Kadermin pršilo - mnenje o uporabi!

Kadermin pršilo - mnenje o uporabi!

Kadermin preparat po opisu je formuliran prah, ki se uporablja za oskrbo in zdravljenje ran, odgrnin, manjših opeklin, preležanin, ulkusov, pri zdravljenju diabetičnega in atlestkega stopala, ekcemov. Ščiti pred vdorom mikroorganizmov in pomaga pri obnovi fizioloških procesov, ki so pomembni za normalno regeneracijo tkiva. Edinstvena sestava izdelka Kadermin (Hialuronska kislina ter Kaolin) ustvarita zaščitni film, ki uravnava eksudat in ustvari ugodne vlažilne pogoje za celjenje. Kadermin vsebuje antimikrobne, absorpcijske in vlažilne lastnosti. Gre v za substanco, ki je sestavljena iz srebrovih ionov, ki so sposobni blokirati encime celičnega respiratornega sistema mikroorganizmov, brez hkratne poškodbe človeških celic. Kadermin vsebuje klorheksidin, kar poveča antibakterijski učinek in vlažnost zaradi dodane hialuronske kisline. Poleg tega vsebuje še Kaolin, ki preprečuje maceracijo tkiva. Absolutna indikacija za uporabo je antimikrobno delovanje v obliki pršila v prahu. Preparat je zelo primeren v sklopu prevez. V našem primeru je zelo primeren za nego opeklin v času prevezovanja. Sicer so vse farmakološke in farmakodinamske značilnosti pripisane v katalogu proizvajalca Pharmaday SRL. Narejene so številne študije, vse pa navajajo uspešno antimikrobno delovanje. Preparat spada v sklop konzervativnega tretmana. Med strokovnjaki, ki se ukvarjajo s tkivno problematiko je preparat predvsem upoštevan pri zdravljenju pacientov z dekubitusi – tetraplegiki, paraplegiki, za opečence po operacijah, rekonstrultivnih posegih, reparativnih posegih in z večjimi dajalskimi mesti. 

Indikacije

Preparat vidim zelo uporaben za zdravljenje opeklin, predvsem v času prevez, pri pacientih, kjer so izpostavljene večje površine telesa. Nanaša se po protokolu proizvajalca. Prah prepoji operirano področje in ga s tem zaščiti. Uporaba se priporoča v akutni fazi. Preparat nima nikakršnih toksičnih lastnosti.

Aplikacija je enostavna. Področje po nanosu klinično ne spreminja barve. Glede na to, da so omenjeni preparati zelo maloštevilni in nekateri izključeni iz uporabe, Kadermin sprej vidim kot pomembno antimikrobno pršilo, predvsem pri negi opekliniskih ran in večjih odvzemnih mestih. Aplikacija pršila je dosti enostavna, tudi npr. za preveze na domu s pomočjo patronažne službe. Opazujemo pršilo kot primerno  tako ta hospitalno kot ambulantno uporabo.

Mnenje

Na Opeklinskem oddelku UKC Ljubljana bi bilo smiselno uporabljati Kadermin antimikrobno pršilo pri zdravljenju opeklinskih ran. Pršilo smo tudi testirali v primerih hospitalnih prevez, tako na oddelku, nekaj pa tudi v ambulantah.

Pri uporabi preparata smo opazili predvsem praktične lastnosti, enako kot strokovnjaki v večjih študijah, saj ne pušča posledic na koži, ne spreminja klinične slike kože in naprševanje poteka neboleče. Preparat se lahko uporablja predvsem pri eksponiranem zdravljenju.

Kadermin pršilo vidim v vsakodnevni praksi in ne vidim zadržkov, da ne bi bil tudi v praksi v rednem kliničnem delu v terciarni ustanovi, tako na oddelku kot v ambulanti, oziroma je lahko priporočen tudi pri odpustu bolnika. 

Razpršilo je bilo testirano in ocenjevano s strani prevezovalnih in ambulantnih medicinskih sester KO za opekline UKC Ljubljana ob prisotnosti lečečega specialista plastične kirurgije. Mnenje je neodvisno od ostalih kliničnih oddelkov UKCL in zajema KO za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo UKC Ljubljana, ter Oddelek za opekline UKC Ljubljana.  Pri strokovnem mnenju nismo imeli nobenih individualnih interesov.

Opeklinski oddelek UKC Ljubljana

Priporočeni izdelki:
Kadermin sprej, 125 mL
Kadermin sprej spada v skupino medicinskih pripomočkov, ki so namenjeni antimikrobni zaščiti kože, temeljiti oskrbi ran ter inovativni zaščiti kože, ki je ogrožena.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo

  • Šentjanževka, črna detelja, buča, islandski lišaj - kar se v začetku zdi kot pogled na rastlinski svet ob sprehodu skozi travnike, polja in gozdove, le-to predstavlja osnovo za visoko kakovostne izdelke iz hiše Apomedica.

  • Športna aktivnost sodi k zdravemu načinu življenja. Ljudje se odločimo za različne oblike rekreacije iz različnih razlogov; nekateri, ker bi radi izboljšali telesno zdravje ali izgubili kak odvečen kilogram, drugi se pripravljajo na različna tekmovanja, tretji pa vidijo v rekreaciji splošno zadovoljstvo, razbremenitev od stresa in užitek.

  • Skoraj vsaka ženska v rodnem obdobju občuti katerega od simptomov predmenstrualnega sindroma ali na kratko PMS...

  • V življenju moteče tvorbe na koži opazi skoraj vsakdo. Pred odstranitvijo je ključen natančen pregled kožnih sprememb pri dermatologu, ki bo z dermatoskopom postavil diagnozo in šele nato pacientu predstavil primerne možnosti odstranitve. Med slednjimi je prav radiofrekvenčna (RF) ablacija tista, ki jo zelo pogosto uporabljamo, saj daje zelo dobre rezultate.