Atkinsova dieta

Atkinsova dieta

Blagovna znamka ATKINS je znana po svojem celostnem pristopu h kontroli telesne teže in zdravemu načinu življenja. Atkinsova dieta temelji na visokem vnosu beljakovin in majhnem vnosu ogljikovih hidratov, kar privede do tega, da telo namesto glukoze za energijo porablja maščobe. Atkinsova dieta povzroča v telesu tako imenovano stanje ketoze, ki se kaže v povišani vrednosti ketonov v krvi: ti nastajajo iz maščobnih kislin in posameznih ketogenih aminokislin v jetrih in lahko služijo kot vir energije namesto krvnega sladkorja - glukoze. Eden od učinkov diete je tudi manjši občutek lakote, saj vpliva na to, da telo dlje časa prebavlja zaužito hrano (maščobe in beljakovine se namreč prebavljajo počasneje kot ogljikovi hidrati).
 


Atkinsovo dieto se izvaja v štirih fazah:

1. faza: Faza indukcije
V prvih 14 dneh se lahko izgubi do 10 odstotkov telesne teže, vendar predvsem na račun zmanjšanih zalog glikogena, vode v telesu in praznjenja prebavil.  Gre predvsem za privajanje na izkoriščanje maščob in ketonov za energijo ter odvajanje od ogljikovih hidratov.

2. faza: Faza nadaljevanja izgube maščobe
Vsaka oseba ima svoj individualen (maksimalen) nivo vnosa ogljikovih hidratov, pri katerem je še vedno v stanju ketoze in v tej fazi naj bi našli to mejo in nivo vnosa ogljikovih hidratov dvignili do nje.

3. faza: Faza pred prehodom na vzdrževanje
Če se oseba po tem, ko doseže želeno težo, odloči, da bo Atkinsova dieta njegov življenjski način prehranjevanja, mora v to fazo preiti postopoma. Faza vzdrževanja dovoljuje malenkost več ogljikovih hidratov, cilj pa je obdržati novopridobljeno telesno težo.

4. faza: Faza vzdrževanja
Pomeni vzdrževanje telesne teže in uživanje mejne količine ogljikovih hidratov. Potrebno je paziti, da se ne vrnemo na star način prehranjevanja. Najslabše je, če maščobam, ki jih predvideva Atkinsova dieta, dodajamo večje količine ogljikovih hidratov.
 

Priporočeni izdelki:
Nupo klasični shake z okusom jagode, 1344 g
Dietetično živilo za posebne zdravstvene namene, za dietetsko uravnavanje srednje resne in resne debelosti.
Zerodiet za zmanjšanje telesne teže in apetita
Zerodiet je pomembna pomoč v programih za hujšanje in za kontrolo apetita.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo

  • Šentjanževka, črna detelja, buča, islandski lišaj - kar se v začetku zdi kot pogled na rastlinski svet ob sprehodu skozi travnike, polja in gozdove, le-to predstavlja osnovo za visoko kakovostne izdelke iz hiše Apomedica.

  • Športna aktivnost sodi k zdravemu načinu življenja. Ljudje se odločimo za različne oblike rekreacije iz različnih razlogov; nekateri, ker bi radi izboljšali telesno zdravje ali izgubili kak odvečen kilogram, drugi se pripravljajo na različna tekmovanja, tretji pa vidijo v rekreaciji splošno zadovoljstvo, razbremenitev od stresa in užitek.

  • Skoraj vsaka ženska v rodnem obdobju občuti katerega od simptomov predmenstrualnega sindroma ali na kratko PMS...

  • V življenju moteče tvorbe na koži opazi skoraj vsakdo. Pred odstranitvijo je ključen natančen pregled kožnih sprememb pri dermatologu, ki bo z dermatoskopom postavil diagnozo in šele nato pacientu predstavil primerne možnosti odstranitve. Med slednjimi je prav radiofrekvenčna (RF) ablacija tista, ki jo zelo pogosto uporabljamo, saj daje zelo dobre rezultate.