Zdravje je doma v črevesju!

Zdravje je doma v črevesju!

Stanje črevesa, ki je preplet imunskega, živčnega in limfatičnega tkiva, močno vpliva na naše splošno počutje in zdravje, saj je v črevesni sluznici približno 70 % celic imunskega sistema. Zato je pomembno, da je v črevesju dovolj koristnih črevesnih bakterij, ki preprečujejo razrast patogenih mikroorganizmov, povzročiteljev vnetnih stanj v telesu, vključno z avtoimunskimi obolenji.

Probiotiki - koristni mikroorganizmi za mikrobioto Za obnovitev črevesne mikrobiote se priporoča uporaba probiotikov - živih nepatogenih mikroorganizmov, ki pozitivno vplivajo na prebavo in absorpcijo hranil, ščitijo in obnavljajo črevesno sluznico (zavirajo rast patogenih mikroorganizmov) ter povečujejo obrambne sposobnosti organizma.

Da se zagotovi pozitiven učinek probiotikov, morajo biti probiotične bakterije odporne proti želodčni kislini, encimom in žolčni kislini. Največkrat uporabljeni probiotiki so iz rodov laktobacilov, bifidobakterij, enterokokov in streptokokov.

Za učinkovito delovanje probiotičnih kultur naj bi dnevno zaužili vsaj štiri milijarde kolonij, ki morajo biti v izdelku ustrezno zaščitene, da lahko v aktivni obliki pridejo čez želodec na mesto delovanja v črevesju, kjer se vežejo in razraščajo. Nekateri probiotiki so uspešnejši pri boju proti škodljivim bakterijam, drugi pri spodbujanju delovanja črevesnih celic, tretji pa pri spodbujanju ali uravnavanju imunskega sistema. Zato moramo upoštevati, da je treba zaužiti specifični probiotični sev, ki ima dokazano učinkovitost pri posamezni težavi, saj ni probiotičnega seva, ki bi bil učinkovit za vse. Za učinkovit razvoj probiotičnih kultur morajo biti poleg probiotika prisotni tudi prebiotiki (npr. fruktooligosaharidi}, ki so gojišče za probiotične bakterije.

Koristni učinki probiotikov na zdravje gostitelja:

  • zmanjšujejo rast patogenih bakterij,
  • preprečujejo drisko,
  • preprečujejo razraščanje glive Candida albicans,
  • zmanjšujejo simptome kroničnih vnetnih črevesnih bolezni,
  • spodbujajo delovanje imunskega sistema,
  • preprečujejo zaprtost in izboljšajo odvajanje blata,
  • zmanjšujejo težave pri ljudeh z laktozno intoleranco.

Saccharomyces boulardii (S. boulardii), nepatogena kvasovka

V nasprotju s.patogenimi kvasovkami, med katerimi je verjetno večini najbolj znana Candida albicans, ima S. boulardii probiotične lastnosti, ki pripomorejo k zdravljenju akutnih in kroničnih težav:

  • preprečuje in zdravi drisko, ki nastane zaradi različnih vzrokov,
  • priporočljiva je pri zdravljenju vnetnih boleznih črevesja,
  • preprečuje čezmerno razrast patogenov (kandidiaza).

Njena posebnost je prehodno delovanje, kar pomeni, da se ne naseli v črevesju, temveč se ob prenehanju njenega uživanja izloči z blatom, navadno v dveh do petih dneh.

Pri zdravljenju driske so učinki opazni takoj, vendar se za normalizacijo stanja v črevesju priporoča njeno uživanje tri do štiri tedne. Nasprotno se pri zdravljenju kroničnih vnetnih črevesnih bolezni priporoča njeno neprekinjeno uživanje dalj časa (tudi do pol leta).

Priporočeni izdelki:
Now Gr8-Dophilus za uravnoteženo črevesno floro, 60 kapsul
Now Gr8-Dophilus vsebuje 4 milijarde 8-ih različnih vrst bakterij.
Now Saccharomyces boulardii, 60 kapsul
Saccharomyces boulardii je nepatogena kvasovka s probiotičnimi lastnostmi. Odporna je na želodčno kislino.
Now probiotic-10, 50 kapsul
Now probiotic-10 je prehransko dopolnilo, ki vsebuje številne probiotične seve v visokih koncentracijah.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo