Bolečina v peti in Namman!

Bolečina v peti in Namman!

Bolečina v peti je pogosta težava stopal. Občuti se kot bolečina ko stopimo na prizadeto okončino, ta postopoma narašča s časom in če je ne zdravimo gre le še na slabše.

Najmočnejšo bolečino občutimo zjutraj ali ko opravimo prvi korak po dolgem mirovanju. S hojo bolečina poneha, ampak se vsakič znova pojavi, ko dlje časa počivamo.
V večini primerov je za bolečino odgovoren plantarni fascitis, ko tkivo imenovano plantarna fascia, postane poškodovano in odebeljeno. Nahaja se v podplatu in povezuje kost pete z ostalimi kostmi in blaži obremenitve stopala pri hoji.

Poškodbe povzročijo v tkivu mikro razpoke, ki posledično oteče in boli, oteklina pa lahko draži še ostala tkiva.
Najpogosteje prizadene ljudi, ki pogosto tečejo ali so drugače aktivni na nogah oziroma ljudi med 40 in 60 letom zaradi splošne obrabe.

Manj pogosti razlogi za bolečino v peti so razpoke v kosti, atrofiranje maščobnih blazinic v peti, bursitis, sindrom tarsalnega tunela, Severjeva bolezen ali kostni izrastki.

Bolečina v peti se navadno zdravi s kombinacijo metod raztegovanja in uporabe sredstev proti bolečinam, ki znatno pospešijo okrevanje bolezenskega stanja. Poznamo več različnih načinov zdravljenja:
•    Počivanje boleče pete – izogibajte se dolgim sprehodom in zadrževanja v stoječem položaju

•    Raztezanje mečnih mišic in plantarne fascie.

•    Uporaba hladilne kreme ali ledu direktno na prizadeto mesto in uporaba sredstev proti bolečinam, ki ne vsebujejo steroidov (t.i. nesteroidni antirevmatiki).

•    Ortopedski vložki, ali če vam jo predpiše ortoped tudi nočna opornica, ki stopalo drži v pravilni legi med spanjem.

Če to ne pomaga in je bolečina v peti še vedno prisotna, se ortoped lahko odloči za kortikosteroidno injekcijo. Ta deluje protivnetno vendar prepogosta uporaba lahko vodi do resnih stranskih učinkov kot je hipertenzija in povečevanje telesne teže. Zato je priporočena uporaba največ trikrat na leto.
V štirih od petih primerov se bolečina v peti ozdravi v roku enega leta.

V enem od 20 primerov, zgoraj našteti načini zdravljenja ne zadostujejo, zato je potrebna operacija. Ta je lahko odprta ali endoskopska; čeprav je okrevanje v prvem primeru daljše, je zaradi specializiranega orodja in osebja čakalna doba za drugo daljša.

Zgubljanje odvečne telesne teže v kombinaciji z redno vadbo in zdravim način prehranjevanja predstavlja bistveni faktor pri preprečevanju boleče pete.

Zelo pomembna je tudi uporaba primerne obutve ki vaše pete primerno oblazini in ne podpira previsoko.

Vir: Devakam

Priporočeni izdelki:
Namman Muay krema, 100 g
Namman Muay krema je kozmetičen pripomoček namenjen predvsem za športnike, starostnike.
Namman Muay tajsko olje, 120 mL
Namman Muay krema je kozmetičen pripomoček namenjen predvsem za športnike, starostnike.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo