Menstrualni ciklus: Kako deluje

Menstrualni ciklus: Kako deluje

Menstruacija je luščenje spremenjene maternične sluznice, je normalen pojav za vsako zdravo žensko. Ciklus traja 28 dni in obsega obdobje od zorenja jajčeca do menstruacije, tako imenovane mesečne krvavitve, s katero se ciklus konča. Menstruacija pomeni začetek pubertete pri mladih dekletih. To se zgodi približno v starosti od 9 do 16 let. Med menstruacijo, ki običajno traja od 2 do 7 dni, se maternična sluznica odlušči in odteka skozi maternični vrat v nožnico kot menstrualna kri.
 


Ženska med menstruacijo običajno izgubi 50 – 200ml krvi. Prvi dan je krvavitev običajno šibka, drugi dan močnejša, nato se jakost ponovno zmanjša. Menstrualna kri je temne barve, pomešana s sluzjo.  delčki maternične sluznice (endometrij), ter je gosto tekoča.
Menstruacijski ciklus se začne na prvi dan obdobja in se konča na prvi dan v naslednjem obdobju. Ciklus traja povprečno 28 dni, vendar lahko sega tudi 21- 45 dni. Vse ženske se med seboj razlikujejo, zato so različna obdobja povsem normalna.

 

 

Hormonski  proces


Med menstrualnim ciklom, se pojavlja natančno zaporedje številnih komunikacij med hormoni po vsem telesu. Padec ravni dveh posebnih hormonov, estrogena in progesterona, spodbudi telo, da zadebeli maternično sluznico v dobi menstruacije.
Estrogen in progesteron, sta ključna akterja menstrualnega ciklusa. Vrednosti teh dveh hormonov, je najnižja ravno med menstruacijo.
Menstrualni ciklus poteka v dveh fazah: folikularna faza in luteinska faza

 

 

 


Folikularna Faza - Rast Foliklov


Folikularna faza je prva faza cikla, ki traja približno 10 do 14 dni. To je produkcija hipofiznega FSH hormona. Ta hormon ureja zorenje jajčeca v enem od obeh jajčnikov pred samo ovulacijo. Dozorevajoče jajčece leži v posebnem delu jajčnika, ki se imenuje mehurček (folikel); ta izloča estrogen. Estogen spodbuja rast nove maternične sluznice, v kateri se lahko ugnezdi oplojeno jajčece. Padec ravni estrogena sproži povečanje folikla stimulirajočega hormona (FSH), ki spodbuja rast skupine foliklov v jajčnikih. Hormoni povzročajo zrele folikle, da se razpočijo in sprostitjo prehod jajčeca v jajcevod. To je začetek ovulacije, ki označuje konec faze foliklov.

 

 


Luteinska faza


Val luteinizirajočega hormona (LH) sproži ovulacijo. Približno na polovici menstrualnega ciklusa sproži LH razpok folikla in sprostitev jajčeca.  Poveča se raven obeh hormonov; Estrogen in progesteron. Ko se jajčece sporosti iz jajčnika, se folikel spremeni v rumeno telesce, ki še naprej izloča hormone. Zrelo jajčece prispe v maternično votlino v prvih nekaj dneh po ovulaciji. Če se jajčece ni oplodilo- propade in se izloči z menstrualno krvjo.
Rumeno telesce preneha izločati progesteron in estrogen konec ciklusa, če ženska ni zanosila. Ko raven obeh hormonov pada, kri ne prehranjuje več maternične sluznice in menstruacija se začne.
Ta faza traja do začetka naslednjega obdobja.

 

 

 

Hormonske posledice


Nihanje hormonov med menstrualnim ciklusom povzročijo tudi številne druge telesne spremembe. Ponavadi pride do povečanja ali zmanjšanja telesne temperature ali izcedka iz nožnice, kot razne bolečine v trebuhu, ki je lahko povezana z ovulacijo ali v začetku menstruacije. Pri nekaterih ženskah so ti simptomi manj opazni, pri drugih pa malo bolj.

 

 

Priporočeni izdelki:
Lunette klasična menstrualna skodelica za šibki tok
Skodelica Lunette je nova in izboljšana verzija menstrualnih skodelic...
Lunette Selene modra menstrualna skodelica za šibki tok
Skodelica Lunette je nova in izboljšana verzija menstrualnih skodelic...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo