Vnetje dlačnega mešička

Vnetje dlačnega mešička

Folikulitis je bolj poznan kot vnetje dlačnega mešička. Razvrstimo ga najlažje glede na povzročitelja (najpogostejši so bakterijski in glivični), glede na globino vnetja v koži (poznamo površinske in globoke oblike) ali glede na prizadeti del telesa (npr. različne oblike folikulitisa na koži brade). Folikulitis zdravimo glede na njegovo vrsto, bakterijske tudi z lokalnimi in sistemskimi antibiotiki.

Bakterijski folikulitis

Najpogosteje ga povzroča bakterija Staphylococcus aureus. Pri površinski okužbi nastane folikularno lokalizirana pustula, izpolnjena z rumenkastim qnoje obkrožena z vnetim, rdečim robom. Lahko se pojavi, ali več manjših v skupinah. Pokrov pustule v nekaj dneh poči, vsebina se posuši v rumeno-rjavo krasto. Pogosto so prizadeti zadnjica in okončine, lahko pa se pojavi na kateremkoli delu telesa, ki je poraščen z dlakami (npr na obrazu, v lasišču). Če je prizadet globlji del lasnega mešička, so spremembe običajno večje, bolj boleče in bolezen dolgotrajnejša. Pogosto iz pustule izrašča dlaka, ki jo z lahkoto izpulimo. Po ozdravitvi lahko ostanejo brazgotine. Najpogostejši je na bradi ali na koži nad zgornjo ustnico pri odraslih moških.

Ali ste vedeli ...  

  • Lasni mešički se nahajajo po vsem telesu. Največ jih je na lasišču, najdemo jih tudi na dlaneh, podplatih in sluznicah.  
  • Okužbo pospeši poškodovan dlačni mešiček, najpogosteje pri britju ali puljenju dlak, povečanem potenju, pri maceraciji kože v gubah ob prekomerni telesni teži, pri uporabi obkladkov ali okluzivnega povoja, pri kožnih boleznih (npr. dermatitis, akne).
  • Vnetje dlačnega mešička je pogostejše pri bolnikih s sladkorno boleznijo in pri imunski pomanjkljivosti.

Lahko se zaplete ...  

Pri globoki okužbi lahko iz navadnega folikulitisa nastane furunkel ali karbunkel, takrat je koža v okolici lasnega mešička vneta, otekla in boleča na dotik. Iz folikularno lokaliziranih rumenih čepov se izceja gnoj, vnetni vozel lahko tudi nekrotizira. Spremljajoči splošni simptomi so lahko povišana telesna temperatura in vnete povečane bezgavke. Druge oblike globokega folikulitisa so še psevdofolikulitis barbae, kjer vnetje nastane zaradi vraščene dlake, keloidne aknein hidradenitis supurativa, pri katerem sprva pride do vnetja lasnega mešička, pozneje so prizadete še dišavnice.  

Gram negativni bakterijski folikulitis se lahko pojavi po dolgotrajnem jemanju antibiotikov, ki spremeni normalno bakterijsko floro v nosu. Vnetje se razširi na kožo okoli nosu in ust. V primeru okužbe lasnega mešička z bakterijo Pseudomonas aeruginosa vidimo tako imenovani folikulitis vročih kopeli, ki nastane zaradi neprimernega razkuževanja vode s klorom ali bromom.

Glivični folikulitis

Folikulitis, povzročen z glivo Malassesia furfur, se pogosteje pojavlja pri mlajših ljudeh, predispozicijski dejavniki so toplota, okluzija in povečano delovanje lojnic. Lahko se pojavi pri imunski pomanjkljivosti. Kaže se s srbečimi folikularnimi papulami in pustulami, lokaliziranimi na hrbtu, prsnem košu in ramah. Glivični folikulitis lahko povzročijo tudi Candida ali dermatofiti.

Parazitni folikulitis

Folikulitis, povzročen s pršico Demodex Folliculorum, se kaže na difuzno pordeli koži z eritematoznimi folikularnimi papulami in pustulami.

Virusni folikulitis

Običajno se pojavi pri moških, ki imajo ob britju ponavljajočo se okužbo s herpes simplex virusom na koži obraza.

Ostale oblike folikulitisa

Med ostalimi oblikami poznamo iritantni folikulitis, ki se pojavi po uporabi lokalnih pripravkov (na primer preparati katrana), folikulitis, povzročen z zdravili (npr. prijemanju kortikosteroidov) in aktinični folikulitis, pri katerem nastane izbruh folikularnih pustul na zgornjem delu trupa in rokah nekaj ur po izpostavitvi soncu. Značilno je, da mikroorganizmov ne moremo izolirati, kar je poznano kot t. i. sterilna pustula. Obstajajo tudi oblike folikulitisa, kjer povzročitelj ni znan, jih pa povezujejo z oslabljenim imunskim sistemom (npr. s HN okužbo povezani eozinofilni pustulozni folikulitis) in perforantni folikulitis (npr. pri sladkorni bolezni, ledvični odpovedi ali pri obolelih z rakom).

Zdravljenje

Površinski folikulitis zdravimo lokalno, z antiseptiki in antibiotiki. V primeru ponovitve sprememb, pri razširjenih ali globljih oblikah je treba obiskati dermatologa, ki bo ocenil, ali gre za ponovno okužbo in bo v tem primeru predpisal sistemski antibiotik. Bolnike, ki so kronični nosilci stafilokoka v žrelnem prostoru, zdravimo z lokalnim antibiotikom, ki ga bolniki nanašajo na kolonizirani predel kože.

Priporočeni izdelki:
Depileve Folisan losjon proti vraščanju dlak, 150 mL
Je učinkovito sredstvo proti vraščanju dlačic.
Ialuxid gel proti aknam, 30 mL
Ialuxid gel proti aknam je gel, ki je sestavljen iz vodikovega peroksida, hialuronske kisline, glicina ter prilagojene mazilne podlage.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo