Pomen omega 3 maščobnih kislin v prehrani

Pomen omega 3 maščobnih kislin v prehrani

V sodobni hrani je prisotnih veliko omega-6 maščob, katere pospešujejo vnetja v telesu, hkrati pa negativno vplivajo na naš hormonalni sistem. Glavni vzrok večine bolezni  ''moderne'' populacije je premajhen vnos omega-3 maščob in pretiran vnos omega-6 maščob. V zadnjih 50. letih se je razmerje omega-6 maščob in omega-3 maščob spremenilo iz 2:1 na 15:1. Prekomerno uživanje maščob ob slabem razmerju med nasičenimi in enkrat ter večkrat nenasičenimi maščobami, namreč predstavlja velik dejavnik tveganja pri nastanku bolezni srca in ožilja, povišanega krvnega tlaka in nekaterih vrst raka.

Omega 3 so esencialne večkrat nenasičene maščobne kisline, ki jih moramo vnašati s hrano, saj jih naše telo ne more proizvajati. Mednje sodijo EPK (eikozapentaenojska kislina), DHK (dokozaheksaenojska kislina) in ALK (alfa-linolenska kislina). 

Znanstveniki so dokazali, da imajo določene omega 3 maščobne kisline različen vpliv na telo. Z ugodnimi učinki na zdravje povezujemo predvsem EPK in DHK, katerih glavni vir so predvsem mastne globokomorske ribe (npr. skuša, slanik, losos), kakovostna omega-3 olja. 
Omega-3 maščobne kisline so biološko najpomembnejše pri ohranjanju duševnega zdravja, saj vplivajo na delovanje receptorjev, prevzem nevrotransmiterjev in prenos signala. Zmanjšujejo vnetne procese v telesu (revma, artritis, nevrodermitis, psoriaza, ulcerozni kolitis, Morbus-Chronova bolezen, bolezni živčevja), znižujejo koncentracijo trigliceridov, skupnega holesterola in  LDL-holesterola v krvi, preprečujejo nastanek krvnih strdkov in motnje srčnega ritma, povečajo pretočnost krvi in posledično znižajo krvni pritisk, krepijo stene arterij, so osnovni gradbeni element celičnih membran v možganih,  očesni mrežnici in spermski tekočini, izboljšajo konsistenco živčnih sinaps in s tem olajšan prenos živčnih prenašalcev. Pri športnikih izboljšajo moč in fizično vzdržljivost, nudijo podporo mišicam, zmanjšajo mikropoškodbe mišic in vnetne odzive ter izboljšajo odpornost organizma ob večjih telesnih naporih.

Priporočen dnevni odmerek je 1000 mg (s čim višjo vsebnostjo EPK/DHK), za zdravljenje nekaterih bolezni pa tudi več. 

 • koristni učinek na delovanje srca: 250 mg / dan 
 • nosečnice: 600 mg / dan 
 • vzdrževanje normalne koncentracije trigliceridov: 2000 mg / dan 
 • vzdrževanje normalnega krvnega tlaka: 3000 mg / dan
 • ohranjanje vida in delovanje možganov: 250 mg DHK / dan

Priporočamo

Omega-3 maščobne kisline so normalno prisotne v naši prehrani, zato jih lahko priporočamo vsakomur, predvsem zaradi njihovih pozitivnih učinkov na telo in varne uporabe. Vsekakor pa prehransko dopolnilo lahko priporočamo:

 • bolnikom z večjim tveganjem za srčno-žilne bolezni,
 • bolnikom, ki so že preboleli miokardni infarkt,
 • bolnikom s hipertenzijo,
 • bolnikom s hipertrigliceridemijo,
 • pri težavah z luskavico,
 • bolnikom z revmatoidnim artritisom,
 • pri vseh vnetnih obolenjih,
 • nosečnicam in doječim materam.
Priporočeni izdelki:
Now Super omega-3, 60 ali 120 mehkih kapsul
Dvojni koncentrat Omega 3.
Now omega-3 1000 mg, 100 kapsul
Varuje pred oksidacijo pri procesu regulacije holesterola.
Now Super omega 3-6-9, 90 kapsul
Brez holesterola - olja borage, lana in rib.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo

 • Kineziološki trakovi so postali vse bolj priljubljeni in skoraj ne vidimo športnega dogodka brez njih. Vse bolj pogosto pa najdejo mesto v domači lekarni. Zato smo jih vzeli pod drobnogledom: ali gre za koristen protibolečinski pripomoček, ali le še enega v vrsti modnih trendov. 

 • Zadovoljni uporabniki blagovni znamki PHARMAhealth zaupajo ker združuje naravne sestavine z namenom doseganja vsakokratnega maksimalnega učinka.

 • O vsestranski vlogi in številnih koristih koencima Q10 se v zadnjih desetletjih veliko govori. Kljub temu na dan prihajajo nova dognanja, ki ta telesu lasten
  antioksidant povezujejo z ugodnim vplivom na zdravje.

 • Naši organi tiho skrbijo za tisoče dejavnosti in opravil, ki nas ohranjajo pri življenju in dobrem počutju. Seveda si želimo, da bi nam še dolgo služili a za to jim je potrebno znati tudi prisluhniti.