ODSTRANJEVANJE KOŽNIH SPREMEMB z radiofrekvenčno ablacijo

ODSTRANJEVANJE KOŽNIH SPREMEMB z radiofrekvenčno ablacijo

V življenju moteče tvorbe na koži opazi skoraj vsakdo. Pred odstranitvijo je ključen natančen pregled kožnih sprememb pri dermatologu, ki bo z dermatoskopom postavil diagnozo in šele nato pacientu predstavil primerne možnosti odstranitve. Med slednjimi je prav radiofrekvenčna (RF) ablacija tista, ki jo zelo pogosto uporabljamo, saj daje zelo dobre rezultate.

Dermatologi se dnevno srečujemo s pacienti, ki imajo željo po odstranitvi različnih sprememb na koži, bodisi zaradi zaskrbljenosti bodisi funkcionalne oziroma estetske motnje. Na kakšen način bomo odstranili določeno tvorbo na koži, je v prvi vrsti odvisno od narave lezije, kijo ocenimo s pomočjo dermatoskopskega pregleda. Le-ta je nujno potreben, ne glede na to, za kakšen način odstranitve se bo dermatolog odločil. V primeru nenevarnih oz. benignih lezij je velikokrat radiofrekvenčna (RF) ablacija tista, ki ima številne prednosti v primerjavi z drugimi metodami odstranjevanja.  

Kaj je radiofrekvenčna tehnologija?  

Naprave, ki temeljijo na radiofrekvenčni tehnologiji, uporabljamo v dermatologiji več kot 40 let. S fizikalnega vidika so to naprave, ki oddajajo frekvence elektromagnetnega valovanja, višje od 3 MHz. V tem območju se začnejo tudi radijske frekvence, zato aparate, ki delujejo na teh frekvencah, imenujemo radiofrekvenčni aparati. Pri frekvencah, ki so višje od 3 MHz, se spremenijo lastnosti elektromagnetnega toka, kar pomeni, da se elektroda (igla, zanka ... ), s katero odstranjujemo benigno tvorbo, ne segreva več, zato je termična poškodba tkiva minimalna oziroma bistveno manjša kot pri aparatih, ki delujejo na nižjih frekvencah od 3 MHz.  

Dogajanje v tkivu med postopkom  

V dermatologiji se RF-ablacija zaradi teh lastnosti pogosto uporablja za odstranjevanje nenevarnih lezij. Nemalokrat uporabimo t. i. ,.shaving" tehniko, kjer moteč kožni izrastek odrežemo tik nad površino kože. Lahko pa tkivo, ki ga želimo odstraniti, počasi odstranjujemo z rahlimi dotiki. Ko se pri RF-aparatu z aktivno elektrodo dotaknemo tkiva, pride do zelo močne oscilacije molekul vode v medceličnih prostorih, zato le-te eksplodirajo, kar je poznano kot vaporizacija. Ta pojav je prisoten le pri strukturah, ki vsebujejo vodo. Zaradi oscilacije molekul vode se tkivo segreva, elektroda pa pri tem ostaja hladna, zato je termična poškodba okolnega tkiva minimalna. Zaradi majhne termične poškodbe   je tudi brazgotinjenje po takšnem posegu minimalno. Podobno dogajanje opažamo, če damo v mikrovalovno pečico posodo z vodo. Segreje se le voda; delno tudi posoda, vendar le posredno, prek segrete vode.

Odstranjevanje različnih vrst sprememb na koži  

Najpogostejše moteče kožne tvorbe, ki jih odstranjujemo, so mehki fibromi (ozkopecljate bunčice) in seboroične keratoze (starostne bradavice). Spremembe so na koži v različnih barvnih odtenkih, od svetlih - barve kože, do povsem temnih, ki lahko spominjajo na nevarno obliko kožnega raka (melanom). Z RF-metodo lahko odstranjujemo tudi druge benigne tvorbe, kot so sebacealne hiperplazije, ki imajo videz bisernih vzbrsti, milije, ki izgledajo kot belkaste bunčice, in nekatere druge benigne tumorje, ki so bodisi moteči ali srbeči. V nekaterih primerih je treba odvzeti vzorec za histopatološko preiskavo. Pacientom odsvetujemo kakršnokoli samostojno odstranjevanje tvorb s pomočjo različnih pripravkov, ki so na voljo v trgovinah ali na spletu.  

RF-poseg pri dermatologu

Poseg radiofrekvenčne ablacije opravimo ambulantno. Pred samo izvedbo pacientu pojasnimo, kako   ta poteka in kaj lahko pričakuje.   Če ima pacient večje tvorbe, se pogosto odločimo za uporabo lokalne anestezije, ki omogoča neboleč poseg. Največkrat pa ta ni potrebna, saj odstranjujemo drobne spremembe, velikosti nekaj 6 mm (npr. v predelu vratu), ki se jih med posegom le dotaknemo. Pri tem pacient občuti pekočo bolečino, ki traja le nekaj sekund. Takoj po posegu se na mestih odstranitve pojavita prehodna rdečina z blago oteklino, podobno kot po   piku insekta. Rdečina je prehodnega značaja, na mestih posega nastanejo kraste, proces celjenja pa traja približno od 2-4 tedne.  

Prednosti RF pred drugimi metodami  

Podobne naprave, ki delujejo na mnogo nižjih frekvencah, imenujemo elektrokavterji. Večina elektrokavterjev deluje na frekvencah okoli 300-400 kHz, torej na 8-10- krat nižjih frekvencah od radijskih, zato prihaja med samim postopkom do večje termične poškodbe tkiva. RF-ablacijaje v primerjavi z lasersko ablacijo ali uporabo tekočega dušika bolj natančna metoda, ki omogoča hemostazo (zaustavljanje krvavitve) med samim posegom, hitro celjenje   in minimalno brazgotinjenje. RFtehnologijo lahko uporabljamo tudi pri pacientih, ki imajo vstavljene kovinske dele (vsadki, ortodontski aparati), ne smemo pa je uporabiti pri bolnikih, ki imajo srčni spodbujevalnik ali podkožni defibrilator.

STE VEDELI?  

Najpogostejše kožne tvorbe, ki jih odstranjujemo z RF-tehnologijo, so mehki fibromi, seboroične keratoze, sebacealna hiperplazija, milije, angiofibromi in še nekatere druge benigne tvorbe.

Viri:

1. Bridenstine, J. B., Derm Surgery. 1998; 4: 397-400.

2. Aferzon, Derm Surgery. 2002; 28: 735- 738.

3. Bolognia J, Jorizzo JL, et al.Dermatology, 2013 2303-2311.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo