Kemični piling - kaj je dobro vedeti?

Kemični piling - kaj je dobro vedeti?

Kemični piling (kemično luščenje kože) je namenjen izboljšanju videza kože, v pomlajevalni medicini pa tudi zdravljenju nekaterih kožnih bolezni. Uporabljamo ga pri od sonca poškodovani koži z aktiničnimi keratozami pri starejših in aknah pri mladih ljudeh. Med postopkom kemičnega pilinga na kožo nanašamo različne organske kisline, s katerimi izzovemo nadzorovano poškodbo in luščenje. Ko se ta obnovi, ima boljšo teksturo in je lepšega videza.

Vrste kemičnih pilingov  

Za zelo površinski kemični piling uporabljamo sadne alfa hidroksi kisline (AHA), kot so na primer glikolna, mandljeva, vinska, mlečna ali citronska, piruvična kislina ali beta hidroksi kisline (BHA), kot je salicilna kislina. Te delujejo le na zgornji del povrhnjice. Za površinski kemični piling, ki deluje na celotno povrhnjico, so primerne vse zgoraj naštete kisline v višjih koncentracijah, kot tudi nižje koncentracije triklorocetne kisline (TCA). Za srednje globok kemični piling, ki prodre v zgornji del usnjice, uporabimo TCA v koncentraciji več kot 35 %. Globoki kemični piling, ki je namenjen od sonca močno poškodovani koži z globokimi gubami, se izvaja s fenolom, in to v splošni anesteziji. Zelo površinski pilingi, ki odluščijo le zgornji, poroženeli sloj povrhnjice, so namenjeni negi in se lahko izvajajo doma ali v kozmetičnih salonih na zdravi koži. Globlje delujoče pilinge na zdravi koži ali pri zdravljenju kožnih bolezni izvaja zdravnik, najbolje dermatolog.  

Kako delujejo kemični pilingi  

Kemični piling ponavadi opravljamo na obrazu, vratu, dekolteju, hrbtu in rokah. Nekatere kisline delujejo tako, da zmanjšajo povezanost celic povrhnjice in tako omogočijo površinsko luščenje, druge okvarijo beljakovine v celici in povzročijo njeno uničenje. Globina delovanja pilinga je odvisna od vrste kisline in njene koncentracije, kislosti, načina aplikacije in vrste kože. Od globine delovanja kemične raztopine je odvisno trajanje celjenja po posegu in končni učinek. Koža se po posegu obnovi z delitvijo celic v spodnjem delu povrhnjice ali v dlačnih mešičkih. Na ta način izginejo oziroma se zmanjšajo pigmentne nepravilnosti, hrapavost in zelo plitve gubice. 

Vsi pilingi, razen zelo površinskih, povzročijo tudi vnetje, ki spodbuja tvorbo kolagena in elastičnih vlaken v usnjici, torej njeno obnovo in preoblikovanje, kar zmanjša izraženost gub. Salicilna kislina ima poleg luščečega tudi protivnetni učinek in ker zelo dobro prehaja v dlačne mešičke, je odlična izbira za zdravljenje aken. Zmanjšuje še pigmentne nepravilnosti in brazgotine, ki so posledica aken.  

Za optimalen učinek kemičnega pilinga je potrebna serija posegov, običajno 3-4 posegi v 2-4 tedenskih razmikih. Pri globokem pilingu s fenolom zadostuje en poseg.  

Samo v zdravniških rokah  

Za izvedbo kemičnega pilingaje najprimernejši jesensko-zimski čas. Postopek, ki ga ambulantno izvede izključno zdravnik, traja približno pol ure. Najprej je treba dobro očistiti kožo, kar omogoči enakomerno prodiranje kisline v globino. Sledi nanos kisline, po katerem se pojavi blag, pekoč občutek, ki ga lahko lajšamo s hlajenjem. Delovanje kisline traja 1-10 minut. Nato kislino nevtraliziramo, pri tistih, ki se nevtralizirajo same, pa s površine kože odstranimo njene ostanke in tako ustavimo njeno delovanje. Pekoč občutek traja še nekaj minut, sledi občutek zategovanja. Na kožo takoj po pilingu nanesemo negovalno kremo za regeneracijo in kremo z zaščitnim faktorjem, ki ščiti pred soncem.  

Koža po pilingu

Pri vseh pacientih pričakujemo luščenje kože. To ni neželen učinek, pač pa pričakovan in zaželen pojav. Pri zelo površinskem in površinskem pilingu je luščenje minimalno in komaJ opazno, pri srednje globokem pa traja teden dni. Koža je prve dni po posegu lahko pordela in blago otečena. Ker je prve dni zelo občutljiva, jo je treba vsakodnevno skrbno negovati s pripravki za občutljivo kožo oziroma za regeneracijo. Še nekaj tednov Je treba omejiti izpostavljanje soncu in kožo zaščititi z visokim zaščitnim faktorjem (ZF 50 ali 50+) in po možnosti z uporabo pokrival.

Kozmetični pilingi se po svoji učinkovitosti ne morejo primerjati z medicinskimi. Ker uporabljajo zelo nizke koncentracije kislin, ki le nekoliko odluščijo poroženeli sloj povrhnjice in kože ne poškodujejo, ne sprožijo želenih procesov obnove.

So mogoči zapleti?  

Neželeni pojavi so mogoči, vendar so redki. Lahko se pojavi prehodna rdečica ali prekomerna pigmentacija kože, drobne bele ciste milije, bakterijska okužba in izbruh herpesa na obrazu. Prehodno se lahko poslabšajo akne. Resnejši zaplet je pojav brazgotin oz. trajne spremembe pigmentacije. Tveganje za neželene pojave je odvisno predvsem od globine pilinga - globji kot je, večje možnosti za zaplete - ter od individualnih lastnosti kože vsakega posameznika. Zato je dermatolog, ki dobro pozna delovanje kože, najbolje usposobljen zdravnik za varno izvedbo kemičnega pilinga. Možnost za zaplete je pri strokovno izvedenem postopku zelo majhna.

STE VEDELI?

  • Kemični piling oziroma kemično luščenje kože je dermatološki postopek, ki se uspešno uporablja že desetletja.
  • Postopek luščenja kože z mlečno kislino so poznali že v starem Egiptu. Po posegu pričakujemo zoženje por, pobleditev pigmentnih lis, zgladitev drobnih gubic ter izboljšanje blage do zmerne oblike aken.
  • Kislinski piling je zelo koristen pri koži, ki je poškodovana zaradi kroničnega izpostavljanja soncu.

Viri:

1. Fischer TC, Perosino E, Poli F, Viera MS, Dreno B; Cosmetic Dermatology European Expert Group. Chemical peels in aesthetic dermatology: an update 2009. J Eur Acad Dermatol Venereol 2010 Mar; 2413) 281-92.

2. Wiest LG, Habig J. [Chemical peel treatments in dermatology]. Hautarzt 2015 Oct; 66110): 7 44- 7.

3. Funasaka Y, Abdel-Daim M, Kawana S, Nishigori C. Effect of chemical peeling on the skin in relation to UV irradiation. Exp Dermatol 2012 Jul; 21 Suppl 1: 31-5.

Priporočeni izdelki:
Janssen Cosmetics brightening piling, 50 mL
Janssen Cosmetics brightening piling je namenjen vsem tistim osebam, ki želijo nekoliko posvetliti izgled svoje kože.
Matis piling v kremi, 50 mL
Matis piling v kremi je nežni kozmetičen izdelek namenjen prijetni negi vaše kože ter odstranjevanju celic, ki so odmrle.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo