Seagreens rjave morske alge predstavljajo pomemben vir joda za zdravje!

Seagreens rjave morske alge predstavljajo pomemben vir joda za zdravje!

Jod je najpogosteje zanemarjen mineral  

Jod je eden izmed najpomembnejših mikrohranil, ki ga vse prepogosto zanemarjamo. Večinoma zgolj poskrbimo, da naše telo dobi zadostno količino mineralov, kot so kalcij, magnezij in železo. Njegovo pomanjkanje pa lahko povzroči kar nekaj zelo resnih zdravstvenih težav za vse življenje.   Jod podpira normalno delovanje ščitnice in je ključnega pomena pri sintezi ščitničnih hormonov, ki uravnavajo rast in razvoj, kar je še posebej pomembno v času nosečnosti in v obdobju odraščanja. Pomembno vlogo igra tudi pri delovanju živčnega sistema, presnovi za pridobivanje energije, kognitivnih (miselnih) in nevroloških funkcijah ter pozitivno vpliva na zdravje kože.  

Je kuhinjska sol zadosten dodaten vir joda?  

Pogosto nas prepričujejo, da dobimo zadostno količino joda z uživanjem kuhinjske soli. Slovenska raziskava pa je pokazala, da skoraj 40 % soli različnega izvora na našem trgu ne vsebuje joda, mednje se uvršča tudi priljubljena morska sol.  

Vse več je tudi resnih pomislekov o potencialni nevarnosti za zdravje pri zaužitju večje količine jodirane soli. Druga slaba lastnost dodanega sintetičnega joda je njegova anorganska oblika, zaradi katere ga naš organizem slabo absorbira, predvsem pa ga zelo hitro izloči iz telesa. Negativni posredni učinki so povezani tudi s samo soljo, ki je dodana številnim prehranskim izdelkom, saj prekomerno uživanje soli lahko vodi do številnih zdravstvenih težav, povezanih z visokim tlakom in srčno-žilnimi obolenji.  

Simptomi, ki lahko kažejo na pomanjkanje joda v telesu  

Najbolj poznan simptom pri pomanjkanju joda v prehrani je pojav golšavosti (značilno povečanje ščitnice) in hipotiroza (nepravilno delovanje ščitnice), ki se praviloma razvija počasi, običajno več let. Pomanjkanje joda se lahko kaže v obliki različnih simptomov, kot so telesna in duševna utrujenost, nervoza, zaspanost, mrzle roke in noge, šibkost okončin, kronična utrujenost, nezmožnost koncentracije, slab spomin, mravljinčenje rok, izpadanje las, suha koža in lomljivi nohti.   če težav s ščitnico nimate, še ne pomeni, da dnevno zaužijete dovolj joda. če na jedilniku nimate redno morskih rib, morskih sadežev in morskih alg, ste lahko prav gotovo med tistimi, ki trpijo za pomanjkanjem joda.  

Ustrezen vnos joda je pomemben za naše zdravje  

Prevelika količina joda v telesu lahko deluje negativno na ščitnico, zato je pomembno, da ob uživanju joda kot prehransko dopolnilo poznate vrednosti joda in njegovo obliko. Priporočen dnevni vnos joda na dan je 180-200 µg za odrasle, 200 µg za mladostnike, 230 µg za nosečnice in 260 µg za doječe matere. Dopustna zgornja meja v EU je 600 µg/dan. Po priporočilu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pa je zgornja dopustna meja 1100µg/dan.  

Obstajata dve glavni vrsti joda: sintetični jod - kalijev jodid (najdemo ga v soli in številnih prehranskih dopolnilih) ter naravni bioaktivni jod, ki je naravno prisoten v morskih algah. Pomembno je vedeti, da se navedeni obliki joda v telesu vedeta povsem različno. Kalijev jodid ob zaužitju kratkotrajno povzroči zelo visoko raven joda (v obliki ostrih konic), ki ima negativen učinek na naše telo, zlasti pri oslabljeni ščitnici. V nasprotju z njim pa se naravni bioaktivni jod iz morskih alg postopoma absorbira glede na potrebe organizma in ne povzroča konic ter presežkov joda v telesu.  

Morske alge, najboljši vir naravnega bioaktivnega joda  

Rjave morske alge vrste Ascophyllum nodosum predstavljajo najkakovostnejši in najboljši naravni vir biorazpoložljivega joda, ki je naravno vezan na aminokisline, zaradi česar ga telo zlahka absorbira. Raziskava je pokazala,

da se približno 33 % joda iz omenjenih morskih alg absorbira in postopoma sprošča v obdobju nekaj dni, kar odraža njegovo stabilnost v telesu in s tem uravnoteženo razpoložljivost.  

Najvišjo kakovost zagotavljajo samo certificirane morske alge  

Vse preveč je proizvajalcev tudi z zvenečimi imeni, ki nabirajo nekakovostne alge v najbližjem zalivu ali na najlažji in najhitrejši način ter na žalost velikokrat brez ustreznega nadzora, kar pa povzroča slabe izkušnje ob zaužitju (slabost, driska) in strah pred uživanjem morskih alg.  

Da bi se izognili slabi praksi in še slabšim izdelkom, je organizacija »Seaweed Health Foundation« iz Velike Britanije pripravila standarde kakovosti, ki temeljijo na načelih biodinamičnega, ekološkega in trajnostnega kmetovanja, podprte z vidika morske znanosti in botanike.  

Nič ni dodano in nič odvzeto - ko veste, kaj jeste  

Za uživanje se priporočajo izključno 100-odstotne čiste in preverjene vrste morskih alg, ki imajo biodinamični, ekološki in košer certifikat, s čimer je zagotovljeno zavezujoče testiranje na morebitne kontaminente in alergene tako v samih algah kot tudi v okolju, v katerem so nabrane. Morske alge z omenjenimi certifikati kakovosti so povsem varne za vsakodnevno uživanje v vseh življenjskih obdobjih in so nepogrešljiv del veganske prehrane. Posebej pa se priporočajo kot dodatek k hrani za otroke, nosečnice, doječe matere in za posebne terapevtske namene. 

Priporočeni izdelki:
SeaGreens morske alge + jod, 60 kapsul
SeaGreens morske alge z dodatkom joda so še posebej pomemben prehranski vir z dodatkom alg, ki so še posebej obogatene z pomembnim elementom, jodom.
Seagreens kompleks morskih alg - kapsule ali prah
Seagreens kompleks morskih alg je prehranski dodatek, ki je narejen v obliki prahu ali v obliki kapsul.
Seagreens mineralna morska sol z morskimi algami, 90 g
Seagreens mineralna morska sol z morskimi algami je inovativen izdelek, biološko orientiran, narejen namenom dodajanja številnih mineralnih in nutritivnih komponent vsakodnevni prehrani.
Povezani članki:

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo