GENITALNE BRADAVICE - razširjena spolno prenosljiva okužba

GENITALNE BRADAVICE - razširjena spolno prenosljiva okužba

Genitalne okužbe s človeškimi papiloma virusi (HPV} veljajo za najpogostejšo spolno prenosljivo okužbo na svetu. Približno 40 tipov HPV lahko okuži sluznico genitalnega in analnega področja. Genitalne bradavice, ki so najpogostejši znak okužbe, psihološko in socialno negativno vplivajo na življenje bolnikov.

Vsaj 50 % spolno aktivnih ljudi se okuži z vsaj enim spolno prenosljivim tipom HPV, vendar le pri približno 1 % nastanejo genitalne bradavice. Za nastanek genitalnih bradavic sta najpomembnejša nizko rizična tipa HPV 6 in HPV 11. Okužba je pri obeh spolih najpogostejša v obdobju mlajše odraslosti, v obdobju največje spolne aktivnosti, to je med 20. in 40. letom. Pri večini okužba po določenem času sama od sebe mine, pri približno 10 % ostane trajna. Tudi po uspešnem zdravljenju se lahko genitalne bradavice ponovijo pri več kot 30 % oseb ali celo več. Še danes si ne znamo razložit ali gre pri ponovitvi bradavic za novo okužbo s HPV ali ponoven nastanek genitalnih bradavic spodbudijo že prisotni HPV. Ti virusi se nahajajo v dlačnih mešičkih okrog spolovila in zadnjika. V zadnjih letih število genitalnih bradavic nenehno narašča.

KAKO?

Okužba se najpogosteje prenaša s spolnimi stiki (vaginalnimi, analnimi, oralnimi), ob porodu v okuženen porodnem kanalu, s prsti rok ter zelo redko z brisačami in oblačili. Pri spolnem stiku z osebo, ki ima genitalne bradavice, obstaja 75 % možnost, da se okužimo.

KDAJ?

Čas od okužbe do nastanka bradavic je zelo različen. Pri večini okuženih bradavice sploh ne nastanejo. Začetni dogodek pri nastanku bradavic je najverjetneje manjša poškodba pri spolnem stiku in vstop virusa v celice kože ali sluznice.

KJE?

Genitalne bradavice lahko nastanejo  pri moških na predelu prepucija, v  sečnici, okrog zadnjika, na mošnji,  presredku in okrog zadnjika, pri ženskah  pa na velikih in malih sramnih ustnicah, vhodu v nožnico, nožnici, materničnem vratu, presredku in okrog zadnjika.

VIDEZ

Videti so kot drobne bunčice, belkaste, rjavkaste ali kožne barve, ki lahko precej zrastejo in se združijo v cvetačaste tvorbe. Na mestih, ki so izpostavljena pritisku, so lahko tudi sploščene in zmehčane.

TVEGANJE

Prenašajo se s spolnimi stiki, zato je najpomembnejši dejavnik tveganja spolno vedenje: večje število spolnih partnerjev, zgodnji spolni odnosi, neuporaba kondomov. Z večjim številom spolnih partnerjev narašča tudi tveganje za okužbo z rakotvornimi visokorizičnimi tipi HPV 16 in HPV 18. Ginekologi spremljajo spremembe na materničnem vratu z rednim opravljanjem brisov materničnega vratu.

Zdravljenje okužbe s HPV  

Trenutno ne poznamo specifičnega protivirusnega zdravljenja okužbe s HPV. Z obstoječimi načini le odstranjujemo posledice okužbe z virusi, torej bradavice. Nobeden izmed načinov zdravljenja ne odstrani virusa, zato so ponovitve zelo pogoste. Genitalne bradavice lahko odstranjuje zdravnik s tekočim dušikom (krioterapija), elektrokavterjem, radiofrekventno terapijo, nekaterimi laserji ... Pogosto odstranjevanje poteka v kombinaciji z lokalnim zdravljenjem (imikvimod, podofilotoksin), ki ga izvaja bolnik sam. Ob tem je treba natančno upoštevati navodila zdravnika.

Kakšna je preventiva? 

Poleg zvestobe samo enemu neokuženemu spolnemu partnerju je edino, vendar ne popolnoma zanesljivo sredstvo za preprečevanje okužbe kondom. Vemo,   da se HPV nahaja in tudi prenaša pri spolnih stikih s predelov na predele, ki jih kondom ne pokriva. Pri analnih odnosih je poleg kondoma pomembna tudi uporaba lubrikantov, ki zmanjšujejo trenje in poškodbo sluznice, kar nekoliko zmanjša možnost prenosa HPV. Vse omenjeno ne zmanjša pomena kondoma kot zaščitnega sredstva pri preprečevanju prenosa drugih povzročiteljev spolno prenosljivih okužb.  

V Sloveniji se za preprečevanje okužbe uporablja štirivalentno cepivo proti HPV 6, 11, 16 in 18. Vključuje zaščito pred obema visokorizičnima tipoma, ki lahko povzročata raka na materničnem vratu, in nizkorizičnima tipoma, ki povzročata genitalne bradavice. Preventivno cepljenje je smiselno pri mladih deklicah in dečkih, še pred prvimi spolnimi stiki.

Priporočeni izdelki:
Homeopatsko zdravilo Juniperus Sabina
Homeopatsko zdravilo z nasvetom lekarne Žužemberk

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo