LaliCup intervju

LaliCup intervju

Kakšno je vaše mnenje o uporabi tamponov, saj naj bi vsebovali nevarne, celo strupene snovi, na primer dioksin in težke kovine teh svarilih? Ste kaj raziskovali ozadje?


Glede na to, da so bile skodelice znane že iz leta 1930, in so prišle na trg skoraj sočasno s tamponi, so jih le te marketniško izpodrinili, ker so jih ženske potrebovale vsak mesec, menstrualno skodelico pa so kupile enkrat in ni bilo ponovne prodaje zadovoljnim strankam, saj se takrat tudi ni bilo spodobno pogovarjati o teh temah in dotikati predelov telesa... Danes pa je denar še vedno, sveta vladar in ni več važno zdravje. Nova raziskava objavljena v reviji 60 Millions de Consommateus. V petih od enajstih testiranih izdelkov so našli sledi nekaterih kemikalij kot so denimo dioksini in insekticidi, objavili so tudi zelo znane blagovne znamke, ki vsebujejo zares nevarne snovi. Na kozmetičnih izdelkih je deklaracija in cela vrsta predpisov za vstop na trg, kaj vsebujejo in kako so narejeni. Ko gre za izdelke, ki jih imamo vsak dan v stiku z našimi intimnimi predeli, pa ni važno kaj je v njih in kakšni so predpisi! Narobe svet! Zakaj? Zato, ker je očitno še vedno prevelik lobi in so vložki in tamponi še vedno marketinško močnejši kot ena menstrualna skodelica. In pa tudi zato, ker je navada železna srajca. Preseneča me tudi podatek, da slovenski ginekologi niso dovolj seznanjeni z alternativami in se zadržujejo komentarjev menstrualnim skodelicam, vendar je počasi postala prepoznavna tudi med ginekologi in v prihodnosti gre trend tudi v prid skodelici.  

Ste »mama« prve slovenske menstrualne skodelice LaliCup . Kako je nastajala ideja zanjo?  Dolga leta sem se sama soočala z menstrualnimi težavami in se ubadala z vložki, tamponi, s katerimi sem imela nemalo težav. Kasneje smo uvažali menstrualno skodelico iz Finske, z željo, da pomagam vsem ženskam do brezskrbnih dni v času menstruacije. Vendar tisti občutek, ko nekaj delaš, pa vendar veš, da bi sam znal naredit bolje, bolj izpopolnjeno.

laliCup-skodelica

Prijateljice, kot uporabnice menstrualne skodelice, smo imele veliko pripomb, kot naprimer: pretrdi pecelj, premajhne luknjice, pretrdi materiali, premajhna kapaciteta,... Izhajale smo iz sebe in spremenile tiste malenkosti, ki so nas motile pri starih menstrualnih skodelicah. Naredili smo tudi več različnih velikosti zaradi različne anatomije ženskega telesa. (S;M;L)  

 

 

Zakaj je menstrualna skodelica boljša alternativa vložkom in tamponom (zdravje, skrb za okolje, cena...)?  


- Več let jo lahko brezskrbno uporabljamo med spanjem, potovanji, športnimi aktivnostmi in celo plavanjem. Deluje tudi kot vodni tampon, ki preprečuje vdor onesnažene vode v nožnico.  

- dokazano je, da so našli sledi nevarnih kemikalij v vložkih in tamponih. Nožnična sluznica zelo hitro absorbira nevarne snovi v organizem. Menstrualna skodelica je narejena izključno iz medicinskega silikona, ki ne draži ne suši nožnične sluznice in ni nagnjen k alergijam in gljivičnim obolenjem.  

- Povprečna ženska v svojem življenju porabi približno 17.000 higienskih vložkov, kar pomeni veliko količino odpadkov in min. 4.000 EUR stroškov. 75 % odtokov zamašimo zaradi odplakovanja intimnih sredstev. Z menstrualno skodelico zares skrbimo za okolje in prihranimo ogromno denarja!  

- Tampone ali vložke moramo v povprečju menjati na vsakih 3 do 8 ur, menstrualno skodelico pa lahko neprekinjeno uporabljamo do 12 ur.  

- Slovenska menstrualna skodelica je oblikovana tudi za močnejše menstruacije in ima večjo kapaciteto. Še posebej primerno za ženske z močnejšim menstrualnim tokom - kri v menstrualni skodelici ostaja sterilna, ker ne dopušča dostopa kisika, s tem ne posegamo v naravni habitat, saj se kri ne razkraja ampak se samo zbira v skodelici, ki stoji tik ob ustju nožnice. Ne razvijejo se bakterije in ni smradu.  

- uporabnica lahko točno določi kako močan menstrualni tok ima in koliko krvi se dejansko izteče v eni menstruaciji. 

 - Mnogo žensk med menstruacijo prizna, da se jim je obdobje zmanjšalo za kakšen dan ali dva, zaradi uporabe skodelice. Mnoge trpijo zaradi krčev. Znanost sicer nikoli ni potrdila povezave med bolečinami in tamponi, vendar ameriška ginekologinja Elisa Ross pravi, da bi menstrualna skodelica lahko pritisk v vagini, ki povzroča bolečine, zmanjšala.   

 

 

 

 

Kakšna je razlika menstrualne skodelice z vložki in tamponi?  

 


Primerjava z vložki:  
• Lalicup skodelica okoli nožnice ne povzroča toplih in vlažnih pogojev, ugodnih za razvoj bakterij.  

• Skodelico lahko nosimo med plavanjem, savnanjem in ostalimi športnimi aktivnostmi, ker deluje tudi kot vodni tampon

• Ne tvori neprijetnega vonja  

• Ne povzroča vnetij, glivičnih obolenj in prenašanjem bakterij (pri uporabi vložkov se to večkrat zgodi).  

Primerjava s tamponi:  
• Lalicup skodelica ne suši/draži vaginalne sluznice in ne pušča vlakninastih sledi tampona.  

• Ne izsuši oz. ne ovira naravne sposobnosti vlaženja nožnice, ker ne posega v naravni proces čiščenja odmrlih celic in bakterij nožnice z menstrualno krvjo.  

• Ne posega v naravno kislost nožnice, kot tamponi, ki so ponavadi beljeni.     

 

 

 

 

 

Kako uporaba menstrualne skodelice izboljšuje življenje žensk?  


- Je hipoalergenična in ne vsebuje lateksa. Več let jo lahko brezskrbno uporabljamo med spanjem, potovanji, športnimi aktivnostmi in celo plavanjem. Ne suši ali draži vaginalne sluznice kot klasični higienski pripomočki.  

- Cenejša in okolju prijazna alternativa klasičnim higienskim pripomočkom. Če strošek razdelimo na tri leta, za menstrualno skodelico porabimo 0,83Eur/ mesec.  Učinkovito deluje tudi kot vodni tampon, ki preprečuje vdor vode v nožnico med kopanjem v kadi in plavanjem v bazenu ali morju.  

- Prihranite denar, skrbite za zdravje in za okolje (namesto navadni kosov smeti, ki bodo razpadali in smrdeli na smetišču še naslednjih ... 100 let? In to skupaj s našim genskim zapisom)  

- Lahko jo vstavimo kadarkoli v mesecu, s tem pa lažje prakticiramo vstavljanje ter uporabo skodelice.  

- Po uriniranju ne pušča mokre vrvice za seboj.

Mnogo žensk med menstruacijo trpi zaradi krčev. Znanost sicer nikoli ni potrdila povezave med bolečinami in tamponi, ameriška ginekologinja Elisa Ross pravi, da bi menstrualna skodelica lahko pritisk v vagini, ki povzroča bolečine, zmanjšala.

 

 

 

 

 

 

Priporočeni izdelki:
Lalicup slovenska menstrualna skodelica
Za brezskrbno življenje v času menstruacije...
LaliWipe intimni robčki
Uporabljamo jih za brisanje menstrualne skodelice...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o novostih in prejemajte obvestila...
Seznanjen sem z Izjavo o varstvu osebnih podatkov.

Napovedujemo