Pomanjkanje vitamina D + obolele dlesni = višje tveganje za diabetes!

Pomanjkanje vitamina D + obolele dlesni = višje tveganje za diabetes!

Zdi se, da vitamin D pomaga preprečiti bolezni dlesni, to pa je sočasno tudi težava, ki lahko poveča tveganje za sladkorno bolezen. Raziskovalci še niso prepričani, kako so omenjene bolezni med sabo natančneje povezane.

Jejte zdravo, vadite, omejite uživanje alkohola in predelanih živil, ne kadite, krvni tlak pa ohranjajte pod nadzorom.

Obstaja veliko načinov za zmanjšanje tveganja za razvoj diabetesa tipa 2. Toda morda bosta kmalu dodana še dva nasveta in sicer: povečajte nivo vitamina D in preprečite bolezni dlesni.

Raziskovalci še ne vedo zagotovo, kako so povezane z vitaminom D bolezni dlesni in sladkorno boleznijo tipa 2, vendar vse več študij namiguje, da med njimi obstaja povezava.

Nova študija, objavljena zgodaj poleti leta 2018  nakazuje, da je temu morda resnično tako.

Aleksandra Zuk je s preučevanjem tovrstnih podatkov na podlagi zdravstvenih stanj ljudi v Združenih državah Amerike v starosti 30 let ugotovila, da imajo ljudje, ki trpijo za boleznijo dlesni in imajo ob enem nizko vsebnostjo vitamina D-3 (najpomembnejšim vitaminom D) povečano verjetnost razvoja sladkorne bolezni tipa 2.

Aleksandra Zuk, ki je doktorirala iz področja epidemiologije na šoli za javni zdravje Dalla Lana na Univerzi v Torontu, je dejala, da to ne pomeni, da pomanjkanje vitamina D povzroča morebitno bolezensko stanje.

Zgolj redno odmerjanje vitamina D lahko pripomore preprečiti bolezni dlesni, znano tudi kot periodontitis.

”Periodontitis je kronično vnetno stanje, ki ga povzročajo peroralni mikrobi, ki, če se ne zdravijo, vplivajo na dlesni kar lahko sčasoma privede do izgube kostne mase čeljusti“, je dejala Zuk.

Pomen D vitamina

Vitamin D ni pomemben samo za zdravje kosti, ampak raziskave kažejo, da ima lahko pod določenimi pogoji tudi protivnetne in / ali protimikrobne učinke.

Možno je, da D vitamin celo pomaga preprečiti diabetes, čeprav to še ni znanstveno potrjeno. Zuk je dejala, da v več državah potekajo klinična preskušanja, da bi to predpostavko tudi bolj natančno preučili.

Raziskovalka Zuk pravi: "sedanje raziskave in izsledki glede vitamina D-3 oziroma D vitamina nasploh so še vedno nedorečeni in nejasni, zato natančnega odgovora še ni.“

Naraščajoč problem

Tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 se iz leta v leto v globalnem merilu konstantno povečuje. Pomemben dejavnik za nastanek sladkorne bolezni je predvsem staranje, čeprav ga vse pogosteje opažamo celo pri vse mlajših in mlajših bolnikih.

Študija iz leta 2012 je predvidevala, da bo število ljudi, mlajših od 20 let, s sladkorno boleznijo tipa 2, do leta 2050 skočilo za skoraj 50 odstotkov.

Obstajajo nekateri dejavniki tveganja - družinska zgodovina, starost, etnično ozadje - ki jih ni mogoče spremeniti. Toda sladkorna bolezen se lahko pogosto prepreči ali vsaj zagotovi njeno kasnejšo pojavnost in sicer z zdravim življenjskim slogom.

Ne naredite prehitrega zaključka

Če bolezen dlesni povečuje tveganje za sladkorno bolezen in višje ravni vitamina D zmanjšajo tveganje za bolezni dlesni, bi bila torej smiselna rešitev povišano odmerjanje D vitamina?

Ne tako hitro, opozarja Zuk.

"Ali lahko dodajanje vitamina D signifikantno zmanjša tveganje za nastanek sladkorne bolezni pri posameznikih z visokim tveganjem, je še vedno stvar diskusije in je ta ugibanja potrebno potrditi, z znanstvenimi študijami“ je dejala.

"Vitamin D žal ne more obrniti poteka in ustaviti patologije sladkorne bolezni, ko se je le-ta že razvila", je dejala Zuk. "Patofiziologija diabetesa tipa 2 je zelo zapletena."

Kljub temu je jemanje D vitamina na daljši rok zelo obetavno in ob rednem vnosu pripomore k izboljšanju poteka te zahrbtne bolezni.

Priporočeni izdelki:
DLux 3000 vitamin D v razpršilu, 15 mL
DLux 3000 je nov inovatini izdelek v obliki ustnega pršila, namenjen nadomeščanju znižanih vrednosti D vitamina v telesu.
Valens vitamin D 1000 ustno pršilo, 25 mL
Valens vitamin D 1000 je ustno pršilo, ki je oplemeniteno z vitaminom D3 naravnega izvora in prijetnim okusom jabolka.
Jamieson D vitamin 1.000 IE kapljice, 11.4 mL
Pomaga pri razvoju in vzdrževanju kosti in zob.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo