Pinjole in cedrini oreščki

Pinjole in cedrini oreščki

V svetu gostronomije so pinjole so blagovna znamka mediteranske kuhinje. Imajo edinstven prijeten okus in so zelo cenjene v kulinariki po vsem svetu. Italijani redno dodajo pinjole za pripravo jedi iz mesa, rib, testenin ali zelenjave. Pinjole so priljubljen dodatek za številne solate. Razen v solatah, se zelo dobro kombinirajo z rižem, žafranom in nekaterimi vrstami omak. So temeljna sestavina originalnega recepta za italijanski Pesto.

Kaj so v bistvu pinjole ?

To je generično ime užitnih semen več vrst dreves rodu borovcev ali latinsko Pinus. Od pribljižno 115 vrst borovcev na vseh kontinentih, jih je samo 20 iz katerih se pridobivajo večja  užitna semena.
Smatra se, da so pinjole semena Sibirske cedre (Pinus sibirica), čeprav v Evropi pinjole večinoma prihajajo iz italijanskega bora (Pinus pinea) - vrste igličastega drevesa, ki doseže višino do 20 metrov s krono, ki je podobna dežniku.  Pri nas so na ceni pinjole iz Portugalske, ki so zaradi mehkega podnebja malo večje, medtem ko velja za oreščke sibirske cedre, da so zaradi ostrega podnebja malo manjši, a zato bolj nasičeni s koristnimi snovmi.

Kulinarična uporaba pinjol in olja

Neverjeten okus pinjol ali cedrinih oreščkov, njihova hrustljava tekstura in ogromna količina koristnih maščob, vitaminov, mineralov in antioksidantov so razlog, zakaj so ta mala semena tako zelo cenjena s strani kulinaričnih mojstrov po vsem svetu in pomembna sestavina naše zdrave prehrane. Receptov s dodatkom pinjol, pa naj bodo surove, pečene ali mlete boste našli na vsakem kulinaričnim portalu.

Še najmanj izkoriščeno je bilo olje ali kot ga v Sloveniji poznamo pod imenom Olje sibirske cedre. Še nedolgo tega, je bilo to cenjeno in zdravo olje težko cenovno dosegljivo. Bolj kot v kuhinji se je uporabljalo v zdravstvene namene. Cene od 50 – 100 eur za 100 ml so bile nekaj normalnega, vendar preveč za uporabo v kulinariki. Čeprav kvalitetno hladno stiskano olje ne bo nikoli poceni, pa si ga danes lažje privoščimo, saj lahko 500 ml (1/2 litra) v specializiranih trgovinah kupimo za 69 eurov. To pa je že cena, ki poleg priporočenega vsakodnevnega zaužitja 2 čajnih žlic nad dan dovoljuje tudi uporabo v kuhinji.

Koristi  Cedrinega olja

Ne glede na to, kje rastejo so pinjole in olje iz le teh so odličen vir hranil, pomembnih vitaminov in mineralov, maščob in beljakovin. V Sibiriji ga poznajo po imenom Kedrovoe maslo in tradicionalno velja za osnovo vitalnosti in dolgega življenja.  Stroselci na Altaju verjamejo,  da je z njim in njegovo uporabo narava sama je poskrbela za ohranjanje zdravja ljudi v težkih podnebnih razmerah.

Če na vse  pogledamo iz bolj znanstvenega stališča je hladno stiskano Cedrino olje iz Altaja resnično veliko naravno skladišče človeku potrebnih snovi, se je izjemno bogato z vitaminom E ,ki ga je kar 5-krat več kot v oljčnem olju .

Ta »pomlajevalni vitamin« ugodno vpliva na reproduktivni sistem, normalizira hormone in  bistveno upočasni proces staranja celic, ter ščiti telo pred učinki prostih radikalov. Poznano je, da so vitamini skupine E pomembni za plodnost, manj znano pa je, da so potrebni pri dojenju in da njihovo pomanjkanje lahko prepreči normalno dojenje.

Olje vsebuje tudi v maščobne kisline Omega 3 in 6,  vitamine skupine B in je hkrati polno antioksidantov in mineralov kot so; kalij, magnezij, baker, jod, kobalt, natrij, jodid in drugi. Poleg 19 aminokislin, od katerih je približno 70% nenadomestljivih se v olju nahaja tudi redka gama-linolenska kislina, ki ima naraven protivnetni učinek, preprečuje nastanek krvnih strdkov, zmanjšuje raven "slabega" holesterola v krvi, nadzira videz maščobnih celic, pospešuje razgradnjo maščob in pomaga odpravljati prekomerno telesno težo.

Olje sibirske cedre je dobrodošlo pri boleznih ledvic in jeter . Še posebej učinkovito velja pri vnetje želodčne sluznice (gastritis), vnetju trebušne slinavke (pankreatitis), ranah na želodcu in dvanajstniku, kroničnih vnetjih črevesja (kolitis), visoki vsebnosti želodčne kisline, zgagi in ostalih prebavnih motnjah.
Priporoča se tudi kot preventivno sredstvo, saj raziskave kažejo, da ljudje, ki redno uživajo hladno stiskano olje iz oreščkov sibirske cedre, ne obolevajo za gripo.

Opozorilo

Pinjole in olje lahko povzročijo težave ljudem, ki imajo alergije na nekatere druge orehe. Razlog za to je visoka vsebnost beljakovin, ki semena spremenijo v alergen. Ne pozabite, da kljub temu, da so pinjole zelo okusne, tudi precej kalorične in jih je treba jesti v zmernih količinah. 50 gramov pinjol v kombinaciji z nekaterimi drugimi vrstami oreščkov je dovolj velik dnevni odmerek. Z oljem takih težav ni, saj vam bo že nekaj čajnih žlic na priljubljeni hrani prineslo želeno aromo in  vse koristi, brez odvečnih kalorij.

Če sumite, da ste alergični na pinjole in ne veste, ali vam bodo škodovale, poskusite zelo majhno količino. Če v nekaj dneh ni reakcije, vam želimo dober tek !

 

Priporočeni izdelki:
Olje sibirske cedre - cedrino olje, 100 mL
Olje sibirske cedre vsebuje številne vitamine in minerale, obogaten pa je tudi s celo paleto antioksidantov - med njih štejemo predvsem snovi, ki nevtralizirajo delovanje prostih radikalov.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo