Atkinsova dieta

Atkinsova dieta

Blagovna znamka ATKINS je znana po svojem celostnem pristopu h kontroli telesne teže in zdravemu načinu življenja. Atkinsova dieta temelji na visokem vnosu beljakovin in majhnem vnosu ogljikovih hidratov, kar privede do tega, da telo namesto glukoze za energijo porablja maščobe. Atkinsova dieta povzroča v telesu tako imenovano stanje ketoze, ki se kaže v povišani vrednosti ketonov v krvi: ti nastajajo iz maščobnih kislin in posameznih ketogenih aminokislin v jetrih in lahko služijo kot vir energije namesto krvnega sladkorja - glukoze. Eden od učinkov diete je tudi manjši občutek lakote, saj vpliva na to, da telo dlje časa prebavlja zaužito hrano (maščobe in beljakovine se namreč prebavljajo počasneje kot ogljikovi hidrati).
 


Atkinsovo dieto se izvaja v štirih fazah:

1. faza: Faza indukcije
V prvih 14 dneh se lahko izgubi do 10 odstotkov telesne teže, vendar predvsem na račun zmanjšanih zalog glikogena, vode v telesu in praznjenja prebavil.  Gre predvsem za privajanje na izkoriščanje maščob in ketonov za energijo ter odvajanje od ogljikovih hidratov.

2. faza: Faza nadaljevanja izgube maščobe
Vsaka oseba ima svoj individualen (maksimalen) nivo vnosa ogljikovih hidratov, pri katerem je še vedno v stanju ketoze in v tej fazi naj bi našli to mejo in nivo vnosa ogljikovih hidratov dvignili do nje.

3. faza: Faza pred prehodom na vzdrževanje
Če se oseba po tem, ko doseže želeno težo, odloči, da bo Atkinsova dieta njegov življenjski način prehranjevanja, mora v to fazo preiti postopoma. Faza vzdrževanja dovoljuje malenkost več ogljikovih hidratov, cilj pa je obdržati novopridobljeno telesno težo.

4. faza: Faza vzdrževanja
Pomeni vzdrževanje telesne teže in uživanje mejne količine ogljikovih hidratov. Potrebno je paziti, da se ne vrnemo na star način prehranjevanja. Najslabše je, če maščobam, ki jih predvideva Atkinsova dieta, dodajamo večje količine ogljikovih hidratov.
 

Priporočeni izdelki:
Nupo klasični shake z okusom jagode, 1344 g
Dietetično živilo za posebne zdravstvene namene, za dietetsko uravnavanje srednje resne in resne debelosti.
Zerodiet za zmanjšanje telesne teže in apetita
Zerodiet je pomembna pomoč v programih za hujšanje in za kontrolo apetita.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo

  • Kineziološki trakovi so postali vse bolj priljubljeni in skoraj ne vidimo športnega dogodka brez njih. Vse bolj pogosto pa najdejo mesto v domači lekarni. Zato smo jih vzeli pod drobnogledom: ali gre za koristen protibolečinski pripomoček, ali le še enega v vrsti modnih trendov. 

  • Zadovoljni uporabniki blagovni znamki PHARMAhealth zaupajo ker združuje naravne sestavine z namenom doseganja vsakokratnega maksimalnega učinka.

  • O vsestranski vlogi in številnih koristih koencima Q10 se v zadnjih desetletjih veliko govori. Kljub temu na dan prihajajo nova dognanja, ki ta telesu lasten
    antioksidant povezujejo z ugodnim vplivom na zdravje.

  • Naši organi tiho skrbijo za tisoče dejavnosti in opravil, ki nas ohranjajo pri življenju in dobrem počutju. Seveda si želimo, da bi nam še dolgo služili a za to jim je potrebno znati tudi prisluhniti.