Več zdravil ko jemljemo, bolj obremenimo jetra!

Več zdravil ko jemljemo, bolj obremenimo jetra!

Jetra se vsakodnevno obnavljajo. Toda včasih jim moramo pri tem tudi malce pomagati. še posebno če uživamo veliko zdravil, ki ta organ močno obremenijo. Kako in kdaj se podati na razstrupljevalno kuro, nam je razkrila Asja Frank, farmacevtka in praktikantka funkcionalne medicine.

Asja Frank je že med študijem na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani spoznala, da jo zanimajo zdrava prehrana in zdravljenje ter preprečevanje bolezni, možnosti naravnega zdravljenja, izogibanje zdravilom, kjer se le da, kakovostna prehranska dopolnila in vse, kar je povezano z naravo. Tako sploh ni presenečenje, da se ni zadovoljila samo z nazivom magistra farmacije, temveč je opravila še cel kup dodatnih tečajev in izobraževanj o zdravem prehranjevanju, farmaciji in zdravstvu. Na enem izmed njih je tudi izvedela za funkcionalno medicino, ki jo je popolnoma očarala, saj

se ta ukvarja z iskanjem vzrokov zdravstvenega stanja, ne samo s posledicami. To jo je tako prepričalo, da je opravila še študij funkcionalne medicine. Njen nabor znanja je torej več kot dovolj širok, da nam je lahko podrobno in razumljivo razložila, kako jemanje zdravil vpliva na naša jetra. 

KAKO DOBRO POZNATE ZDRAVILA, KI JIH JEMLJETE? 

O zdravilih, ki jih jemljemo, se pogosto veliko premalo podučimo. Ta namreč ne obremenjujejo samo naših jeter, ampak imajo specifičen način delovanja, ki ga lahko včasih izničimo že z uživanjem določene hrane. »Večina zdravil se presnavlja prek jetrnega citokroma CYP-P450, ki ga najdemo tudi v drugih celicah v telesu, le v veliko manjši količini. V sistemu CYP je ogromno encimov, ki presnavljajo različne snovi iz hrane in zdravil. Več zdravil ko jemljemo, bolj obremenimo jetra. Poleg tega lahko nekatera zdravila in druge snovi povečajo ali zmanjšajo delovanje encimov CYP-P450, kar lahko vpliva na koncentracijo drugih zdravil v plazmi,« pojasnjuje sogovornica, ki kot primer omeni grenivko oziroma grenivkin sok. Ta vsebuje snov, ki zmanjšuje delovanje encima CYP-P450, kar pomeni, da se poveča plazemska koncentracija nekaterih drugih zdravil - na primer zdravil za zdravljenje visokega krvnega tlaka. Zaradi prevelikih koncentracij zdravila nam lahko krvni tlak preveč pade in se počutimo slabotno, imamo vrtoglavico, pademo ... Pri zdravilih za zdravljenje povišanih lipidov v krvi pa se lahko ob uživanju grenivke njihova koncentracija tako poveča, da pride do toksične koncentracije v plazmi in se lahko poškodujejo mišice, kar prepoznamo po bolečinah v mišicah.« Grenivka ni edini primer hrane, ki ima tako močan vpliv.

Verjetno ste že slišali za šentjanževe otroke?

Snov iz šentjanževke poveča delovanje enega od encimov, ki presnavlja hormone iz kontracepcijskih tabletk. Ker se je njegovo delovanie poveča, se hormoni prej metabolizirajo, kar pomeni, da kontracepcijske tabletke niso več učinkovite in ne zagotavljajo zaščite pred nosečnostjo. In prav zato, ker so jetra tako pomembna za presnavljanje skoraj vsega, kar vnesemo v telo, je pomembno, da se vedno držimo navodil, ki jih dobimo ob določenem zdravilu in jeter ne obremenjujemo dodatno, saj jim s tem pomagamo, da lažje opravijo svoje delo,« poudarja. 

TUDI KONTRACEPCIJSKE TABLETE TERJAJO SVOJ DAVEK 

Ogromno žensk več let ali celo desetletij neprekinjeno jemlje kontracepcijske tablete. Žal tudi te še zdaleč niso nedolžne. »Hormoni iz kontracepcijskih tabletk se presnovijo v jetrih v takšno obliko, da se lahko izločijo iz telesa, s čimer seveda dodatno obremenijo jetra, saj tudi jetra skrbijo za ravnovesje hormonov. Če razstrupljanje estrogenov prek jeter ne poteka, kot mora, se lahko pojavijo naslednji simptomi: občutljive in boleče prsi, akne, izguba las, močne/boleče menstruacije, neplodnost, adrenalna disfunkcija, hipotiroidizem, migrene, glavoboli, napihnjenost, motnje razpoloženja ... ,« našteva strokovnjakinja. Vsekakor je ob dolgotrajni uporabi kontracepcijskih tablet smiselno opraviti vsaj kakšno dobro razstrupljevalno kuro in razmisliti o drugi varni in učinkoviti zaščiti pred nosečnostjo. Sicer pa se svojim jetrom za vse koristno delo, ki ga nenehno opravljajo za naše dobro, najlažje odkupimo tako, da vsak dan lepo skrbimo zanje in za celotno telo nasploh. »To pomeni, da ne uživamo procesirane hrane in nezdravih maščob, sladkorja, alkohola, da vključimo v prehrano ogromno zelenjave, dovolj proteinov, ki so ključni za razstrupljanje, in dovolj zdravih maščob, saj iz njih jetra tvorijo žolč, prek katerega se izločajo toksini v črevesje in nato z blatom iz telesa. K zdravim jetrom pripomoremo tudi z uporabo naravne kozmetike in čistil, seveda pa ne smemo pozabiti na hidracijo telesa s čisto vodo, redno telovadbo in zadosten spanec,« opominja praktikantka funkcionalne medicine. 

JETRA SE RAZSTRUPLJAJO VES ČAS, A SAMO, ČE IMAJO NA VOLJO VSE POTREBNO 

Čeprav jetra dandanes poleg z zdravili bremenimo še z marsičim drugim, zaradi česar se vedno več ljudi srečuje z zamaščenostjo jeter in drugimi, sorodnimi težavami, ne smemo pozabiti, da ima ta izjemni organ neverjetno sposobnost obnavljanja. »Jetra se razstrupljajo čisto ves čas. Kako učinkovito se to zgodi, pa je odvisno od tega, ali imajo na voljo vse vitamine, minerale in proteine, ki jih potrebujejo za to. V jetrih namreč potekajo tri faze razstrupljanja. V prvi fazi se v maščobi topni toksini oziroma snovi pretvorijo v vodotopne toksine, ki jih telo lažje izloči. V drugi fazi poteka nevtralizacija toksinov iz prve faze. V tretji fazi pa se toksini iz prve in druge faze izločijo z blatom in urinom,« sogovornica natančno opiše potek razstrupljanja in poudari, da je zelo pomembno, da na dnevni bazi podpremo vse tri faze razstrupljanja. In kako to storimo? »V prvi fazi se zgodi metilacija toksinov, za kar je potrebna metilna skupina. Dobimo jo iz aktivnih vitaminov B, potrebujemo pa tudi magnezij, cink, vitamine C, A, E ter žveplove spojine (česen, čebula). Prvo fazo razstrupljanja podpre tudi verjetno eno najbolj znanih in učinkovitih zelišč za razstrupljanje, to je pegasti badelj.« 

PODPRITE VSE TRI FAZE RAZSTRUPLJANJA 

Vitamini B-kompleksa, vitamini E, C in A ter pegasti badelj so torej v družbi nekaterih drugih mineralov in spojin osnova in prvi korak, da se jetra lahko razstrupijo. če želimo, da je to res učinkovito, pa je treba podpreti tudi drugo fazo razstrupljanja. »Drugo fazo podpremo z zeleno listnato zelenjavo, brokolijem, cvetačo, zeljem (tudi kislim zeljem), ohrovtom in drugo zelenjavo iz družine križnic. Tudi tukaj so pomembne komponente iz česna in čebule. Pomagamo si lahko še s kurkumo, artičoko in rožmarinom. V tretji fazi pa je nato pomembno, da zagotovimo dnevno odvajanje blata. Pomembno je, da uživamo veliko vlaknin, pomagamo si lahko z mletimi lanenimi semeni, semeni čije ali mletimi semeni indijskega trpotca. K rednemu odvajanju pomagajo tudi probiotiki in zadostna količina tekočine,« poudarja magistra farmacije, ki je prepričana, da ob upoštevanju danih nasvetov kakšnih strožjih razstrupljevalnih kur s strogo dieto ne bomo potrebovali. »Opazimo klic spomladanske narave in posezimo po obilici zdrave zelenjave, ki nam jo ponuja v tem času. 

Tu so regrat, koprive, šparglji, ki so vsi neizmerno koristni za naše zdravje. Če se jih bomo odpravili nabirat sami, pa se bomo mimogrede še dobro predihali in razgibali, kar prav tako pomaga k učinkovitejšem razstrupljanju jeter.« 

POVSEM ZMOTNO PREPRIČANJE 

O kakšni korenitejši razstrupljevalni kuri marsikdo začne razmišljati šele takrat, ko se že sreča s kakšno zdravstveno težavo. Žal pa je prav to narobe. Asja Frank opozarja, da so močnejše razstrupljevalne kure, pri katerih denimo uživamo samo zelenjavne napitke ali solate, primerne le za zdrave posameznike. »Razstrupljanje je naporen proces za telo, zato se intenzivno razstrupljamo samo takrat, ko je naše črevesje zdravo, saj poteka izločanje toksinov v večini prek njega.« Je pa pri razstrupljevalnih kurah seveda pomembno, da imamo primanjkljaj kalorij, saj se le tako toksini, ujeti v maščobah, lahko sprostijo iz telesa in razstrupijo prek jeter. »Neka osnovna prehrana pri razstrupljanju narekuje izogibanje žitom in glutenu, je brez sladkorja in mlečnih izdelkov, bogata s klorofilom in zelenjavo. Vendar ob tem ne smemo pozabiti na kakovostne beljakovine (prosto rejenih živali) in maščobe (tudi omega-3),« poudarja. Ko se razstrupljevalne kure tako že lotimo, je priporočljivo, da traja tri mesece. Če je krajša, se iz maščob v telesu ne izloči večina strupov, zaradi česar so zgolj eno ali nekajdnevne razstrupljevalne kure povsem neučinkovite. Razstrupljanja se lotite premišljeno in odgovorno, predvsem pa na način, ki bi mu preprosto sledili ves čas in ga zlahka pretvorili v nov, bolj zdrav življenjski slog. Vaše telo namreč potrebuje ljubečo podporo vsak dan, ne samo v času razstrupljevalne kure. »Ker pa na jetra vplivajo tudi čustva, hitro pozabimo na zamere in jezo ter bodimo čim srečnejši, pa bodo tudi naša jetra lažje zadihala,« s koristnim nasvetom konča pogovor Asja Frank.

UČINKOVITOST LIVERINA FORTE JE POTRJENA Z RAZISKAVO

V raziskavi, ki so jo opravili na Kliniki za gastroenterohepatologijo KBC Zvezdara, so priznani gastroenterologi potrdili izjemno učinkovitost prehranskega dopolnila Liverin Forte. Po opravljeni študiji so zapisali, da ima hepatoprotektiv Live- rin Forte izjemno ugoden terapevtski učinek, še posebej pri zdravljenju pacientov z neinfekcijskim izvorom bolezni, kot so obolenja zaradi nealkoholne ali alkoholne zamaščenosti jeter. Pri bolnikih z virusnimi obolenji jeter, ki so bili zdravljeni z protivirusnimi zdravili ali pa sploh še ne, so strokovnjaki potrdili, da jemanje hepaprotektiva Liverin Forte ugodno pa tudi na uravnavanje ravni trigliceridov. Poleg dokazane učinkovitosti Liverina Forte pa so še posebej poudarili njegovo izjemno varnost, saj bolniki, vključeni v raziskavo, niso poročali o nikakršnih neželenih učinkih izdelka. 

Liverin Forte je zaradi originalne formulacije že vrsto let prva izbira za jetra v lekarnah. In še ena dobra novica: paketnemu pakiranju naravnega prehranskega dopolnila Liverin Forte je zdaj, poleg gratis škatlice, ki jo dobite ob nakupu, priložen še Vodnik s prehranskim načrtom in motivacijskim dnevnikom za lažje in pravilno razstrupljanje. Vodnik je pripravila strokovnjakinja za zdrava jetra Bernarda Habe, magistrica dietetike in diplomirana inženirka laboratorijske medicine.

 

Priporočeni izdelki:
Liverin forte, 60 tablet ali ČETVORČEK
Prehransko dopolnilo z rastlinskimi izvlečki pegastega badlja, golostebelnega sladkega korena in kosmulje.
SiliFit dopolnilo za normalno delovanje jeter, 45 kapsul
SiliFit je najbolj učinkovit pegasti badelj za jetra.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo