Perioralni dermatitis!

Perioralni dermatitis!

Perioralni dermatitis je razmeroma pogosto vnetje kože obraza, ki se pojavlja predvsem pri ženskah. Bolezen največkrat povezujemo z nekritično uporabo kortikosteroidnih ali negovalnih krem za obraz, zato je prenehanje uporabe lokalnih kortikosteroidov oziroma menjava kozmetičnih pripravkov bistvenega pomena.

Perioralni dermatitis se najpogosteje pojavlja pri svetlopoltih ženskah med 20. in 45. letom starosti, redkeje pri moških ali otrocih. Predvsem okoli ust, redkeje v predelu oči ali ob nosu se pojavijo drobne rdečkaste bunčice, mehurčki, ki so lahko tudi gnojni, in luščenje na pordeli podlagi. Koža neposredno ob ustnicah navadno ni prizadeta. Bolezen lahko poteka kronično, z izboljšanji in poslabšanji. Zaradi lokacije na obrazu predstavlja veliko psihično breme za bolnika, ki pogosto poišče zdravniško pomoč.  

Zakaj nastane perioralni dermatitis?  

Vzrok za nastanek teh kožnih sprememb ni dokončno pojasnjen.

Do perioralnega dermatitisa lahko privede dolgotrajna uporaba lokalnih kortikosteroidov, zdravil, ki jih v dermatologiji uporabljamo za umirjanje vnetja. Opažamo ga tudi po uporabi kortikosteroidnih pršil za zdravljenje astme. Za bolezen je značilno, da se po prenehanju uporabe lokalnih kortikosteroidov kožna slika prehodno poslabša, kar imenujemo povratni fenomen (angl. rebound), nato pa izboljša.

Perioralni dermatitis pogosto povezujemo s prekomerno uporabo kozmetičnih izdelkov, npr. mastnih mazil in vlažilnih krem za obraz, redkeje bolezen nastane zaradi uporabe fluoriranih zobnih past. Osebe s suho kožo in alergijami so bolj dovzetne za nastanek te bolezni, ki se pogosto še poslabša po izpostavljanju UV-sevanju, vetru ali vročini. Pri nekaterih bolnicah so opažali poslabšanje ob menstruaciji ali ob jemanju oralnih kontraceptivov.

Kaj lahko storimo sami?

Kortikosteroidne kreme so varne, če jih uporabljamo po navodilih zdravnika. V primeru nekritične dolgotrajne uporabe in s hkratnim pojavom perioralnega dermatitisa moramo lokalni kortikosteriod ukiniti, kljub možnemu prehodnemu poslabšanju klinične slike. Vse čistilne in negovalne pripravke za obraz je do umiritve vnetja treba popolnoma opustiti. Na kožo pa lahko večkrat dnevno nanašamo obkladke s fiziološko raztopino.

Postavitev diagnoze in zdravljenje  

Na podlagi kliničnega pregleda diagnozo perioralnega dermatitisa praviloma postavi osebni zdravnik   ali dermatolog. Preiskave navadno niso potrebne. Bolezen zdravimo   z lokalnimi antibiotiki, ki delujejo protivnetno, najpogosteje uporabljamo metronidazol v ustrezni podlagi. Dobro učinkuje tudi lokalni imunomodulator pimekrolimus, ki sicer za perioralni dermatitis ni registriran. Hujše oblike bolezni zdravimo s sistemskimi antibiotiki, zaradi dobrega protivnetnega učinka se pri odraslih najpogosteje poslužujemo doksiciklina. V primeru neodzivnosti na zdravljenje lahko uvedemo izotretinoin v nizkem odmerku.  

Zdravljenje lahko traja več tednov ali celo mesecev. Podobno kot pri večini drugih kožnih boleznih se izboljšanje ne pojavi čez noč, temveč postopno.

Ali ste vedeli?

Uporaba lokalnih kotrikosteroidov je pri perioralnem dermatitisu kontaindicirana. Po navideznem predhodnem izboljšanju se po prekinitvi uporabe lokalnih glukokortikosteroidov kožna slika poslabša, kar imenujemo povratni fenomen (angi. rebound).

Priporočeni izdelki:
Uriage perioralna nega, 30 mL
Uriage perioralna nega pomirja draženje in stimulira obnovo kože področja okrog ust.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo