Nega nečiste kože, izdelki proti aknam

Nega nečiste kože, izdelki proti aknam

Naša koža je veliko več, kot je vidno na prvi pogled. Je ogledalo, ki kaže vse, kar se dogaja v našem telesu: odraža naše zdravje in naša čustva. Zdrava, sijoča koža izžareva energijo in samozavest ter pomembno prispeva k naši sreči in kakovosti življenja.
Če pa se v svoji koži ne počutimo dobro, imamo tudi slabšo samopodobo. In prav to lahko storijo akne pri ljudeh, ki jih imajo. Včasih je veljalo, da so pojavi mastne kože, nečistoč in aken težave, ki pestijo najstnike.


Žal je tako, da lahko tovrstne neprijetnosti doletijo kogarkoli ne glede na spol in starost. Zraven nenadnih hormonskih sprememb ima na našo kožo velik vpliv tudi naše psihično počutje. Bolj kot smo pod stresom, intenzivnejši je proces bioloških sprememb, kot so izguba elastičnosti in leska kože, pojavljanje nečistoč in v nekaterih primerih tudi aken.

 

 

nega aken

 

 

 

Akne so po vsem svetu največkrat postavljena diagnoza v dermatologiji. Več kot 80 % vseh najstnikov in do 40 % odraslih žensk trpi zaradi aken ali občasnih izbruhov aken. Ne glede na starost, ozadje in sprožilce aken je vsem skupno to, da akne prizadenejo več kot samo kožo. Kljub temu se mnogi obotavljajo, da bi se posvetovali s svojim zdravnikom ali farmacevtom.


Akne so bolezen dlačnoIojne enote, ki jo sestavljajo dlaka in žleza lojnica. Imamo jih po celem telesu, vendar se na določenih mestih med seboj razlikujejo po velikosti in aktivnosti. Običajno se akne pojavijo na predelih kože, kjer je dosti lojnih žlez. Ti predeli so obraz, čelo in zgornji del hrbta. Čeprav bakterije pri procesu aken aktivno sodelujejo, jih ne povzročajo. Zato akne niso infekcijska oziroma nalezljiva bolezen.

 

 


ZA POJAV SIMPTOMOV AKEN SO ODGOVORNI 4 KLJUČNI DEJAVNIKI

 

 

1. Hiperkeratoza


Zamašitev folikla prepreči odtekanje odvečnega sebuma in vodi do nastanka ogrcev. Beli so zaprti, medtem ko so črni odprti ogrci. Ogrci lahko poškodujejo vezivno tkivo, ki obkroža folikel, tako da uničijo elastična vlakna, ki jih ni mogoče obnoviti. Ti razširjeni folikli ostanejo jasno vidni kot povečane pore.

 

 

 

2. Seboreja


Hormoni sprožijo povečano nastajanje sebuma, do katerega pride v puberteti, a tudi kadar se spreminja raven hormonov med menstruacijskim ciklom, po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet ali med nosečnostjo. Prav tako lahko igrata pomembno vlogo tudi genetska predispozicija in stres.

 

 


3. Naselitev bakterij


Povečano število akenskih bakterij lahko povzroči vnetje v okolnem tkivu. Bakterije cepijo lipide sebuma, zaradi česar se poveča količina prostih maščobnih kislin v foliklu. Nekatere od teh maščobnih kislin dražijo kožo in lahko povzročijo tudi nastanek ogrcev. Poleg tega encimi mikroorganizmov poškodujejo folikel. Če folikel poči, zaprti sebum prodre v okoino vezivno tkivo in povzroči vnetno reakcijo, posledica pa je lahko razvoj papul, vozličev in pustul,

 

 

4. Vnetje

 

 

 

Zaradi različnih simptomov aken in zato različnih stopenj resnosti aken mora biti zdravljenje prilagojeno posameznemu pacientu, da mu lahko kar najbolje pomaga.


Zaradi težav s kožo, se pri veliko ljudeh pojavijo tudi psihološke težave, kot so zmanjšan občutek lastne vrednosti, depresija in občutek tesnobe. Znanstveniki so ugotovili, da kar 50 % ljudi z aknami trpi zaradi stanja svoje kože, z vidika sprejemanja samega sebe in kakovosti življenja.

 

 

 

 

 

Priporočeni izdelki:
Phytocedrat šampon za regulacijo sebuma, 200 mL
Že po prvi uporabi so lasje nežni, lasišče pa izgleda zdravo...
Uriage Hyseac dermatološki gel za umivanje, 150 mL
Nežen dermatološki gel, primeren za čiščenje kombinirane in mastne kože...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo