Gen za vitkost - odkritje slovenskih znanstvenikov!

Gen za vitkost - odkritje slovenskih znanstvenikov!

Odkritje t. i. gena za vitkost je dobra novica za vse, ki se srečujejo s prekomerno telesno težo in sladkorno boleznijo. Gen, imenovan TST (tiosulfat-sulfur-transferaza), namreč sodeluje pri obrambi pred razvojem debelosti in sladkorne bolezni tipa 2. 

Raziskava, ki je bila junija objavljena v najuglednejši reviji za eksperimentalno medicino Nature Medicine,  je plod sedemletnega dela slovenskih znanstvenikov z Odseka za sintezno biologijo in imunologijo Univerze v Ljubljani pod vodstvom mednarodno  priznanega raziskovalca prof. dr. Simona Horvata v  sodelovanju s skupino dr. N. Mortona s škotske Univerze  v Edinburgu. 

Ideja: Gen TST je že več kot Bo let znan po tem, da v telesu razstruplja cianid. Z njegovo pomočjo zdravijo hude zastrupitve s cianidom, tako da pacientom injicirajo sol tiosulfat, ki spodbuja delovanje tega gena. Gen TST še nikoli ni bil povezan s funkcijo regulacije telesnega maščevja ali metabolizma in raziskovalci so v tej študiji odkrili povezavo z genetskim pristopom raziskovanja debelih in vitkih mišjih linij. Pomislili so, da bi morda gen TST lahko stimulirali z dodajanjem soli tiosulfata v vodo debelim in diabetičnim mišim. Antidiabetični in metabolni učinki so bili zelo ugodni in pokazala se je možnost razvijanja novih terapij proti debelosti in diabetesu tipa 2, ki postajata največji globalni zdravstveni in družbeni problem. 

Odkritje: Raziskovalci so ugotovili, da imajo vitke miši v maščobnem tkivu višjo raven gena TST in so tudi odpornejše proti debelosti in diabetesu. Čeprav so jih pitali s še tako kalorično hrano, so ostajale vitke in zdrave oziroma so ohranjale dobro glukozno toleranco. »Povišana raven TST izboljša metabolno 'zdravje' z učinkovanjem na procese celičnega dihanja, razstrupljanja nevarnih kisikovih zvrsti in drugih odpadnih proizvodov in sproščanja hormonov za razgradnjo maščob in porabo energije,« njegovo delovanje pojasnjujejo na Kemijskem inštitutu.  

Preverjanje: Rezultate so preverili tudi na ljudeh in izkazalo se je, da imajo vitki in zdravi ljudje v resnici v maščobnem tkivu visoko raven TST, osebe s prekomerno telesno težo in diabetiki pa nizko. Test so ponovili na treh populacijah iz različnih držav (Avstrija, škotska, Islandija). 

Nove možnosti zdravljenja: S stimulacijo gena TST bi lahko v prihodnosti znižali škodljive učinke sladkorne bolezni. A čaka jih še dolga pot, saj bo morebitno »čudežno« zdravilo v idealnih razmerah na trgu šele v desetih letih. Običajno sicer od znanstvenega odkritja do zdravila preteče štirinajst ali več let. Odpira se možnost razvoja komplementarne terapije sladkorne bolezni, povezane z debelostjo. Ker bi novo zdravilo ciljalo gen v perifernem (maščobnem) tkivu in ne v kompleksnem sistemu nadzora telesne teže v možganih, bi bile take terapije lahko varnejše in bi jih tudi hitreje razvili. 

Pomen odkritja: »Debelost in vitkost sta kompleksni lastnosti, odvisni od skupnega prispevka velikega števila genov, dejavnikov okolja in vzajemnega delovanja med njimi. Ker je dednih dejavnikov veliko, prispevek posameznega gena pa majhen, je odkrivanje posameznih dejavnikov velik izziv,« pojasnjujejo raziskovalci te študije. Prav zato je to odkritje še pomembnejše. Raziskovalci so namreč odkrili gen, ki je kot kapljica v obširnem oceanu.

Priporočeni izdelki:
DC 247 prehransko dopolnilo
DC 247 prehransko dopolnilo je učinkovita formula, ki temelji na znanstvenih dokazih. Formula učinkuje brez izrazitih sprememb vsakdanjega ritma.
Glicefit rastlinsko dopolnilo, 60 tablet
Glicefit je prehransko dopolnilo na osnovi rastlinskih izvlečkov sabljastega triplata, cimeta, ginsenga in banabe, ki prispevajo k presnovi ogljikovih hidratov in uravnavanju ravni sladkorja v krvi.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo