Vivamel - medicinski kostanjev med

Vivamel - medicinski kostanjev med

Vivamel medicinski kostanjev med zagotavlja izjemne učinke v celotnem procesu celjenja rane. Zdravljenje z medom se je uporabljalo že v davni ljudski medicini.

Opisoval gaje Hipokrat (460 let p.n.št.) - a ni bil prvi, saj je med zabeležen že v Hindujskih skriptih, vkllučevale so ga grške in rimske šole. V 19. stoletju so raziskovalci opredelili biološke in klinične učinke medu, kljub temu je doživel zaton po letu 1940, ko se je razmahnila uporaba antibiotikov. Zaradi hitrega razvoja rezistence bakterij učinkovitost medu pri zdravljenju ran v 21. stoletju spet na novo potrjujemo.

Med dokazano zdravi rane

Med je zaradi svoje sestave in lastnosti za oskrbo ran idealen. Viskoznost medu zagotovi bariero, zaščito pred zunanjo okužbo in poškodbami. Sladkor z visoko osmotsko aktivnostjo očisti izloček iz rane, raztopljeni med pa poskrbi za vlažno okolje (vlažna rana se tudi do 50 % hitreje zdravi9), vnetje, otekanje in bolečina hitreje izzvenijo, granulacija in epitelizacija se intenzivirata, manj je brazgotin in tudi ni poškodb tkiva. Zdravljenje z medicinskim medom destabilizira biofilm in zmanjša mikrobno breme v rani.

Medicinski med je varen za uporabnika

Medicinski med gre, v nasprotju z jedilnim medom, skozi postopke, ki morajo biti izpeljani v skladu z različnimi standardi, tako da so popolnoma varni za uporabnika. Najpomembnejši postopki so: kontrolirana pridelava po HACCP, transport in shranjevanje medu, biokemijske in mikrobiološke analize, biokompatibilnostni testi, proizvodnja oblog z medicinskim medom v kontroliranih pogojih (Clean room) ter ustrezen postopek sterilizacije (e-beam), s katerim se uničijo mikrobi, tudi sporogene bakterije (npr. Clostridium botulinum).

Kostanjev med

Sestava medu je odvisna od rastline, na kateri se pase čebela, in encimov, ki jih le-ta doda v med. Čisti, naravno pridelan med pravega kostanja je eden naiboli čistih vrst medu in v svoji sestavi izjemen Je med gozdne paše, ki ni kontaminiran s pesticidi in težkimi kovinami.

Za proizvodnjo oblog Vivamel z medicinskim kostanjevim medom uporabljamo izključno naravno pridelan kostanjev med, v 100 % koncentraciji, brez dodanih zgoščevalcev.

Vivamel rano očisti in spodbuja celjenje

Prepričanje, da Vivamel očisti rano in pospešuje celjenje, temelji na več znanstveno in klinično potrjenih dejstvih:

1. Osmotski učinek: kostanjev med je saturirana raztopina sladkorjev, Bo % mešanica fruktoze in glukoze z manj kot 17 % vode. Osmotsko delovanje medu v rani aktivira čiščenje rane (avtolitični debridment) in spodbudi imunski odziv. V rani se poveča pretok tekočin, kar množično pritegne makrofage in limfocite; vzpostavi se vlažno okolje.

2. Kislost: med je rahlo kisel in njegov pH 3.4 - 6 dovolj nizek, da prepreči rast številnim mikrobom, ki potrebujejo normalno pH okol]e (7,2 do 7.4). Z razredčenjem medu obe lastnosti (zaradi osmoze ali kislosti) počasi izzvenita, a tedaj se aktivirajo encimske zrnoqljivosti medu.

3. Učinkovitost encimov: encim glukoza oksidaza (GO), izločen iz goltnih žlez čebele v nektar, povzroči reakcijo med glukozo in vodo, v kateri nastaneta vodikov peroksid (in glukonska kislina, ki dodatno zniža pH). Ta učinek z dilucijo večkrat naraste, kar daje medu počasi - sproščujoč antiseptični efekt, ki ni agresiven do tkiva. Encim GO aktivira proteazni debridment (proteaze spodbudijo razkroj izločka) ter prispeva k protivnetnemu učinku.

4. Spodbujanje granulacije in epitelizacije: kostanjev med izstopa po visokih vrednostih vitamina C, kalija, mangana, kalcija in cinka, prolina (aminokisline, ki je ključna pri sintezi kolagena) in encimov, katerih delovanje pospesuje zapiranje rane. Učinke povečata tudi počasno sproščanje vodikovega peroksida in prisotnost naravnih sladkorjev, ki dajejo energijo celicam in hkrati omogočajo njihovo nemoteno migracijo.3

5. Antioksidativna aktivnost: protivnetno delovanje flavonoidov, fenolnih kislin in aminokisline prolin temelji na inhibiciji prostih radikalov in vzpostavitvi oksidativnega ravnovesja v tkivu.

6. Protibolečinski učinek: z zmanjšanjem vnetja v rani so manj vzdraženi živčni končiči, zato bolečina slabi.

Indikacije: akutne in kronične rane, vključno rane pri sladkornih bolnikih.

Kontraindikacija in previdnost: Čeprav alergijska reakcija na med ni pogosta, uporabo izdelkov Vivamel odsvetujemo osebam z alergijo na med. Pri osebah z alergijo na čebeiji strup pa svetujemo uporabo pod zdravniškim nadzorom.

Po aplikaciji Vivamela lahko zaradi osmotske aktivnosti in pH medu nastopi kratkotrajna, prehodna bolečina, ki je prisotna 2 do 3 preveze, praviloma pa izzveni v 2 - 3 urah po aplikaciji medu.

Priporočeni izdelki:
Vivamel alginatna obloga z medom za kronične rane
Prepojen je z medicinskim slovenskim kostanjevim medom.
Vivamel medicinski med v tubi, 20 mL
Sterilen medicinski med je primeren za zdravljenje vseh vrst ran, še posebej pa zelo globokih in tudi površinskih.
Povezani članki:

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo