojenčke in nadaljevalnih formulah za dojenčke in majhne otroke.

Na tem mestu pa se pojavi vprašanje ali so res vse mlečne formule enake?

Zagotovo lahko trdimo, da obstajajo razlike v kvaliteti mlečnih formul, saj se ločijo po dodatnih sestavinah, ki jih posamezni proizvajalci dodajo v mlečne formule in so ključnega pomena za zdrav razvoj dojenčka. Seveda pa ravno te dodatne sestavine izdelek tudi podražijo. Sestavine so na različne načine označene na embalažah ali pa tudi ne, saj označevanje mlečnih formul strogo omejuje pravilnik o mlečnih formulah za dojenčke.

Ker so znanstvena dognanja o materinem mleku razkrila prisotnost postbiotikov v materinem mleku, smo se odločili, da o dodatku postbiotikov v mlečnih formulah napišemo nekaj več.

V proizvodnem procesu nastanka mlečne formule dodamo sestavine, ki so potrebne za izdelavo mlečne formule; mleko, vitamine, minerale in vse ostalo, kar je potrebno za pripravo mlečne formule. Potem v mlečno formulo dodamo 2 specifična seva mlečno kislinskih bakterij. Te bakterije skozi naravni, vodeni proces fermentacije spremenijo mlečno formulo, vendar beljakovine ostanejo nespremenjene, kar je želeni cilj v prehrani zdravih dojenčkov. Rezultat fermentacije so mikrobiološke bio aktivne snovi, tako imenovani postbiotiki (maščobe, beljakovine, peptidi, aminokisline, saharidi, encimi, kompleksne molekule, fragmenti celičnih sten, organske kisline, vitamini/kofaktorji). Ko dosežemo željen pH, proces fermentacije zaustavimo z ohlajevanjem formule. Vse skupaj vodimo v razpršilni sušilnik, kjer tekočo mlečno formulo uprašimo. Fermentirani formuli v prahu dodamo še eno mlečno formulo, ki vsebuje kratko in dolgo verižne prebiotike GOS/FOS ter tako dobimo končen produkt. Mlečno formulo s patentirano kombinacijo postbiotikov in prebiotičnih vlaknin, otroci, klinično dokazano, dobro tolerirajo, v prebavnem traktu mehča njihovo blato in izboljšuje sestavo črevesne mikrobiote ter profil metabolitov, kar je bližje sestavi materinega mleka.

Pomembno obvestilo:

Materino mleko je najbolj zdrava hrana za dojenčka Če mati ne more dojiti ali ima premalo mleka, naj se o uporabi nadomestne mlečne hrane posvetuje z zdravnikom pediatrom. 

Priporočeni izdelki:
ptamil 1 Pronutra Advance začetno mleko, 800 g
Začetno mleko za uravnavanje prebave za dojenčke.
Aptamil 2 Pronutra Advance nadaljevalno mleko, 800 g
Nadaljevalno mleko za dojenčke.
Povezani članki:

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo