Nodol obliži + jutranje raztezanje za hrbtenico!

Nodol obliži + jutranje raztezanje za hrbtenico!
Bolečine v hrbtenici pozna večina izmed vas, ki ravnokar berete ta članek. Vendar do te težave pogosto pristopamo povsem napačno. Sintetična protibolečinska zdravila so žal le začasna rešitev težave, dokončna pa se skriva v rednem izvajanju vaj in pravilni telesni drži. Z jutranjim raztezanjem lahko za svojo hrbtenico naredite veliko več, kot si morda mislite. 
 
Eno najpogostejših zdravstvenih težav 21. stoletja imenujemo sindrom prsne hrbtenice. Ta se pojavlja pri ljudeh, ki delajo z računalniki ali imajo roke pri delu iztegnjene predse. Glava je nagnjena naprej, rame so sključene, lopatice štrlijo, prsni del hrbtenice pa je izbočen. če takšne drže ne popravimo, lahko vodi v motnje in bolezni, ki prizadenejo hrbtenico in organe,« v predgovoru nedavno izdane knjige Vaje za hrbtenico brez bolečin opozarja dr. Elizabeth M. Wisniewski, doktorica kiropraktike, certificirana terapevtska maserka in učiteljica joge. Ob tem poudarja, da so dolgotrajna nepravilna drža med sedenjem, sedeč način življenja in slaba prehrana recept za obrabne spremembe v telesu in težave z zdravjem. »Nekatere bolnike mučijo kronični tenzijski glavoboli. Ti so posledica preobremenjenosti vratnih mišic, ki stabilizirajo hrbtenico, ko nagibamo glavo naprej in navzdol. Druge bolnike pestijo   akutne bolečine v križu, ki   jih povzročajo sedenje, pomanjkanje gibanja in močna zakrčenost mišic upogibalk kolka.« Ker so prav bolečine v križu tudi naj-   pogostejši vzrok za manjšo storilnost in izostanek iz službe, podjetja vlagajo v   višinsko nastavljive pisalne   mize in zaposlene med odmori spodbujajo k sprehodom. Seveda pa moramo tudi sami storiti kaj zase, da se izognemo neprijetnim kroničnim bolečinam. Na primer z jutranjim raztezanjem! 
 

RAZGIBAJTE SE VSAK DAN 

 
Če se do zdaj niste pogosto gibali, boste najverjetneje potrebovali nekaj discipline, da boste v svoj vsakdan povabili novo rutino. Naj vas pri tem motivira pojasnilo zgoraj omenjene zdravnice: »Medvretenčne ploščice med gibanjem sprejemajo hranila in izločajo odpadne snovi, zato je gibanje nujno za zdravo in dobro delujočo hrbtenico ter živčni sistem. Seveda pa poravnanost hrbtenice in zdrava drža kot mnogo stvari v življenju zahtevata svoj čas in veliko ponovitev.« 
 
Začnite torej vaditi že danes in pri tem vztrajajte. Naj vam vaje postanejo tako samoumevne kot vsakodnevno umivanje zob. Navsezadnje jih lahko tudi izvajate prav med umivanjem zob. 
 
Analgetiki vaše težave ne bodo rešili!
Ljudje z bolečinami v križu zelo pogosto posegajo po analgetikih oziroma protibolečinskih zdravilih, ki pa so dolgoročno gledano zelo slaba izbira. Predvsem zato, ker Imajo dolg spisek neielenih stranskih učinkov na srce, jetra in ledvice, pa tudi zato, ker bolečin v hrbtenici z njimi ne moremo zares odpraviti. Drugačna In boljia drža ter redno izvajanje zelo preprostih vaj, ki jih lahko napravite mimogrede, pa vas lahko odrešijo vaših muk. Dokler bolečine dokončno ne izginejo ali kadar se te vseeno pojavijo, pa za njihovo odpravo raje poskrbite z uporabo naravnih pripomočkov, kot je NODOL. Ta vsebuje same naravne učinkovine, a je po pričanju uporabnikov zelo učinkovit!
 

PAZITE NA DRŽO 

 
Avtorici knjige Vaje za hrbtenico brez bolečin, Lora Pavilack in Nikki Alstedter, vodilni inštruktorici pilatesa v svetu, svetujeta, da na svojo hrbtenico mislimo venomer. Njune vaje (nekaj preprostih, ki jih lahko izvajate mimogrede, predstavljamo v nadaljevanju) bodo nadvse koristile hrbtenici in pripomogle k izboljšani drži. Sami moramo le poskrbeti, da bomo pokončno držo vzdrževali ves dan. To nam bo koristilo na več načinov. »Telesna drža je tako tesno povezana s telesom samim, da je večina ljudi pri sebi sploh ne opazi. Ne zavedajo se svoje nepravilne drže in niti tega, kako zelo bi jim boljša spremenila življenje. Pravilna telesna drža namreč omili bolečine, izboljša delovanje organov in pripomore h gibčnosti, živahnosti in ravnovesju v telesu. Ne daje le občutka samozavesti in lepote, tudi videti smo tako. Telesna drža je prva lastnost, ki jo hote ali nehote opazi okolica, in nikoli ni prepozno, da jo izboljšamo. Ni treba, da so vaje zahtevne in zapletene. Le dosledno in redno jih morate izvajati,« sta prepričani avtorici. 
 
»Zdaj pa globoko vdihnite, se vzravnajte in nežno spustite rame navzdol in nazaj. Oddaljite jih od ušes. Izdihnite. Pa začnimo.«
 
 

1. sklop vaj: JUTRANJE RAZTEZANJE V POSTELJI 

 
NAMEN: Spodbudili boste živčni sistem, navlažili sklepe in pospešili krvni pretok. 
 
PRIPOMOČEK: Postelja. 
 
NASVET: Nastavite budilko, da bo zvonila pet minut pred običajnim časom bujenja. Tako boste imeli dovolj časa za jutranje raztezanje. 
 
1. Ko se zbudile, trikrat globoko vdihnite in si predstavljajte, da se lahkotno gibljete skozi dan. Iztegnite in razširite roke in noge, tako da boste oblikovali veliki X /A), ter krožite v zapesljih in gležnjih (B). 
 
2. Privijte kolena k prsim (C) in raztegnite hrbet. «
 
3. Poravnajte se v nevtralen sedeči položaj (O) na robu postelje. Stopala naj bodo v stiku s tlemi. 
 
4. Z obema rokama se nežno potolcite po sprednji in zadnji strani ter ob straneh nog proti stopalom, (E) nato nadaljujte še navzgor proti prsim in ramam ter s prsti drsite navzdol po rokah. 
 
5. Sključite se in se z mehko stisnjenimi pestmi nežno potolcite po obeh straneh križa. (F) 
 
6. Iztegnite hrbet in se vrnite v nevtralen sedeči položaj (0). Opazili boste, da brez truda vzdržujete naravni položaj hrbtenice.

 

 
2. sklop vaj: DVOMINUTNO OGREVANJE MED ŠČETKANJEM ZOB 
 
NAMEN: Okrepili si boste meča in gležnje, poravnali rame in izboljšali ravnotežje. PRIPOMOČEK: Zobna ščetka, najbolje električna, z dvominutnim časovnikom. 
 
 
1. Predstavljajte si vrvico, pritrjeno na vrh glave, ki vleče vaše teme proti stropu in poravnava glavo, rame, prsi, medenico in noge v navpični liniji. 
 
2. Začnite ščetkati zobe. 
 
3. Minuto dvigujte in spuščajte rame, kot če bi želeli zloščiti hrbtni del prsnega koša (A). Končajte tako, da rame oddaljite od ušes. 
 
4. Naslednjo minuto si z eno roko zagotovite ravnotežje, medtem ko dvigujete in spuščale pete oziroma izvajate dvige na prstih, ter ste pri tem poravnani. Svoje ravnotežje preizkusite tako, da umaknete dlan s pulta. 
 
5. Ko se ščetka ustavi (ali sta minili dve minuti), končajte vajo z upogibanjem kolen (B), s čimer raztegnete ahilovo tetivo in mečne mišice. 
 
NASVET: Med izvajanjem treifega koraka ne napenjajte ramenskih mišic in med izvajanjem četrtega ne zvračajte gležnjev navznoter ali navzven. Rahlo upognite kolena, tako jih ne boste mogli čezmerno iztegniti. Vaje ne izvajajte, če ste utrpeli akutno poškodbo ahilove tetive alf meč.
 

3. sklop vaj: RAZTEZANJE POD PRHO 

 
NAMEN: Razbremenili boste hrbtenico, razgibali vretenca in raztegnili zadnje stegenske mišice. 
 
PRIPOMOČEK: Prha ali stena. 
 
NASVET: Naj rame in kolena ostanejo mehki in sproščeni. Pazite, da vam ne zdrsne. Vaje ne izvajajte, če imate glavkom, visok ali nizek krvni tlak ali čutite akutne bolečine v ramah. 
 
1. Med prhanjem se z obrazom obrnite stran od prhe ter usmerite pogled proti steni pred sabo. 
 
2. Z dlanmi drsite navzgor po steni, lopatice pa potiskajte navzdol (A). Zadržite rame navzdol in z dlanmi sezite še više. Trikrat globoko vdihnite in razbremenite hrbtenico. 
 
3. Hrbtenica naj ostane dolga, odmaknite se od stene (B) In se obrnite tako, da vam bo topla voda tekla po hrbtu. 
 
4. Počasi, vretence za vretencem, upogibajte hrbtenico naprej in se spuščajte v predklon (C). Pritegnite brado k prsnemu košu, sprostite prsnico in se zvijte mimo predela srca proti rebrom in popku. Kolena naj bodo rahlo pokrčena. Počasi sezite proti stopalom in raztegnite zadnje stegenske mišice. (O) 0 Globoko vdihnite in si predstavljajte, da se vaš hrbet polni z zrakom kot padalo. 
 
5. Ob pomoči nog se z iztegom hrbtenice počasi spet vzravnajte v stoječi položaj. (B)
 

Nodol obliži delujejo 24 ur 

 
Ob bolečinah v križu in hrbtenici so najpreprostejši in najbolj praktični za uporabo NODOL obliži. To so edini obliži v Sloveniji, ki delujejo 24 ur. Poleg praktične uporabe okrepijo krvni obtok, pospešijo obnovo tkiv in zmanjšajo občutljivost. Njihova učinkovitost je klinično potrjena, njihovo delovanje pa zaradi sinergije naravnih sestavin naravno, hitro in varno. Naj za vaš križ in hrbtenico poskrbijo arnika, kafra, sivka, MSM, vražji krempelj in vrba, sestavine, ki so združene v izdelkih Nodol in skupaj delajo čudeže.
 
Priporočeni izdelki:
Rosacta krema, 90 g
Uporablja se tudi za lajšanje blage bolečine v mišicah in sklepih ter blagih motenj perifernega krvnega obtoka. ..
Nodol obliži, 10 obližev
Zdravilne lastnosti arnike, kafre, hudičevega kremplja, bele vrbe...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo