Kronične razjede

Kronične razjede

Kronične razjede (KR) so kožni primanjkljaji, ki vztrajajo več kot 6 tednov. Nastanejo takrat, ko različne bolezni prevladajo nad naravno sposobnostjo telesa za celjenje. Razširjene so pri 1-5 % prebivalstva. Najpogosteje se pojavljajo pri starostnikih na golenih (golenje razjede), na stopalih diabetikov (diabetične razjede) in na mestih dolgotrajnega pritiska (preležanine), sicer pa lahko nastanejo kjerkoli na telesu.

Zaradi bolečin, izločka, neprijetnega vonja ter dolgotrajnega in pogosto težavnega celjenja predstavljajo kronične razjede pomemben psihofizičen stres za bolnika in veliko finančno breme za družbo. Zdravljenje je timsko - z družinskimi zdravniki sodelujemo dermatologi, plastični in žilni kirurgi, radiologi, diabetologi, infektologi in še drugi specialisti ter specializirane medicinske sestre.  

  • Če kožna razjeda po 6 tednih ne kaže znakov celjenja, je treba poiskati pomoč pri zdravniku, ki se ukvarja z zdravljenjem teh težav.
  • Najpogostejše so golenje razjede zaradi bolezni žil (varice in ateroskleroza).
  • Pogosto je hkrati prisotnih več vzrokov za kronične razjede, ki jih moramo odstraniti, če želimo razjedo učinkovito pozdraviti.
  • Za celjenje je ključna kombinacija vzročnega in lokalnega zdravljenja.

Različni vzroki za kronične razjede  

Kronična razjedaje le simptom bolezni, kijo moramo odkriti, če želimo razjedo učinkovito pozdraviti, podobno kot je kašelj lahko simptom različnih bolezni, npr. pljučnice, astme ali pljučnega raka. Najpogosteje nastanejo zaradi bolezni žil (krčne žile in ateroskleroza arterij), sladkorne   in drugih presnovnih bolezni, slabe pokretnosti in okužbe.

Redkejši vzroki so avtoimunske, krvne, kožne, nevrološke, genetske bolezni, tumorji in nekatera zdravila. Pogosto je hkrati prisotnih več dejavmkov ki zavirajo celjenje kroničnih razjed, npr. slaba prekrvavitev, oteklina, sladkorna bolezen, okužba in slabokrvnost.

Zdravljenje  

Cilj zdravljenja kroničnih razjed je čim boljše celjenje in čim višja kakovost življenja bolnika Vse razjede se zacelijo. Pri zelo bolnih in ostarelih bolnikih je ključno preprečevanje zapletov (okužba, krvavitev, izguba tekočine in hranilnih snovi) in zadostno zdravljenje bolečin, da se jim zagotovi dostojno življenje. Za celjenje je ključna kombinacija ustreznega vzročnega in lokalnega zdravljenja ter aktivno sodelovanje bolnika in svojcev.  

Vzročno zdravljenje  

Vzročno zdravljenje pomeni odstranjevanje vseh vzrokov, ki zavirajo celjenje. Pri venskih razjedah je to odstranjevanje krčnih žil v kombinaciji s kompresijskim povijanjem nog. Pri arterijskih razjedah je treba izboljšati arterijsko prekrvavitev z zdravili, fizično aktivnostjo in kirurškimi ali znotraj žilnimi posegi. Zdravljenje diabetičnih razjed je kompleksno in zahteva zdravljenje sladkorne bolezni, okužbe, slabe prekrvavitve in ortopedskih težav. Preležanine je treba predvsem razbremeniti lokalnega pritiska. Okužene razjede zdravimo z vsakodnevnimi prevezami in z lokalnimi antiseptiki (razkužili), kot so jod, srebro ali med, po potrebi pa še s sistemskimi antibiotiki. Ob tem je treba zdraviti tudi druge sistemske dejavnike, kot so podhranjenost, slabokrvnost, bolečine in z njimi pogosto povezano depresijo.  

Lokalno zdravljenje  

Preveze kroničnih zajed običajno opravljajo na 2 do 3   dni. Pri okuženi razjedi so potrebni pogostejši prevezi,   in sicer 1 do 2 krat dnevno. Pri čistih in plitkih razjedah lahko zadošča preveza 1 krat tedensko. Temelji lokalnega zdravljenja so redno in temeljito čiščenje, nameščanje ustreznih oblog za celjenje in odstranjevanje morebitne otekline. Preveza je praviloma boleča, zato je smiselno, da bolnik eno uro prej zaužije predpisano protibolečinsko zdravilo.

Praktični nasveti za nego

1. Ob vsaki prevezi se razjedo z okolico najprej umije pod tekočo, mlačno pitno vodo z milom in gazo, da se odstrani stare obloge, odmrlo tkivo, luske in ostanke mazil. Po potrebi medicinsko osebje odstrani odmrlo tkivo z ostrimi pripomočki, kot so skalpel, pinceta, škarje ali kireta. Kronične razjede niso sterilne, zato jih ni treba čistiti s fiziološko raztopino.

2. Nato na okolico razjede nanesemo predpisano zdravilno ali negovalno kremo.

3. Na razjedo položimo oblogo za celjenje, ki vzdržuje primerno vlažnost, se ne sprijema z dnom, zmanjša bolečine, omogoča čim redkejše preveze in po potrebi zmanjšuje prisotnost bakterij v razjedi.

4. Pogosto je v okolici razjede oteklina, ki jo je treba zdraviti z ustreznimi kompresijskimi povoji.

Sodelovanje bolnika in svojcev

Enako pomembno kot pravočasna in strokovna obravnava kroničnih razjed je aktivno sodelovanje bolnika in svojcev pri zdravljenju. Ti morajo biti čim bolje poučeni o bolezni in zdravljenju ter preprečevanju ponovne razjede. Potrebno je pravilno izvajanje prevez, jemanje predpisanih zdravil, pravilno in dosledno nameščanje kompresijskih povojev ali elastičnih nogavic, redna fizična aktivnost, prenehanje kajenja in zdravljenje pridruženih bolezni.

Viri:

1. Breznik V: Kronične razjede. In Kansky A, Miljkovič J, Dolenc-Voljč M. ur. Kožne in spolne bolezni. Ljubljana ZSD; 2017: 433-442.

2. Keceij Leskovec N, Planinšek Ručigaj T:

Bolezni ven spodnjih udov. In Kansky A., Miljkovič J., Dolenc-Voljč M. ur. Kožne in spolne bolezni. Ljubljana ZSD; 2017: 417-429.

3. Fonder MA in sod. Treating the chronic wound: A practical approach to the care of nonhealing wounds and wound care dressings. J Am Acad Dermatol 58; 2007: 185-206.

4. Spentzouris G, Labropoulos N. The evaluation of lower-extremity ulcers. Semin Intervent Radiol 26; 2009: 286-295.

5. Mekkes JR, Loots MA, Van Der Wal AC, Bos J. D. Causes, investigation and treatment of leg ulceration. Br J Dermatol 148; 2003: 388-401.

Priporočeni izdelki:
Iodosorb mazilo za zdravljenje kroničnih razjed, 40 g
Iodosorb mazilo je klinično dokazana rešitev za rane z oblogami, rizične in že okužene rane, s srednjim do močnim izločanjem.
Procten krema za proktitis, analne razjede, hemoroide, 40 mL
Procten krema za proktitis, analne razjede, hemoroide predstavlja inovacijo za namene zdravljenja proktitisa, morebitnih bolečih analnih razjed, hemoroidov in bolečega ulceroznega proktokolitisa.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo