Revmatoidni artritis - kronična avtoimuna bolezen

Revmatoidni artritis - kronična avtoimuna bolezen

Revmatoidni artritis (RA) je kronična, avtoimuna vnetna bolezen katere vzrok ni povsem poznan. Zaradi vnetja v sklepih in posledičnih bolečin ter okvar sklepov se lahko močno zmanjša gibljivost bolnikov. Revmatoidni artritis je pogosta bolezen, prizadane približno 1 % populacije in predstavlja visoko zdra¬vstveno in finančno breme družbi.

Potek bolezni je zelo različen, vendar vsaj v 10 - 20 % primerov poteka zelo resno in navkljub standardnemu zdravljenju, ki je izvedeno dovolj zgodaj (poleg DMARD - disease-modifying antirheumatic drugs še nesteroidni antirevmatiki - NSAID in kortikosteroidi), privede do hujše invalidnosti. Nenehne bolečine in otekanje sklepov močno zmanjšajo funkcionalno zmožnost in prizadenejo kvaliteto življenja.

 

 


Slika: propadel sklepni hrustanec


Po ocenah je 44 % bolnikov v 10-ih letih po diagnozi RA dela nezmožnih. S trajanjem bolezni tudi narašča verjetnost kirurškega posega zaradi okvare sklepa  po 20-ih letih trajanja bolezni kar 25 % bolnikov potrebuje zamenjavo sklepa. Ti bolniki imajo skrajšano življenjsko dobo, ki je pri najhujših oblikah primerljiva s skrajšanjem pri trožilni koronarni bolezni.

 

 

 

 

Zdravljenje revmatoidnega artritisa


Revmatoidni artritis je neozdravljiva bolezen. Zdravljenje temelji na lajšanju simptomov ter umirjanju vnetja. Pri tem so pomembni štirje cilji zdravljenja: omilitev bolnikovih trenutnih težav, preprečitev okvar sklepov v prihodnosti, upočasnitev napredovanja bolezni ter izboljšanje življenja. Medtem ko protibolečinska zdravila (npr. NSAID) predvsem omilijo bolnikove bolečine, se v namen preprečevanja dolgoročnih posledic revmatoidnega artritisa uporabljajo predvsem imunomodulirajoča zdravila ali zdravila DMARD.

Zdravila DMARD so:
•    metotreksat,
•    leflunomid,
•    sulfasalazin,
•    antimalariki,
•    injekcije soli zlata,
•    ciklosporin,
•    azatioprin.

Učinkovitost posameznih DMARD oz. njihovih kombinacij je med bolniki zelo različna, zato ponavadi zdravljenje temelji na iskanju najustreznejših DMARD za posameznega bolnika. Pri tem se skuša doseči čim boljši kompromis med učinkovitostjo in neželenimi učinki.

 

 

 

 

Biološka zdravila za zdravljenje revmatoidnega artritisa


Za zdravljenje revmatoidnega artritisa so v primeru neodzivnosti na DMARD na voljo učinkovita biološka zdravila, ki so v preteklih letih korenito spremenila izide zdravljenja.
Biološka zdravila ornogocajo nadzor nad aktivnostjo bolezni in lajšanje simptomov tudi pri bolnikih z najtežjo obliko revmatoidnega artritisa. Višjo ceno v primerjavi z DMARD zdravili opravičuje bistveno boljša učinkovitost zdravljenja. Tako je z njihovo uporabo omogočen povratek v normalno življenje mnogim bolnikom z revmatoidnim artritisom, katerim bi sicer kvaliteta življenja zaradi bolezni zelo padla. Biološka zdravila podaljšujejo tudi pričakovano življenjsko dobo bolnikov, saj se z njihovo uporabo zmanjša umrljivost za sočasnimi obolenji.
 

 

 

Priporočeni izdelki:
Revmatol krema, 75 mL
Revmatol krema je krema, ki nudi vrhunsko regeneracijo kože in predelov sklepov in mišic. Napredna formula za večjo prožnost in gibljivost.
ArthroStop Hyal tablete, 30 tablet
Sestavina ArthroStop Hyal tablet je hialuronska kislina, ki je naravna sestavina človeškega tkiva...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo