Povišan homocistein - dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni!

Povišan homocistein - dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni!

Zvišana koncentracija homocisteina je dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni.

Homocistein ima aktivno vlogo pri poškodbi endotelijskih celic, proliferaciji gladkih mišičnih celic, povečanju oksidativnega stresa in vnetju. Hiperhomocisteinemija se deli glede na koncentracijo celokupnega homocisteina v plazmi na zmerno (koncentracija homocisteina 12-30 umol/L), srednjo (31-100 umol/L), in hudo hiperhomocisteinemijo (nad 100 umoL/L). 

Zmerna hiperhomocisteinemija je pomemben dejavnik tveganja za možgansko kap ali drug cerebrovaskularni dogodek. Ima podobno pomemben vpliv kot denimo povišan krvni tlak.1341 Povišanje ravni homocisteina za 5 umol/L poveča tveganje za koronarno srčno bolezen za 20%. Raziskava v ZDA poroča o dvakrat večjem tveganju za miokardni infarkt pri bolnikih s koncentracijo homocisteina > 15 umol/L.

Kaj je homocistein?

Homocistein je naravno prisotna aminokislina, ki v telo prihaja s hrano ali nastaja pri razgradnji endogenih beljakovin. Homocistein nastaja pri presnovi metionina v skoraj vseh celicah telesa.

Homocistein se presnavlja po dveh poteh:

Pri remetilaciji homocisteina v metionin je darovalec metilne skupine aktivna oblika folne kisline (5-metil-THF). Reakcijo katalizira encim, ki kot kofaktor potrebuje vitamin B12. Ključen pri pretvorbi folne kisline v aktivno obliko je encim 5,10-metilentetrahidrofolat reduktaza (MTHFR).

Pri drugi presnovni poti se homocistein pretvori v aminokislino cistein s pomočjo encima, ki potrebuje kot kofaktor vitamin B6.

Hiperhomocisteinemija kot posledica spremenjene dejavnosti encima 5,10-metilentetrahidrofolat reduktaze (MTHFR)

MTHFR je ključni encim pri presnovni poti folata, saj nepovratno katalizira nastanek 5-metil-THF, aktivne oblike folata v telesu. Aktivna oblika folne kisline pa je nujno potreben za reakcijo pretvorbe homocisteina v metionin. Pomanjkanje aktivne folne kisline v telesu torej vodi v povišane vrednosti homocisteina.Zmanjšana aktivnost MTHFR je najpogosteje posledica genskega polimorfizma. Poznanih je več polimorfizmov gena MTHFR, ki vplivajo na aktivnost tega encima. Najbolj raziskan in pogost je polimorfizem C677CC.

Polimorfizem se pojavlja na mestu gena C677CC, ki kodira katalitično sposobnost encima MTHFR. Zamenjava citozina s timinom na mestu 677 povzroči spremembe v proteinski zgradbi encima, kar vodi v njegovo zmanjšano aktivnost Pri homozigotih 677TT je aktivnost encima zmanjšana za 70%, pri heterozigotih 677CT pa za 30-40%. Ob nizkem vnosu folatov predstavlja zmanjšana encimska aktivnost tveganje za kopičenje homocisteina.1681 V Sloveniji je polimorfizem MTHFR C677T prisoten pri več kot polovici prebivalstva; 46% je heterozigotov 677CT in 12% je mutiranih homozigotov z genotipom 677TT.

Kombinacija aktivne oblike folne kisline, vitamina B6 in BI2 učinkoviteje zniža raven homo-cisteina kot visok odmerek folne kisline. Pri pacientih s hipertenzijo in hiperhomocisteinemijo (> 15 umol/L) seje po dvo-mesečnem jemanju pripravka s kombinacijo aktivne oblike folne kisline 400 pg (Quatrefolic), vitaminom B6 in B12 raven homocisteina v povprečju znižala iz 21,5 umol/L na 10,0 umol/L in kar 55,8% pacientov je doseglo optimalno raven homocisteina (10 (jmoL/L). Pri kontrolni skupini z visokim odmerkom folne kisline (5 mg), seje raven znižala občutno manj in le 11,5% pacientov je doseglo optimalno raven homocisteina.191 Raziskovalci so zaključili, da so tako dobre rezultate dosegli zaradi uporabe aktivne oblike folne kisline (QuatrefoLicR), s čimer se zaobide pogosto prisoten polimorfizem MTHFR.

Priporočeni izdelki:
Kardio3Aktiv kapsule za srce in ožilje, 30 kapsul
Kardio3Aktiv kapsule za srce in ožilje je prehransko dopolnilo, ki nudi kombinacijo kar treh pomembnih sestavin, ki jih vaše srce ter krvožilni sistem potrebuje za normalno funkcioniranje.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo