Menopearl - menopavza kot nov začetek!

Menopearl - menopavza kot nov začetek!

Za večino žensk je menopavza obdobje velikih sprememb – telesnih in duševnih. Na Zahodu večina ob besedi menopavza pomisli na obdobje, ki ni najprijetnejše za žensko. V Az iji pa ženske menopavzo doživljajo kot drugo pomlad, čas novih začetkov, novih projektov, časa, ko so v ospredju spet one same, ne le družina.

Večina menopavznih žensk, po nekaterih podatkih kar 74,9 %, poroča o blagih zdravstvenih težavah, dobri četrtini žensk pa težave v tem obdobju močno zmanjšujejo kakovost življenja(1). Najpogosteje opisani simptomi menopavze so vročinski oblivi in suhost nožnice; drugi simptomi so: nespečnost, nemir, iritabilnost, bolečine v sklepih, motnje spomina in motnje menstrualnega cikla(2). Vročinski oblivi (vazomotorni simptomi) negativno vplivajo na kakovost življenja pri 60–80 % menopavznih žensk(1).

Fitoestrogeni za lajšanje težav

Možnosti lajšanja vazomotornih simptomov so danes številne. Za učinkovitega se je izkazalo hormonsko nadomestno zdravljenje, vendar vse ženske takega zdravljenja ne smejo ali ne želijo uporabljati. Tem je mogoče pomagati na naraven način. Klimakterične težave učinkovito lajšajo fitoestrogeni, med katerimi so najprepoznavnejši izoflavoni iz črne detelje in soje. Zadnje desetletje je bila učinkovitost izoflavonov dokazana v številnih kliničnih raziskavah in potrjena v metaanalizah. Potrjeni so tudi njihovi ugodni učinki na krvne maščobe(3). Uporabljajo se lahko v vseh treh obdobjih menopavze: v pred-, peri- in postmenopavzi.

Mednarodno združenje za menopavzo izoflavone priporoča kot terapijo prvega izbora za vazomotorične simptome, ki se pojavijo med menopavzo. Evropska Agencija za varno hrano (EFSA) je ocenila številne raziskave na ljudeh in izdala celovito oceno tveganja, po kateri na tkivih, odvisnih od hormonskega delovanja, kot so na primer prsi, maternica in ščitnica, ni neželenih učinkov. Dolgoročna varnost je bila potrjena za dnevni odmerek 150 mg izoflavonov v trajanju 3 let(4).

Številne dobrobiti hialuronske kisline

Ženske v razvitem svetu v menopavzi preživimo v povprečju 30 let. Številne motijo tudi zunanji znaki staranja. Zaradi manjše količine estrogenov v koži nastaja manj kolagena, koža postane tanjša, neprožna, občutljiva na dotik, poleg tega se upočasni presnova in spremeni sestava kože. Od 25. leta naprej se nenehno zmanjšuje tudi tvorba hialuronske kisline in pri 50 letih dosega le še 45 % prvotne vsebnosti. Zaradi svoje zgradbe ima hialuronska kislina izjemno sposobnost vezave velikih količin vode, zato je pomembna pri preskrbi z vodo v tkivih; koži vrača naravno elastičnost in čvrstost. Uživanje hialuronske kisline je priporočljivo pri suhi in občutljivi koži, gubah, krhkih laseh in nohtih, suhi nožnici, suhem očesu in pri bolečinah v sklepih. Redno uživanje zagotavlja koži in sluznicam potrebno vlago. Tako ženska lahko zadrži naravne procese staranja. Menopavza vsekakor je obdobje velikih sprememb. Znanost pa ponuja številne rešitve, o katerih lahko izveste pri svojem ginekologu ali farmacevtu.

Dr. Irena Horvat-Žnidaršič

Reference:

1. Warren, M. P. Menopause and symptoms: are we too focused on hot flashes? Menopause 2012; 19 (8): 854.

2. Noble, N. Symptom management in women undergoing the menopause. Nurs Stand. 2018; 32 (22): 53–63.

3. Vrabič Dežman, L. Menopavza in naravno zdravljenje. Zdrav Vestn. 2008; 77: 21–7. 4. Risk assessment for peri- and post-menopausal women taking food supplements containing isolated isoflavones. EFSA Journal 2015; 1–342.

Priporočeni izdelki:
Menopearl - menopavza, 28 tablet
Menopearl je prehransko dopolnilo, ki je z visoko vsebnostjo standardiziranih, naravnih izoflavonov iz črne detelje (MF11RCE) in hialuronsko kislino prilagojen potrebam žensk v menopavzi.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo